Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Stoepkrijten verboden in Nederland?


10 april 2017


V

Vol verbazing waren we toen de Bond tegen de Vertrutting bekend maakte dat in veel Nederlandse Gemeenten stoepkrijten verboden is. Om de kunst, die na een regenbuitje of emmer water alweer verdwenen is, op de stoep te mogen maken, heeft je kind gewoon een vergunning nodig. 

Stoepkrijt is graffiti

Op de meeste plaatsen in Nederland is er een verbod op stoepkrijten. Het staat genoemd in dezelfde wetgeving (Algemene Plaatselijke Verordening) over graffiti.  Dat het toepassen van graffiti met enige regels gecoördineerd moet worden, kunnen we best snappen. Het is immers blijvender dan stoepkrijt en levert (vaak) veel overlast op.

“Je moet dus als 6-jarige in Den Haag van tevoren schriftelijk toestemming hebben van het College van Burgemeester en Wethouders om een hinkelbaan te mogen aanbrengen voor je huis.

– Arjen Kapteijns, GroenLinks Den Haag

In België is met niet bekend met deze regelgeving, ik hoop dan ook voor alle Nederlandse kinderen dat deze bizarre wetgeving snel wat aangepast kan worden. Stoepkrijten is toch een stukje van je kindertijd. Het hoort er gewoon bij! Toch kan een agent met slechte zin jouw kid(s) een boete opleggen van €140,00 als deze op de stoep of een andere algemene ruimte aan het (stoep)krijten is.

Bond Tegen Vertrutting

Op de Facebookpagina van De Bond Tegen Vertrutting kwam zo veel bijval dat Gerard Ekdom het er niet bij kon laten zitten en actie moest ondernemen. Daarom is woensdag 5 april voortaan #STOEPKRIJTDAG!

„Dat was onder meer vanwege het stoepkrijtverbod”, licht Edward Koopmans van de ChristenUnie toe. „Het is zo overbodig. Dat er een regel over bekladding is, om graffiti te verbieden, snap ik natuurlijk. Maar ik vind het raar dat krijt daar ook bij staat. Dat moet haast wel geschrapt kunnen worden.”

 

Inmiddels hebben diverse gemeenten de regelgeving versoepeld, onder andere in Apeldoorn, Leiden en Utrecht, dus hopelijk volgen de andere gemeentes ook snel!

De 7 bizare regels van gemeentes die we ook op het internet tegenkwamen:

1. Verboden meeuwen te voeren – Haarlem

2. Verboden te stoepkrijten – Maastricht

3. Verboden perzikbomen te houden – Lelystad

4. Verboden voor balspelen – Maassluis

5. Verbod op blaffen – Rotterdam

6. Verbod op bespieden – Meppel

7. Verbod op metaaldetectors – Arnhem

 

Woon je in een Gemeenten waar stoepkrijten verboden is? Het kan helpen om een brief te sturen (kan vaak ook online) aan het College van Burgemeester en Wethouders met het verzoek deze regelgeving/wet aan te passen.affiliate-300x250-dagacties

An

Mijn naam is An, geboortejaar 1982. Ik ben de trotse mama van twee superhelden, die ik gelukkig thuis gewoon Alexis (stoere meid uit 2011) en Damascus (knappe jongen uit 2009) mag noemen. Beroep: technisch tekenaar Roeping waar ik aan werk: fotografe. Zelf ben ik nog maar heel pas een alleenstaande mama. In mijn blogs neem ik jullie graag mee op mijn eigen ontdekkingstocht in dit nieuwe leven wat voor me begint. Misschien niet altijd rozengeur en maneschijn maar met een hart vol levenslust doe ik erg mijn best om te stralen!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!