Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Stelling van de maand: Ruggenprik, wel of niet?


2 mei 2015


V

Vandaag starten we met een nieuwe rubriek op MAMA to the max! Vanaf nu zal er iedere eerste week van de maand een stelling worden neergelegd waar iedereen vrij is zijn of haar mening te uiten. We zullen alle antwoorden meenemen en aan het einde van de maand alle bevindingen verwerken in een soort van conclusie hoe de MAMA to the max lezers over de stelling denken.

Mocht jezelf een idee hebben voor een stelling waarvan je reuze benieuwd bent hoe iedereen hierover denkt voel je dan vrij deze stelling door te geven. Dit kun je doen via info@mamatothemax.nl

 

We trappen deze maand af met de ruggenprik als onderwerp.

In veel landen zit er helemaal geen taboe meer op dit onderwerp en is het meer dan normaal dat iedere bevalling gedaan wordt met de ruggenprik. In Nederland denken we hier toch iets anders over. Vaak hoor je vrouwen zeggen dat als het even zonder kan, ze het liefste zonder de ruggenprik bevallen. Hoe denk jij hierover?

 


De stelling luidt dan ook:


 

Je moet eerst proberen om te bevallen zonder de ruggenprik. Alleen als het echt niet gaat kun je vragen om dit hulpmiddel.

 

We zijn erg benieuwd naar jouw antwoord. Je kunt het hieronder in de reacties achterlaten.

 

Liefs,

handtekening_blogs

 

 

 

 

 

NEW Babycadeaus 336x280

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

26 Reacties op “
Stelling van de maand: Ruggenprik, wel of niet?

 1. Pingback: Stelling vd maand: biologisch eten is gezonder voor je kindje

 2. 2 werken geleden bevallen van mijn mooie prinsje en eerste kindje. Heb ook een ruggenprik gehad ivm. Een weeenstorm. Kon het niet meer volhouden had helemaal geen rustpauzes meer. Maar ik denk of weet haast wel zeker dat als die weeenstorm niet geweest was ik he’d zonder ruggenprik gedaan had. Het was wel een opluchting ik kon ff een urtje bijkomen. En toen kwam mijn kleine mannetje al. Dat stuk heb ik wel weer alles gevoelt 🙂

 3. Afgelopen maandag bevallen van ons eerste kindje
  Omdat ik graag een thuisbevalling wilde wist ik dat het zonder pijnstilling moest!
  Uiteindelijk in het ziekenhuis bevallen maar zonder ruggenprik of iets dergelijks…
  Het is het proberen waard zonder pijnstilling maar ik begrijp dat sommige het wel willen.

  Ook al duurde mijn bevalling meer als 15 uur en was ik echt bek af en kon ik niet meer het is gelukt zonder ruggenprik en daar ben ik toch wel beetje trots op

 4. Ik ben het met de stelling eens. Ik ben 8 weken geleden bevallen van mijn eerste kindje. Ik ben verpleegkundige en ken ook de nadelen van pijnstilling. Ik wilde het daarom heel graag zonder proberen en dat is gelukt. Dat neemt niet weg dat ik het goed vind dat de mogelijkheid tot pijnstilling er is!
  Bij mij vielen de persweeen als vrij snel weg waardoor ik lang op eigen kracht door moest, ik denk dat ik bij het krijgen van verdovende middelen geholpen had moeten worden dmv van bijvoorbeeld een vacuümpomp. Nu is het zonder verdere medische ingrepen gelukt. Wat was ik trots zowel op mezelf als op mijn dochter 😉

 5. Ik ben het wel met de stelling eens.
  Maar misschien heb ik makkelijk praten met mijn eerste bevalling in 8 uur!
  Bij mijn tweede bevalling, heb ik zelf gekozen voor een stuitbevalling ipv keizersnede. Maar toen van te voren wel veel nagedacht over de ruggenprik. Ook deze bevalling ging snel: vier uur! Een ruggenprik ging gewoon niet meer. Ben wel blij dat het zo gegaan is, en dat ik twee bevallingen zonder pijnstilling heb gedaan.
  Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je graag een ruggenprik wil, als je al uren ligt te puffen, bang bent, of erg veel pijn hebt. Iedereen is anders!

 6. Door de hevige weeën storm die ik had kon ik niet ontspannen en kwam ik ook niet verder dan 3 cm ontsluiting. Toen ik de ruggeprik kreeg had ik binnen 1,5 uur van 10 cm ontsluiting. Wereld spul moet ik zeggen. ook helemaal niks van het bevallen gevoeld

 7. Ik ben het zeker eens met de stelling. Bij de oudste werd ik ingeleid en kreeg ik een heftige weeenstorm waardoor ik toch voor de ruggenprik heb gevraagd, echter deze zat niet goed en dus heb ik aan een kant alsnog alles op moeten vangen. Voor de heftige kantjes eraf te halen heb ik een morfinepompje gekregen. Ik werd er al snel wazig van dus ik kan me het allemaal niet goed meer herinneren. Achteraf vind ik dit best erg en had ik langer willen wachten met inleiden.

  Bij de tweede ging alles als een trein, tijdens het uit eten al tot 5 cm gekomen, twee cm thuis gedaan en poliklinisch de rest. Twee uur na de bevalling waren we weer thuis. Geen pijnstilling of niets gehad en ik voelde me super! Wat een wereld van verschil!

 8. Persoonlijk vind ik het fijn dat we de optie hebben. Ik ben ingeleid en zat gelijk in een weeënstorm. Ze kwamen direct al snel achter elkaar, rond de 30 a 50 seconden, en ik had nog maar 3 cm ontsluiting. Dat in combinatie met vreselijk misselijk zijn hield ik echt niet vol, vandaar de ruggenrprik. Helaas liep dit totaal anders dan gehoopt, dus ik weet niet of ik de volgende keer weer een ruggenprik zou nemen. Het ligt er ook aan of ik weer ingeleid zou worden of dat de bevalling natuurlijk op gang komt.

 9. Eens.
  Ik heb 4 bevallingen gehad, waarvan 3 ingeleid, maar allemaal zonder ruggenprik en pijnstillers.
  Mijn mening is dat er veel te snel naar pijnstillers gegrepen word.

 10. Eens, ik ben twee keer bevallen zonder ruggenprik. Ik wilde er niet eens over nadenken om die te krijgen. Het idee dat er een naald in mijn lichaam gestoken zou worden, vond ik erger dan dat er een baby uit zou komen. Maar als er mensen zijn die dat als een verlichting voelen, dan vind ik dat ze dat ook zelf moeten weten. Alleen denk ik wel dat ze het eerst zouden kunnen proberen.

 11. Zo dacht ik er voor mezelf over. Totdat ik in een weeenstorm kwam en erom heb gevraagd. Ik was in de wolken met mijn ruggenprik. Kijk terug op een superbevalling erdoor. Denk dat je dit eigenlijk niet van tevoren kunt bepalen.

 12. Eens! Ik ben voor eerst zelf proberen. Maar ik denk de meesten met mij.
  Ik heb zelf bij beiden niks gehad, maar ik ben ook beide keren binnen een uur bevallen. Daarna kwam bij mij de pijn (naweeën pas), daar had ik een ruggenprik voor willen hebben zeg. Die waren pijnlijk!

  Liefs, Camilla

 13. Ik vind het fijn dat je zelf kan kiezen. Ik had gekozen om het zonder te doen. Maar het begon bij mij met een weeënstorm en die is niet meer gestopt. Dus het hele 5 minuten waar ze je op voorbereiden heb ik overgeslagen. Uit eindelijk toch met besloten omdat het te heftig was en heel veel pijn had. Maar de mensen hadden het te druk en kreeg hem pas bij 7 cm ontsluiting. Toen hij eindelijk begon te werkte had ik 10 en mocht ik persen. Ik moet zeggen dat het persen daarom wel echt heaven was voor mij. Kon tussen Door bij komen en was meer ontspannen en kon er van genieten.

  • Wat fijn dat je uiteindelijk door de ruggenprik meer hebt kunnen genieten van de bevalling Marieke! Het is inderdaad prettig dat je zelf kunt kiezen of je de ruggenprik wil. Xx

 14. Voor mezelf ben ik het met de stelling eens, maar het is niet zo dat ik het een norm vind. Ik was onwijs blij met de ruggenprik en het voelde voor mij ook echt als een verlossing. Aan 2 vriendinnen die na mij moesten bevallen heb ik het aangeraden om als de pijn niet te harden was om een ruggenprik te nemen, bij hen voelde ook al een verademing haha. Maar zeker petje af voor diegene die zonder ruggenprik zijn bevallen.

  • Bedankt voor je mening Manouk, Het is inderdaad altijd afwachten hoe de bevalling verloopt en voor elke situatie anders. Fijn om te horen dat het voor jouw voelde als een verlossing. Xx

 15. Wat fijn dat je in Nederland zelf mag bepalen hoe je gaat bevallen.; in bad, op een kruk, met je hele familie erbij of in het ziekenhuis.
  Zelf heb ik er voor gekozen om te bevallen in het ziekenhuis met ruggenprik. Ik was erg bang voor de bevalling en de ruggenprik haalde behalve een groot stuk pijn ook een groot stuk angst weg.
  Ik ben blij dat de mogelijkheid er was.
  Als ik nog eens mag bevallen ga ik het toch eerst thuis proberen. Want zo’n ziekenhuis is wel vreselijjk ongezellig.

  • Daar heb je helemaal gelijk in! De keuze van waar en hoe je wil bevallen is erg breed. Goed om te horen dat je de keuze van een ruggenprik als prettig hebt ervaren en dit een stukje angst bij je heeft weggenomen! Xx

 16. Ik heb hier toevallig net een blogje over ingepland! Haha! Maar ik vind dat vrouwen het zelf het beste aanvoelen wanneer ze een ruggenprik nodig hebben. Ik vind het alleen wel raar dat er in sommige landen gedaan word of je gek bent als je zonder wilt bevallen.

 17. Ik ben het niet eens met de stelling, al denk ik zo bij mezelf wel.

  IK wil graag eerst het zelf proberen, dat deed ik ook. Uiteindelijk heb ik de prik wel gevraagd en gekregen omdat ik al 3 dagen bezig was en ik was uitgeput.

  MAAR.. als een ander hier anders over denkt en dus al eerder een ruggenprik wil dan moet diegene dat helemaal zelf weten! Iedereen zit anders in elkaar en ik vind dat je elkaar in hun waarde moet laten!

  Wel ben ik van mening dat mensen wel volledig ingelicht moeten zijn over de voor- en nadelen van die prik… Want zoals overal zitten er natuurlijk risico’s aan.

  • Het is inderdaad voor iedereen anders, maar wel begrijpelijk dat je ernaar gevraagd hebt hoor! De voor en nadelen van de prik zijn belangrijk om te vertellen daar heb je helemaal gelijk in. Xx

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!