Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Sporttips van een a-sportieve moeder. Waar haal ik de tijd (en moed) vandaan?


6 november 2015


<

Zondagavond 19.00. Dochters liggen in bed en man is het komende uur onbereikbaar. Voor mij het moment om de agenda voor komende week er bij te pakken.

Elke week is het een hele klus om alles in zeven dagen te passen. Drie dagen werk, twee dagen oppaskinderen, zeven dagen was, koken, opruimen, schoonmaken, daar tussendoor afspraken met vrienden, verjaardagen, kraambezoekjes, vrijwilligerswerk, sporten…

Helaas is dat laatste meestal het eerste dat er bij in schiet. Ik weet dat het goed voor me is, maar na een lange dag wil ik het liefst helemaal niets meer en is een avondje op de bank zo verleidelijk.

 

Ik ben nooit een sporter geweest, maar omdat ik vaak moe ben en ik me graag fitter wil voelen vond ik dat ik er toch maar aan moest geloven. Bovendien wil ik mijn dochters graag leren dat lichaamsbeweging belangrijk is en daarvoor zal ik toch zelf het goede voorbeeld moeten geven.

Ik heb mezelf lange tijd kunnen overtuigen dat twee keer per dag heen en weer fietsen met twee hummels op de fiets of 100 keer de schommel duwen wel voldoende beweging was op een dag. Maar echt conditie bouwde ik daar niet mee op natuurlijk.

mobile-791164_1920

 

Met frisse tegenzin ben ik uiteindelijk begonnen met hardlopen. Het grootste voordeel van deze sport is voor mij dat je kan starten bij de voordeur en dat je met een half uurtje weer terug kan zijn. Zo houd je toch nog een deel van je avond over.

Eerdere pogingen om te gaan hardlopen zijn meestal na een week of twee mislukt, om de eenvoudige reden dat ik het vreselijk saai vond om een beetje doelloos rond te rennen.

Gelukkig had ik deze keer een leuke buurvrouw waarmee ik samen kan lopen. Een rondje lopen lijkt een stuk sneller te gaan als er iemand mee gaat die gezellig kletst. – Ik zelf was de eerste weken alleen maar buiten adem en kon geen woord uitbrengen, dus aan mij heeft ze niet veel gehad.-  De eerste weken heb ik echt door moeten bijten, maar nu ik zonder moeite 5 kilometer kan lopen vind ik het zelfs leuk om te lopen. Dat had ik nooit gedacht van mezelf!

Toch blijf ik het elke keer weer lastig vinden om echt de deur uit te gaan en zijn er vaak momenten dat de bank het wint, zeker nu de winter er aan komt.

Hier volgen een aantal tips die mij helpen om (zelfs in de wintermaanden) te gaan sporten.

Beloon jezelf!

Ik loop op dinsdag en vrijdag. De vrijdagavond vind ik eigenlijk geen leuke sportavond, zo aan het begin van het weekend, maar ik beloon mezelf met een wijntje, chips en een leuke serie als ik terugkom. Dat is een goed vooruitzicht als ik aan het lopen ben. Ik moet zeggen dat ik het weekend nu begin met een heel voldaan gevoel.

Je zou je zelf kunnen trakteren op een avondje sauna als je het sporten twee maanden volhoudt. Of op nieuwe sportkleren als je een bepaald sportdoel hebt behaald. Als het maar iets is waar jij blij van wordt en waardoor jij gemotiveerd blijft om te gaan en te blijven sporten.

run-750466_1920

Zoek een sportmaatje.

Met iemand afspreken om te sporten werkt motiverend en is gezellig. Je spreekt elkaar in ieder geval een paar keer per week zonder dat je er extra tijd voor in hoeft te plannen. Dat is nog eens efficiënt.

Trek je sportkleren direct aan nadat je de kinderen op bed hebt gelegd.

Ook als je niet direct gaat sporten. Dit helpt mij echt om niet af te haken. Want zodra ik ga zitten als de kinderen naar bed zijn, de afwas is gedaan en de kamer speelgoedvrij is gemaakt, kan ik me er niet meer toe zetten om hélemaal(!) naar boven te gaan en mijn sportkleren aan te trekken.

’s Avonds sporten geen succes? Ga ’s ochtends vroeg.

Voor vroege vogels kan dit de uitkomst zijn. Zet de wekker één ochtend per week een uurtje eerder en ren een rondje voor de rest van het gezin uit bed komt. Je bent meteen lekker wakker en ’s avonds hoef je de deur niet meer uit! Dit is helaas niet aan mij besteed, ik kan absoluut niet ’s ochtends vroeg uit bed komen, maar als ik mijn zus moet geloven is het een goed begin van de dag.

Vind je hardlopen saai? Geef je op voor een wedstrijd.

Op die manier heb je een doel om naar toe te werken. Er zijn altijd wel een paar leuke, laagdrempelige hardloopevenementen in de buurt. Zoek bijvoorbeeld eens naar Glowrun of Ladiesrun. Zo’n wedstrijdje lopen geeft je een goed gevoel van voldoening en het is gezellig, zeker als je samen met vriendinnen loopt.

Geen oppas? Ga thuis sporten.

Je zou voor een hometrainer kunnen kiezen, maar met een springtouw of hoepel kan je ook een heleboel calorieën verbranden.

Er zijn talloze oefeningen die je thuis kan doen. Lekker muziekje er bij en gaan! De kou kan op deze manier ook geen excuus meer zijn.

 

runner-405773_1920

Hoe je het sporten ook aanpakt, het vraagt altijd een flinke dosis doorzettingsvermogen van je om vol te houden en toch maar weer die sportschoenen aan te trekken, maar het gevoel dat je er aan over houdt als je toch bent gegaan is de moeite zeker waard. Uiteindelijk zit je nog veel fijner op die bank ná het sporten.

 

Wat helpt jou om in actie te komen? Ik ben benieuwd naar tips van andere sportende moeders!

 

NEW Babycadeaus 336x280

Tamara

Mijn naam is Tamara Grevers, nog net geen 30. Vrouw van hele leuke man en moeder van twee mooie meiden.(Zoë 4, Femme, 2) Ik werk parttime als zelfstandig webdesigner. Een hele leuke baan. Ik houd van een goed boek, lekker eten met een wijntje, vriendinnendates, series kijken en hardlopen(soms). Schrijven staat hoog op mijn wordikblijvan-lijstje en ik vind het top dat ik deel uit mag maken van het bloggersteam van MAMA to the max.

2 Reacties op “
Sporttips van een a-sportieve moeder. Waar haal ik de tijd (en moed) vandaan?

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!