Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Stroopwafeltaart door tandpijn


12 juni 2017


E

Een tijdje geleden bakte ik – eigenlijk per toeval – een heerlijk taartje. Raf klaagde al een aantal dagen over tandpijn tijdens het eten. Toen mijn standaard antwoorden als ‘dat gaat vanzelf wel over’ en ‘kauw maar even aan de andere kant van je mond’ niet meer baatten en we na een grondige mondinspectie een raar plekje op zijn kies ontdekten werd het tijd voor een bezoekje aan de tandarts.

Tandenknarsen

Ik haalde Raf tijdens schooltijd op nam hem mee naar de praktijk. Daar bleek er een stukje van zijn kies te zijn afgebroken (Raf tandenknarst!) en daardoor was er een gaatje ontstaan. De tandarts legde Raf geduldig uit wat ze zou gaan doen en maakte zijn tandje in slaap J. Raf vond het erg spannend en ik gaf hem mijn hand in zijn handje zodat hij erin kon knijpen als het pijn deed. Ter afleiding stelde ik voor om thuis een stroopwafeltaartje te bakken en vertelde hem over welke lekkere ingrediënten we daar allemaal in gingen stoppen. Acheraf vraag ik me af wat de tandarts daar eigenlijk van heeft gedacht. Een kind met een gaatje in zijn tand de meest zoete baksels beloven …..

Ongepland bakken

Maar goed, zo ging ik dus geheel ongepland aan het bakken. Gelukkig heb ik de meeste ingrediënten voor een lekker taartje altijd wel in huis. En dus ging ik aan de slag met het recept voor een overheerlijke stroopwafeltaart van Laura’s Bakery. (Dit is echt één van mijn favoriete bakblogs!)

Ik had dit taartje een week eerder al gespot toen ik op zoek was naar een recept voor banketbakkersroom om heerlijk luchtige Zwitserse room mee te maken voor in de Pokémon-verjaardagstaart-van-Max die ik afgelopen maand maakte.

Stroopwafels..hmmm

Het leuke van dit stroopwafeltaartje is dat je er geen oven voor nodig hebt. Je ‘bakt’ dit taartje zonder te bakken. Enthousiast ga ik aan de slag. De bodem maak je door stroopwafels te verkruimelen met een staafmixer en te mengen met gesmolten boter. ‘Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Snij van de kleine stroopwafeltjes een kwart af. Zet de grote stukjes rondom tegen de rand van de springvorm’ aldus de omschrijving op Laura’s Bakery. Maar helaas blijven de kleine stroopwafeltjes niet rechtop staan tegen de rand van de sprinvorm. Help Laura, hoe doe jij dat???

Uiteindelijk zorgt de brei van gehakte stroopwafels met warme boter ervoor dat ik de stroopwafels tegen de rand kan ‘plakken’. Ik heb hiervoor wel bijna de dubbele hoeveelheid stroopwafels en boter voor nodig maar dat mag de pret niet drukken. Waar is de tijd dat ik suikervrij at? Oh nee, dat telt sowieso niet als ik bak. Vlug maak ik ook vast de banketbakkersroom en kies hiervoor ‘het nóg makkelijkere recept’ van de website.

Mijn jongensmamahart breekt!

Time flies! Gauw op de fiets naar school. Daar tref ik een verdrietig Jensje dat met kleine stem vertelt dat hij niet naar het het verjaardagsfeestje van een klasgenootje mag en dat zijn vriendjes wél een uitnodiging hebben. Au! Mijn jongensmamahart breekt! Ik knuffel Jens en leg hem uit dat dit klasgenootje keuzes moet maken en niet elk kindje uit de klas kan uitnodigen op zijn feestje. Dat zou veel te druk worden. Het helpt natuurlijk niet echt en het verdriet blijft. Op de fiets schiet me de stroopwafeltaart weer te binnen. Daar vrolijkt ook Jens van op. Geen feestje, wel taart! Over comfortfood gesproken 😉

Als de jongens na hun boterhammetjes lekker in het bos spelen ga ik verder met de taart. De banketbakkersroom is inmiddels afgekoeld en kan gemengd worden met de stijf geslagen slagroom. Mjam, wat is dat lekker! Boven op een laag banketbakkersroom komt een dikke laag Zwitserse room. Laura werkt haar taartje af met een flesje kant-en-klare karamelsaus. Dat heb ik niet in huis. En omdat de jongens nog heerlijk buiten spelen besluit ik die karamelsaus zelf te maken. Ik gebruik sowieso niet graag bakmixen of kant-en-klare ingrediënten. Ik vind het veel leuker alles zelf te maken. Ik zoek op internet nog even naar een receptje voor karamelsaus en kies de saus van betty’s kitchen. Duidelijke foto’s en maar 4 ingrediënten. Dat moet lukken. De suiker met het water zonder te roeren laten karameliseren blijft een spannend proces. Het is de kunst het suikerwater op het juiste moment van het vuur te halen. Nadat het gekarameliseerd is maar voordat het is aangebrand. Het lukt!

De pandadoos

Ik neem de taart uit de koelkast om hem af te werken. Maar helaas is het taartje nog niet genoeg opgesteven. Oei, hoe vertel ik dit de jongens die inmiddels al klaar staan voor een stukje taart? Ik besluit de taart een nachtje in de koelkast te laten staan en laat de jongens een snoepje kiezen uit de ‘Panda doos’. (Dit is een grote kartonnen doos met een Pandabeer op het deksel en hierin bewaren we allemaal lekkers.) De teleurstelling van nog langer wachten werk ik hier natuurlijk niet mee weg maar ik beloof dat ze morgen een extra groot stuk taart krijgen. Een dagje langer wachten is voor die net gevulde kies van Raf waarschijnlijk ook niet zo’n slecht idee en ik laat Raf voor de zekerheid nog even aan de andere kant op zijn snoepje kauwen.

De dag erna werk ik de taart af met de zelfgemaakte karamelsaus. Ik neem een cappuccino en een stukje taart en geniet van dit verwenmoment. Die wasmand met handdoeken kan wel even wachten. Wat een heerlijk, zoet taartje Laura. Dank voor dit recept! Mijn dag kan niet meer stuk. En later die middag genieten de jongens dan ook eindelijk van een extra groot stuk taart. Dat is nog eens fijn thuis komen uit school. Waar zo’n bezoekje aan de tandarts al niet goed voor is.

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Stroopwafeltaart door tandpijn

  1. Pingback: Recept: Stroopwafeltaart ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!