Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

10 tips: hoe overleef ik de supermarkt


24 juli 2016


V

Voor het eerst boodschappen doen in een supermarkt met je kroost doet je heel anders kijken naar al die moeders met kinderen waar je je eerst zo aan kon storen.

 

hoe overleef ik supermarkt met kinderen 10 tips Mama to the max mamablog

 

Daar stond ik als moeder voor de kassa met een huilende baby en de kassajuffrouw die vroeg of ze mij kon helpen, waarop ik geïrriteerd ‘nee’ antwoordde. Tot mijn spijt werd mijn kar al door een medewerker ingeladen met een blik of ik alsjeblieft zo snel mogelijk de winkel wilde verlaten.

Dit deed ik dan ook, proberend niet op te vallen terwijl mijn baby alle aandacht op zich vestigde. Het was nog net geen sprintje dat ik trok, maar sneller naar de uitgang lopen kon ik niet.

Inmiddels heb ik 4 kinderen en moet dus alles uit de kast trekken om ze in het gareel te houden of leren lak te hebben aan alle andere mensen in de winkel.


Gratis oordoppen en beschermers uitdelen had ook een tip kunnen zijn.

 

De meeste boodschappen laat ik dan ook thuisbezorgen door de online bio-supermarkt van mijn man, maar toch kom ik er niet onder uit om af en toe naar een supermarkt te moeten. Ik ben zo’n moeder die dan weer iets is vergeten of trek heb in iets wat ik niet in huis heb en het dan ook direct wil hebben.

Ik ben er dan ook achter dat boodschappenlijstjes alleen werken als je er alles op zet wat je nodig heb.

Ondanks alle obstakels om met mijn kinderen naar een supermarkt te gaan, laat ik me niet tegenhouden en heb inmiddels een aantal handigheidjes bedacht waardoor het boodschappen doen makkelijker en rustiger verloopt. Al die handigheidjes heb ik opgeschreven.

 

Natuurlijk werkt dit niet voor iedereen maar voor mij werken ze (af en toe).

Mijn 10 tips:

1. Laat de grote boodschappen bezorgen

Zo vertelde ik al dat ik de grote boodschappen laat bezorgen, maar er blijven altijd onverwachte of vergeten boodschappen over.

Doordat het meestal nog maar om een paar kleine dingen gaat, breng ik geen uren door in een supermarkt en probeer ik te voorkomen dat de kinderen zich gaan vervelen.

2. Neem ze van kleins af aan mee

Bij mij zijn ze van jongs af aan al mee gegaan en ondanks ik ook nog steeds tegen veel dingen aanloop, heeft het wel in zijn voordeel gewerkt.

Niet alleen voor de kinderen maar ook voor mij als moeder weet ik nu een beetje wat ik kan verwachten en dat maakt mij ook relaxter. 

3. Tijd

Zoals alles met kinderen, neem er de tijd voor. Snel boodschappen doen werkt echt niet, op de een of andere manier voelen ze dat aan en gaan ze dan niet meewerken.

4. Eten

Wat voor jou geldt, geldt ook voor je kinderen. Ga nooit met honger boodschappen doen. Zorg dus dat je kinderen gegeten hebben

5. Moment

Ga niet op het drukste moment boodschappen doen. Vermijd de zaterdagochtend of de woensdag- en vrijdagmiddag.

6. Vertel wat je ga doen

Kinderen houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid, vertel ze dan ook van te voren dat je naar een supermarkt gaat. Bespreek een aantal boodschappen en laat ze eventueel een eigen lijstje maken met tekeningen van de boodschappen die ze kunnen gaan zoeken. (alleen wat laten onthouden werkt vaak al voldoende).

7.  Keuze supermarkt

Ik kies altijd heel bewust een  supermarkt. Ik kijk of je er makkelijk kunt parkeren met de auto of met de fiets en er geen drukke weg ligt tussen de parkeerplaats en de supermarkt.

Ik wil uit de auto of van de fiets  kunnen stappen zonder bang te hoeven zijn dat ze de weg op lopen.

8.  Met meerdere kinderen kies ik voor een winkelwagen

Dit is misschien een tik van mij maar ik wil het gevoel hebben dat ik snel weg kan en mijn handen vrij heb.

Met twee kleine kinderen zette ik 1 kind in het stoeltje van de winkelwagen en de anderen in de kar zelf. Met een maxi cosi erbij is het een ander verhaal maar inmiddels heb ik een supermarkt met kar gevonden waar ze alle drie inpassen.

Natuurlijk willen en hoeven ze niet allemaal meer te blijven zitten, maar mocht het probleem zich voordoen dat het echt niet meer gaat, kan ik ze allemaal in de kar zetten en wegvluchten richting de auto. 

9. Mee laten helpen

Zoals met alles…maak er een spelletje van:

  • Laat ze naar boodschappen zoeken;
  • de boodschappen in de kar doen;
  • helpen met de boodschappen op de lopende band te leggen.

Gaat dit goed, dan kun je ook een eigen kar proberen, onthoud wel dat je vaak zelf eindigt achter de kinderkar omdat ze het halverwege al zat zijn.  Het is dan handig om zelf geen kar mee de winkel in te nemen.

10. laat ze zelf een beloning uitkiezen 

Ik geef de kinderen vaak de keuze uit gezonde tussendoortjes, om deze aan het einde van de rit te mogen opeten.

Natuurlijk werken deze tips niet altijd en zijn ze soms gewoon onmogelijk omdat ze moe of hongerig zijn. Dus willen al deze tips dit niet werken dan hier nog een schrale troost:

Bij een jaar of 6/7 gaan ze niet meer gillen of liggen in een supermarkt, lopen ze niet meer weg en botsen ze niet meer met een karretje tegen allemaal andere mensen aan.

Het is zoals alles bij kinderen een fase, een kinderziekte die vanzelf over gaat.

 

Heb je zelf nu ook nog een paar goede tips deel deze dan?

Fashion_English11_300x250

Susanne

Dit ben ik Susanne en sinds kort behoor ik tot de club vrouwen die het gelukkigst in het leven staan, de dertigers. Mijn geluk mag ik delen met mijn man en onze 4 kinderen. Robine (9) dochter uit mijn man zijn eerste huwelijk, Jente (3) , Mats (2) en onze jongste dochter Floortje (6 maanden). Buiten mijn kinderverzameling ben ik ook verslaafd aan sporten, koken en fotograferen. Dit laatste gebruik ik voor de social media van bioopjebord. Zelf ben ik werkzaam als operatie assistente of zoals mijn familie het noemt pleister plakster.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!