Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Van stuit naar hoofdligging met ECV techniek


3 oktober 2016


<

Een bijzonder filmpje uit het Engelse Brighton. De vrouw van Liam Muckleston is 36 weken zwanger en hun baby lag in een stuitligging. Een arts van het Royal Sussex Hospital besloot met een speciale techniek de baby te gaan draaien en dat lukt, maar wel op een heel bijzondere manier!

De arts gebruikt de bijzondere techniek External Cephalic Version (ECV) om de baby van buitenaf te draaien. Liam besloot deze fascinerende gebeurtenis vast te leggen op camera. Na de echo, begint de massage en zie je de baby onder de handen van de arts draaien in de buik. Binnen een paar minuten slaagt hij erin de baby in de juiste positie te brengen. Ongeveer de helft van dit soort ingrepen slaagt.

Complicaties stuitligging

Wanneer baby’s na 36 weken met hun billen of benen naar beneden liggen, dan is dat een “stuitligging”. De kans op complicaties tijdens een bevalling is in zo’n geval veel hoger dan een baby met een “hoofdligging”. Met een hoofdligging ligt de baby dan met het hoofd naar beneden om zich klaar te maken voor de geboorte. Dit komt vaker voor dan de stuitligging.

Er zijn verschillende vormen stuitligging

 

ecv2

Volkomen stuitligging (kleermakerszit)

ecv3

Voetligging (voeten liggen beneden)

ecv4

Onvolkomen stuitligging (Benen gestrekt, voeten boven)

Kerstwinkel 2017

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Van stuit naar hoofdligging met ECV techniek

  1. Omg ik word hier toch wel een beetje emotioneel van. Onze zoon hebben ze met 36 weken proberen te draaien. 2 volwassenen mannen die met alle kracht aan mijn baby duwde en trokken terwijl deze nog in mijn buik zat. Na 15 minuten zei de arts ‘nou dit ga ik vanavond nog voelen hoor’ omdat hij er spierpijn van kreeg. Ik reageerde ‘ik zal aan u denken want kan me zo voorstellen dat ik het vanavond ook nog ga voelen! ‘ wat een vreselijke ervaring was dat ? Dan lijkt me dit toch geweldig!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!