Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

DIY: Takkentijd


19 januari 2016


<

Als geboren en getogen Gaasterlander (Gaasterland was een gemeente in Zuidwest Fryslân. Nu, na gemeentelijke herindeling is het slechts nog een deel van een veel grotere.), ben ik een bos- en waterkind. We woonden vlak bij het Oudemirdumer- en Rijsterbos, het Sloter- en het IJsselmeer. Nu we in het noordelijk deel van de provincie wonen, mis ik ‘mijn’ bos op de hoek wel eens. Ik weet heus wel dat er hier in de buurt ook talloze prachtige bossen zijn, maar ‘mijn bos’ zijn ze niet. Zondag is een bosdag. Dan gaan we, gewapend met tassen, rubberlaarzen, spiegeltje en paddenstoelenboek op pad.

Afbeelding1

Het komt erop neer dat Bauke voort sjokt en wij erachteraan hopsen, 5 stappen vooruit en dan weer minstens 10 terug. Want wij zien ze overal… paddenstoelen! Ik ben al sinds ik me kan herinneren mateloos gefascineerd door paddenstoelen. In het bos staan paddenstoelen, dus feest! Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb mijn (soms bijna obsessieve hobby) overgebracht op de kinderen. Ook zij zien elke paddenstoel en tot papa’s ellende willen ze bij elke paddenstoel iets zeggen. Soms zitten we er op knieën bij en kijken we met behulp van een spiegeltje onder de paddenstoelenhoed. Je wilt toch zien hoe de sporen eruit zien?! De mooie zetten we op de foto (ze zijn allemaal mooi) en als we niet weten wie ze zijn, zoeken we ze op in het grote paddenstoelenboek of raadplegen we google. Paddenstoelen met namen zijn nog mooier. ‘Kijk eens pap, een amethistzwammetje! En dit lijkt wel op een melksteelmycene.’ ‘Geweizwammetjes!!!’ ‘Ooohhhh dat is een mooie russula. Welke soort is het?’ Het klinkt zo deftig uit een kindermond. Hoe meer paddenstoelen, hoe gelukkiger we worden en hoe langer het bosbezoek duurt.

Bauke vindt ons enthousiasme geweldig, maar kan zelf niet warm worden van welke paddenstoel dan ook. Hij sleept met de tassen waarin de kinderen grote hoeveelheden eikeltjes, neukebootjes, takjes, dennisappels, blaadjes met galappeltjes en allerlei andere hoogst interessante dingen hebben gemikt. Thuis knutselen we er weer van alles mee. De staddepoelen* laten we keurig staan. Bauke zoekt takken, takken zijn leuk. De tak die we voor dit project gebruiken, heeft Bauke gevonden. Natuurlijk, een takkenman kent z’n takken. Gelukkig voor hem ligt hij zowat naast de auto en hoeft hij hem niet het hele bos door te slepen.

Na de kerstperiode is het altijd zo ongezellig leeg in huis. Zo saai bijna. Aan de andere kant is ruimte in huis ook wel weer lekker. Maar, en daar gaan we weer, ik mis de lichtjes zo. Dit diy project is eenvoudig, maar heeft een groots effect.

Vandaag maken we een lichtobject.

Wat heb je nodig:

  • Een mooie tak van enig formaat
  • Een lichtslinger (ik gebruik happy lights/cottonball lights)
  • Knutselkleed
  • Witte verf (ik gebruik acrylverf)
  • Keukenrol
  • Kwast
  • Haken om de tak mee aan de muur op te kunnen hangen
  • Boormachine om gaatjes in de muur te boren
  • Plakband

Afbeelding2

Variaties:

Ik gebruik happy lights/cottonball lights, maar je kunt elk soort lichtslinger gebruiken. Ik zou kiezen voor een slinger met een stekker. Je ziet momenteel ontzettend veel lichtjes op batterijen. Batterijen gaan leeg dus moet je ze om de haverklap vervangen. Op een gegeven moment ben je daar wel klaar mee en hangt je lamp werkloos aan de muur, da’s jammer. Ik kocht mijn slinger in een winkeltje in Groningen. Hier kun je zelf je cottonball lichtslinger samenstellen. Alles in een kleur, of elk bolletje in een andere; 20 lichtjes of 35; wit snoer, transparant of groen; het kan allemaal.

Het is ook mooi om een grote tak met de slinger erin gewikkeld in een donkere hoek van je woonkamer of slaapkamer te zetten.

Werkvolgorde:

  1. Zoek een tak in het bos. Meet vantevoren hoe lang de tak mag zijn.
  2. Laat de tak in huis drogen
  3. Schilder de tak
  4. Boor gaatjes voor de haakjes in de muur
  5. Bevestig de bollen aan de lichtslinger
  6. Wikkel de lichtslinger om de tak
  7. Hang de tak op de gewenste plek 

1. Onze hal is een donkere plek. Iejoor van Winnie de Poeh zou zich er ontzettend thuis voelen (Absolute aanrader: koop de ouderwetse, niet Disneyversie van het boek geschreven door A.A. Milne en lees eruit voor aan je kinderen. Dat boek is zo fantastisch! De sfeer die Milne in het verhaal heeft gelegd is zo hartverwarmend prachtig). Ik wil het lichtobject ophangen aan de muur om zo wat meer (sfeer)licht te creëren. Bauke is niet thuis, dus als ik snel werk, hangt het gevaarte voor hij thuis is en moppert hij niet over boren van gaten in ‘zijn’ muren. Zoek een tak die nog niet al te lang in het bos heeft gelegen, dan issie nog niet helemaal rot en groen uitgeslagen. Maak de tak schoon met een oude doek.

2 en 3. De tak heeft braaf een poosje op de radiator gelegen om te drogen. Ik leg hem op het knutselkleed en whitewash hem. Dat wil zeggen, met een bijna droge kwast een stukje schilderen en dit weer schoonvegen met keukenrol. Zo wordt de tak witter, maar ziet het er wel natuurlijk uit. Je kunt ook kiezen voor een andere kleur, net wat je mooi vindt. Laat hem drogen.

Afbeelding34. Houd de tak op de plek waar je hem op wilt hangen en boor gaatjes in de muur waar de haken moeten komen. De kinderen helpen me. Ferenc houdt de tak omhoog, Adyra houdt de stofzuiger onder de boor.

5. Ik bevestig de cottonballs om de lichtjes van het lichtsnoer. Je kunt ze wel op een bepaalde volgorde doen, maar als je het snoer om de tak wikkelt, kan het zijn dat er 2 van dezelfde kleur naast elkaar komen.

Afbeelding46. Adyra en Ferenc helpen me met de lichtslinger om de tak wikkelen. De tak is best wel groot en ik kom handen tekort om het in mijn eentje netjes te doen.

7. Samen hangen we de tak op aan de muur. We rangschikken de ballen, zodat het effect op de muur het mooist wordt. Ik wil niet dat er 2 van dezelfde kleur naast elkaar hangen (ja ja waar kan een mens zich druk om maken), dus ik wissel een paar balletjes om. Sommige lichtjes willen niet zo hangen als we hebben bedacht, die houden we op hun plek met een stukje plakband. Klaar! We murmelen goedkeurend dat het echt mooi is geworden. Het licht dat door de cottonballs schijnt, projecteert mooie patronen op de muur.

Afbeelding5

Laat je me zien wat je hebt gemaakt?! Dat kan in de reacties hieronder, maar als je je knutselfoto’s tagt met #mamatothemax en #knutselentothemax op Facebook, Twitter en Instagram vinden we ze ook.

Volgende maand knutselen we iets met gebruikte colorcatcher/kleuropvangdoekjes voor de was. Begin maar vast met sparen. We maken alle drie een eigen knutselwerk.

Vanachter mijn laptop wens ik jullie een fijn, warm en gezellig knutseljaar.

 

Liefs,

Afbeelding6

* Je kent het wel, jonge kinderen hebben vaak hun eigen woordjes. De schuingedrukte woorden spreken voor zichzelf toch? We gebruiken ze nog altijd met veel plezier.

 

 

Pampers

Joyce

Joyce: 42 jaar, mama van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Schrijfster, schilder (op muren, doek en nagels), lezer, breister, volleybalster en knutselaar. Op joycebreit (joyceloraine.blogspot.nl) blog ik over wat me bezighoudt en over breien (want dat is zo leuk!). Ik kan mezelf ook helemaal verliezen in het schrijven van gedichten. In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgegeven. In mijn blogs voor MAMA to the max geef ik je ideeën voor leuke knutsels die je samen met je kroost kunt maken. En ik laat je diy-projecten zien waar je zelf mee aan de slag kunt.

4 Reacties op “
DIY: Takkentijd

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!