Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Ben ik telefoonverslaafd? Offline tips en afspraken met mijn dochter.


28 januari 2017


<

Mam, jij zit de hele dag op je telefoon! Autsch……. Ben ik telefoonverslaafd? Dit is een blog uit de categorie, confessions. Toen Julie mij er laatst op aansprak en het voor mij echt een moment van besef was,dacht ik: Dit moet anders. We hebben samen een afspraak gemaakt…

mamatothemax Mama ben ik telefoonverslaafd mijn kind baalt van mijn telefoongebruik instagrammen whatsappen facebooken

Een dag uit het leven van mijn telefoon en ik

Ik word wakker en kijk op mijn telefoon, Instagram, Facebook, Whatsapp, nieuws (ja ook in die volgorde). Wat heb ik gemist?!  Dit herhaalt zich nog tig keer gedurende de dag en dan maak ik ook nog overal foto’s van. Los van dat ik gewoon van fotograferen houd en alles vast wil leggen, gebruik ik foto’s ook vaak als reminder van het een of ander: briefjes in het zwembad met datums voor de kijklessen van de zwemles, een gaaf shirt wat ik zie hangen in de winkel voor James, cadeautjes, ideetjes voor de blog etc. (Yes, I know ik vertoon goedpraatgedrag…)

Dan komt er een mailtje binnen met een nieuwsbrief of een nieuwe kids collectie. ‘Moet’ ik reageren op mailtjes met vragen betreffende diverse samenwerkingen. Probeer ik ik ondertussen ook even een Whatsapp-gesprek te hebben met een vriendin. Zoek ik ’s avonds tijdens het koken op hoe het ook alweer zit met dat dat ene recept. Eenmaal aan tafel hebben we denk ik het enige moment te pakken dat ik mijn telefoon echt weg leg. En met een beetje geluk volgt daarna het naar bed brengen van de kinderen ook zonder mijn telefoon binnen handbereik.

“Een kleine cappuccino & wijnverslaving, maar dat mag als je mama bent!”

Kids in bed, plof ik op de bank en kijk ik lekker TV of werk aan de blog. Mijn telefoon ligt naast me en op iedere geluidje dat mijn telefoon geeft reageer ik en onderbreek ik mijn activiteit…. om vervolgens weer 10 minuten te scrollen. Huh, ik was toch een programma aan het volgen?

Bedtijd, finally. Ik kruip nog even lekker tegen mijn lief aan, maar niet voordat ik onder het motto van ‘even mijn wekker zetten’ (we weten allemaal dat die gewoon goed staat) mijn telefoon een laatste check geef…….

Telefoonverslaafd?

Nee, verder heb ik geen probleem. OK, misschien een kleine cappuccino & wijnverslaving, maar dat mag als je mama bent! Bovenstaande dag uit het leven van mij en mijn telefoon vind ik best een beetje erg mag je weten. Er zijn ook zat momenten dat ik tegen mezelf zeg: ‘verdorie, je had dat ding 5 minuten geleden ook al in je hand. Leg weg. En dan komt het moment dat je dochter tekeningen maakt van jou, met telefoon. Of heel hard roept:

“Mama, leg je telefoon nu eens weg! Je zit er de hele dag op!” 

Toch maar eens gegoogeld op: Heb ik een telefoonverslaving? Ik val nog niet in de categorie ’telefoonverslaafd’, want als ik hem vergeet dan kan ik mijn boodschappenronde echt wel af maken zonder naar huis te racen. Ook de vraag: “Ben je onrustig als je je telefoon niet kunt gebruiken?” hoef ik niet met ‘ja’ te beantwoorden. Ik merk dat het bij mij juist vaak andersom werkt. Als ik mijn telefoon weg heb gelegd of buiten bereik is, dan ervaar ik juist RUST. En dat wil ik vaker! Op internet kom ik tips tegen om te ‘minderen’.

Afspraak met Julie en tips om meer ‘Offline’ te zijn

Los van dat ik mijn telefoongebruik zelf al vervelend vind, vind ik het nog erger dat mijn dochter dit ook vervelend vindt. Toen Julie me laatst aansprak op mijn telefoongebruik was het voor mij echt een moment van besef. Ben ik misschien telefoonverslaafd? Ik dacht, dit moet anders! We hebben samen de volgende afspraak gemaakt:

Op woensdag- en vrijdagmiddag als zij uit school is, leg ik heel bewust mijn telefoon weg.

“rust + focus op de kinderen!”

Daarnaast heb ik een aantal ‘meer offline’ tips van Annic van Wonderen ook toegepast. Denk dan aan, je social media apps niet meer op de eerste pagina van je telefoon zetten, push meldingen uitzetten. Dat zijn er al 2 die je op weg helpen.

Fotocredits: flairathome.nl

En nu….?

De eerste vrijdagmiddag zonder telefoon zit erop en het gaf me rust, heel veel rust. Ik ga dit voor mij en voor mijn kinderen zeker als vaste regel invoeren. Ik hoop dat de andere tips me ook gaan ‘helpen’.

En jij? Hoe is het met jou en je telefoon? 

Liefs Mathilde

Mathilde

Hi! Ik ben Mathilde, 33 jaar, trotse mama van Julie (5,5) en James (3). Ik werk parttime en daarnaast houd ik me bezig met het reilen en zeilen van alles wat er bij een kleuter- en peuterleven komt kijken. De dagen zitten vrij snel vol. Tijd over? Dan ben ik het liefste bezig met mijn (persoonlijke) mama-ervaringen + kidsproof hotspots te delen via coffeeandkids.nl . Verder ben ik een held in de strijk ontwijken, probeer ik wekelijks een rondje hard te lopen en ben ik een cappuccinolover. Ik neem jullie in mijn blogs mee met mijn ervaringen als mama, herinneringen, trotse momenten, inspiratie. Lees ze, liefs! Ps, je kunt ons dagelijks volgen op Instagram.

2 Reacties op “
Ben ik telefoonverslaafd? Offline tips en afspraken met mijn dochter.

  1. Wat een grappige column! Ik ben ook heel bewust minder op social media gaan volgen en dat bevalt me heel goed! En wat mooi dat je deze afspraak gemaakt hebt. Het is even afkicken, maar het gaat je lukken!! succes! Romy

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!