Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

7 tips voor een soepele overgang van borst– naar flesvoeding


7 juni 2016


flesvoeding mama to the max
B

Borstvoeding: na 9 maanden borstvoeding vind ik het nog steeds iedere keer opnieuw bijzonder. Een moment tussen moeder en kind dat écht alleen van jullie samen is! Voor mij was echter het moment aangebroken om de borstvoeding af te gaan bouwen en over te stappen op flesvoeding. Vandaag deel ik met jullie hoe ik dat aangepakt heb en waarom ik toch nog steeds één voeding uit de borst geef.

Borst- of flesvoeding?

Laten we voorop stellen dat ik vind dat iedere moeder helemaal zelf moet beslissen of borst- of flesvoeding haar voorkeur heeft (en of borstvoeding überhaupt mogelijk is in haar situatie) en dat ik alles behalve een expert ben op dit gebied. Maar persoonlijk was ik wel heel vastberaden om graag borstvoeding te willen geven en vandaag wil ik met jullie delen wat mij in ieder geval geholpen heeft toen ik na 9 maanden toch begon aan de overstap naar flesvoeding.

flesvoeding mama to the max


Als het aan mij had gelegen had ik zeker het jaar volgemaakt, maar ik besefte me ook dat het afbouwen van de borstvoeding voor mij wel eens een groot verschil kon gaan maken in de laatste stappen van mijn herstel (voor de nieuwe lezers onder ons: ik heb nogal wat complicaties gehad tijdens- en na de zwangershap en ben zodoende nog steeds niet helemaal de oude). Daarnaast komt de bruiloft steeds meer in zicht en ik wil natuurlijk niet 3x mijn jurk aan en uit hoeven te doen om te kolven (en ja.. ik wil natuurlijk wel lekker een biertje kunnen drinken op mijn eigen feest). Kortom: het moment was daar om de borstvoeding af te gaan bouwen. Hoe pak je dat aan? Onderstaand deel ik 7 tips die mij geholpen hebben bij deze overgang.

#1: Geef je baby van het begin af aan 1x per dag moedermelk uit een flesje

Toen Loet na enkele weken in het ziekenhuis sterk genoeg was om zelf te kunnen drinken kreeg ik van de verpleging het advies om 1 voeding per dag een flesje gekolfde melk te geven zodat ze hier alvast aan kon wennen. Op deze manier is de kans groter dat je baby een flesje goed pakt wanneer je als moeder bijvoorbeeld weer gaat werken en je zelf je baby op dat moment niet kunt voeden. Zodoende kolfde ik meerdere malen per dag (er was door mijn lichamelijke toestand niet bepaald sprake van overproductie dus ik moest veel kolven om 1 voeding bij elkaar te sparen) en gaf Patrick 1x per dag die voeding via de fles (meteen een mooi momentje voor vader en dochter dus!). Voor Loet bleek de Philips Avent fles het beste te werken, omdat deze speen zo is gemaakt dat het lijkt op een tepel en daardoor zeer geschikt is voor babies die gewend zijn uit de borst te drinken.

#2: Mix de kunstvoeding met gekolfde melk zodra je wilt gaan afbouwen

Doordat Loet al zo lang 1x per dag uit de fles dronk was het nog niet eens in me op gekomen dat de overgang naar flesvoeding misschien een uitdaging kon worden. Totdat ik voor de eerste keer kunstvoeding in haar flesje deed en ze na de eerste slok alles meteen uitspuugde en de fles volop begon te weigeren. Zodra ze proefde dat er geen gekolfde melk in zat weigerde ze de fles direct (iets wat me verbaasde omdat ze met vast voedsel nooit problemen heeft met nieuwe dingen en werkelijk alles gulzig opeet). Qua melk bleek ze echter nogal kieskeurig. Om te voorkomen dat ze de fles helemaal zou gaan weigeren heb ik de dagen erop dus maar gewoon weer gekolfde melk gegeven en daarna ben ik begonnen om de gekolfde melk aan te vullen met kunstvoeding. Eerst 2/3 gekolfd en 1/3 kunst, een paar dagen later half om half, uiteindelijk 2/3 kunst en 1/3 gekolfd en vervolgens een volledige kunstvoeding. Hoewel ook de mix niet meteen helemaal soepel verliep (ze dronk nu wel iets maar liet ook een deel van de fles staan) begon ze er wel langzaamaan aan te wennen en zodoende ging het steeds beter met de kunstvoeding.

flesvoeding mama to the max

#3: Sla eenmalig 1 voeding over

Nadat ze zover was dat de fles helemaal uit kunstvoeding bestond begon ze toch weer de fles te weigeren (tja, bij mama uit de borst drinken is natuurlijk ook veel lekkerder als je dat gewend bent). Maar ik wilde doorzetten dus heb ik gewoon 1x een voeding overgeslagen (ze eet inmiddels ook heel wat vast voedsel dus het leek me dat dit geen kwaad zou kunnen voor een keer). En inderdaad, de volgende voeding viel ze op de fles met kunstvoeding net zo enthousiast aan als wanneer ze moedermelk kreeg. Mission accomplished, vanaf dat moment heeft ze nooit meer een fles met kunstvoeding geweigerd! YES! Geen idee of dit de beste manier is maar bij Loet heeft het in ieder geval wel gewerkt.

#4: Bespreek een goed afbouwschema met het consultatiebureau

Mijn afbouwschema besprak ik met het consultatiebureau. Loet zat op dat moment nog op 5 voedingen per dag en ik kon binnen enkele weken afbouwen. De nachtvoeding wilde ik als laatste eraf hebben dus plande we het zo dat deze als laatste eraf zou gaan. Het belangrijkste is dat je begint met 1 voeding overslaan en de volgende voeding dan juist weer wel de borst geeft zodat het gelijkmatig afgebouwd wordt. Al na een paar dagen merkte ik dat er minder voeding aangemaakt werd. Dit gaat echt bijzonder snel!

#5: Beperk het kolven zoveel mogelijk als je eenmaal begonnen bent met afbouwen

Tevens probeerde ik het kolven zo veel mogelijk te beperken want als je dat blijft doen dan ga je de voeding natuurlijk weer stimuleren. Dus heb ik toen Loet op het dagverblijf was de hele dag niet gekolfd. Natuurlijk gaat dat even pijn doen want je borsten staan op een gegeven moment redelijk op springen, maar als je 3 dagen even doorbijt merk je dat de productie alweer ver is afgenomen en je voortaan makkelijk een hele dag door kan. (Hoera, nooit meer kolven; het enige aspect met de borstvoeding dat ik zeker niet zal gaan missen)

flesvoeding mama to the max

#6: Focus op de voordelen die eraan zitten!

Hoewel ik het eigenlijk helemaal niet fijn vond om de borstvoeding af te moeten gaan bouwen (ik blijf het fantastisch vinden dat momentje samen!) besef ik me maar al te goed dat er ook veel voordelen aan zitten. Als je een weekendje weg bent met die kleine erbij is even snel een flesje geven in een restaurant natuurlijk veel praktischer, als je zin hebt in een wijntje dan kun je dat gewoon weer lekker drinken zonder na te denken of het wel op tijd voor de volgende voeding weer uit je systeem is, dat oorverdovende kolfapparaat is eindelijk verleden tijd en je hoeft niet meer bang te zijn dat ze ineens haar tandjes weer vol overgave in je tepel zet (ai)!

 

Loet slaapt voortaan door!

 

En met stip op nummer 1: Loet slaapt voortaan door! Zat ik drie weken geleden nog iedere avond om 23:00 en 05:00 te voeden, inmiddels slaapt ze gewoon van 19:00 tot 07:00 door. Omdat ik hier stiekem al op hoopte heb ik de voedingen sinds het afbouwen ’s nachts zo saai mogelijk voor haar gemaakt. Niet meer lekker even bij papa en mama in het grote warme bed om aan de borst te drinken maar gewoon snel een flesje op de grote stoel in haar kamertje. Dit was voor haar een stuk minder leuk natuurlijk en binnen 3 dagen sliep ze door. Hallelujah!

#7: Zorg dat je foto’s en filmpjes hebt gemaakt voordat je de laatste voeding geeft!

Wat ben ik dankbaar dat ze in het ziekenhuis video-beelden gemaakt hebben van de eerste keer dat Loet aan de borst dronk. Door alle complicaties was de kans klein dat mijn lijf de borstvoeding op gang kon krijgen en dat Loet sterk genoeg was om zelf te drinken en toen dit uiteindelijk na heel veel geduld en pogingen toch goed lukte was dat voor mij natuurlijk extra speciaal. Ik vind het dan ook geweldig om dat terug te kunnen zien. Zodoende hebben we ook later nog vaak stukjes gefilmd of foto’s gemaakt van de voeding. Gewoon voor mezelf omdat ik het bijzonder vind om dat nog eens terug te kijken. Het ligt misschien niet zo voor de hand om hier beelden van te maken, maar ik vind het toch leuk dat ik ze heb.

flesvoeding mama to the max

Zodoende ging Loet van sondevoeding naar borstvoeding door naar flesvoeding.. dat doet me weer beseffen hoe snel de tijd gaat en hoe goed ze het gelukkig doet! De bovenstaande tips hebben mij in ieder geval erg geholpen. Herken jij er iets in of heb je nog andere tips aangaande dit onderwerp? Ik ben erg benieuwd en hoor het graag van je!

Tot slot moet ik wel bekennen dat ik op dit moment nog steeds 1x per dag borstvoeding geeft (de voeding die 3 weken geleden nog om 05:00 kwam maar inmiddels netjes opgeschoven is naar 07:00). Volgens mijn schema kan ik deze ook allang afbouwen maar stiekem schuif ik het steeds voor me uit. Ik vind het zo’n fijn momentje om haar ’s ochtends even bij ons in bed te leggen en te voeden. Het heeft zoveel moeite gekost om het op gang te krijgen en ik vind het moeilijk om er helemaal mee te stoppen.

 

Ze is dan weer even een échte baby

 

Ze groeit als kool, roept de hele dag door papa en mama en doet het fantastisch met haar 6 tandjes, maar soms vind ik het gewoon zó heerlijk als ze weer even mijn kleine baby’tje is. Als ze drinkt kijkt ze me altijd aan en vaak pakt ze ook mijn hand vast en ze is dan weer even een échte baby! Maar ik weet ook dat het echt tijd wordt om ermee te stoppen want de bruiloft komt eraan en het is ook beter voor mijn herstel. Tegen de tijd dat mijn volgende blog online komt heb ik ook de laatste voeding ook afgebouwd, I promise!

P.S. Wil je de avonturen van Loet dagelijks volgen? Volg ons dan op Instragram. Bedankt!

NEW Babycadeaus 336x280

Marlijne

Wat tof dat jullie mijn blog lezen! Ik ben Marlijne, 29 jaar en gek op: genieten, gezelligheid, de liefde, uitdagingen, styling & fotografie, Carnaval en sinds kort mama zijn van onze fantastische dochter Loet! Geboren in het altijd gezellige Brabant, maar na mijn studie gewoond en gewerkt in Barcelona, Haarlem en Frankfurt. De liefde heeft mij teruggebracht naar Nederland en inmiddels woon ik in Tilburg, heb ik een leuke marketing job bij Philips en ben ik getrouwd met de allerleukste! Graag wil ik de avonturen die ik tijdens en na mijn zwangerschap beleefd heb — en ongetwijfeld nog zal gaan beleven — met jullie delen. Zin in!!

13 Reacties op “
7 tips voor een soepele overgang van borst– naar flesvoeding

 1. Hoi Marlijne, wat goed dat het gelukt is om je dochter met plezier borstvoeding te geven. Ik hoop dat je (achteraf) blij bent met je keuze om de borstvoeding af te bouwen. Je schrijft namelijk: Het heeft zoveel moeite gekost om het op gang te krijgen en ik vind het moeilijk om er helemaal mee te stoppen. Ik ben even benieuwd. Heeft het stoppen met die (ene) laatste voeding er echt voor gezorgd dat je beter herstelde?

  In deze tijd is kunstvoeding de norm, vinden de meeste vrouwen 3 maanden borstvoeding al lang en is er te weinig kennis over borstvoeding. Pas op dat je met dit soort artikelen het stoppen met borstvoeding niet ”promoot”. Ik doel bijvoorbeeld op de uitgelichte quote: ”Loet slaapt voortaan door!”. Tot slot, helemaal eens met Marlous: het consultatiebureau heeft vaak te weinig kennis van borstvoeding. Schakel bij vragen altijd een lactatiekundige in.

 2. Goed geschreven blog weer Marlijne ! Heel goed dat je ondanks de gezondheidsproblemen van je zelf toch er alles aan gedaan hebt ( volhouden doorzetten en geduld ) om Loet borstvoeding te geven met een erg goed resultaat ! Loet groeide als kool !Heel erg fijn dat je haar zolang borstvoeding hebt gegeven , het is toch het allerbeste voor een baby en gezellig voor moeder en kind ! Je kan erg trots zijn op je zelf !! Liefs mama

 3. Ik heb alles als kersverse vader van dichtbij mogen meemaken en weet hoe slecht je jezelf voelde met veel pijn na alle complicaties en een extra zware operatie. Desondanks bleef jij altijd positief en wilde zo graag borstvoeding geven aan Loet. Dit was ook het enige wat je door alles kon doen voor haar. De eerste druppel via een spuitje, het ging moeizaam maar door jou doorzettingsvermogen wist je telkens genoeg te produceren voor ons schatje. Je weet het wel maar kan niet genoeg zeggen hoe trots ik op jou ben en ik weet zeker dat ik ook namens Loet spreek! 🙂
  Dikke kus

 4. Wat fijn dat dit zo voor jou (/jullie) het beste werkt. Ik wil alleen even een tip meegeven wat betreft het afbouwschema. Het is dan juist raadzaam om hierbij een lactatiekundige of iemand van LLL in te schakelen. Het komt namelijk nog te vaak voor dat men op het consultatiebureau te weinig afweet van borstvoeding, met alle gevolgen van dien (te snelle afbouw, borstontsteking etc.). Nogmaals, fijn dat het bij jou wel goed is gegaan.
  Ook wat betreft een hele dag niet kolven, is de kans ook groot, dat als dit te snel al in wordt gelast, je een borstontsteking krijgt. En dat is zeer pijnlijk en vervelend.

  Groetjes,
  Marlous

 5. Wat heb je weer een geweldige blog geschreven! Het zal een groot gemis zijn om helemaal van de borstvoeding af te zijn. Maar zoals jij zelf al zeg ook weer veel voordelen. Geniet er samen nog maar eventjes van! Xx

 6. Normaal is dit niet zo,n mannenopa verhaal, maar omdat opa en oma weten hoe je ervoor hebt geknokt om Loet zelf te voeden en wij van dichtbij dit hebben meegemaakt, lees je jouw verhaal weer als een grote flashback.
  En zonder deze inzet van jou Marlijne was ons oogappeltje vast en zeker niet zo goed ontwikkeld.
  Zeer bizonder Hoe je samen met Patrick alles hebt volbracht.
  Lotgenoten zullen zeker iets kunnen opsteken van jouw tips.
  Dikke knuffel van oma en opa v. Diessen.

 7. Heb jou blog weer met veel interesse gelezen,wat kun jij Marlijne het allemaal goed verwoorden en een mooi verhaal van maken,onze complimenten en wij wachten weer op het vervolg.
  Lieve groetjes van Loek en Fransje een knuffel voor Loet XX

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!