Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

8x sneller herstellen en fit na je zwangerschap!


7 mei 2016


fit, herstel, zwangerschap, mama to the max
<

Het is inmiddels al meer dan 8 maanden geleden dat Loet geboren is en door alle complicaties kan ik nog steeds niet zeggen dat ik de oude ben. Het gaat weliswaar de goede kant op – en het allerbelangrijkste is natuurlijk dat Loet het super goed doet – maar toch wilde ik graag mijn herstel een laatste boost geven. Want thuis zitten is niets voor mij en ik zou graag alles zelf weer willen kunnen doen! Daarom heb ik de laatste weken een zoektocht gestart naar dingen die ik kon doen om mijn herstel te bevorderen en dit wil ik vandaag graag met jullie delen!

 

Dat je lichaam na een zwangerschap en bevalling moet herstellen is natuurlijk een feit waar je niet om heen kunt en een logisch gevolg van het meest fantastische ooit: je lijf heeft een kindje gemaakt! Omdat in mijn geval mijn lichaam het eerste half jaar na de geboorte van Loet enkel bezig was met genezen van de zwangerschapsvergiftiging, complicaties door de nabloedingen en de opgelopen zenuwbeschadiging en ik daarbij al die tijd hoofdzakelijk plat gelegen heb, begon mijn échte herstel eigenlijk pas enkele weken geleden. Hoewel een stuk beter begon te gaan zat ik natuurlijk nog met een conditieprobleem, maar ook mijn cognitieve functies hadden flink te lijden gehad. Dit uit zich met name in concentratieproblemen, het niet goed kunnen verwerken van onverwachte prikkels (denk aan autorijden als het druk is op de weg of gesprekken moeten voeren in drukke ruimtes) en het welbekende korte-termijn geheugen probleem. Hierdoor ben ik voor sommige dingen nog steeds afhankelijk van anderen en mocht ik ook nog niet beginnen met werken. Omdat ik hier graag verandering in wilde brengen begon ik mijn zoektocht naar de juiste boost om mijn herstel het laatste zetje te geven en hieronder deel ik 8 tips die niet alleen voor mij, maar ook voor alle andere bevallen vrouwen kunnen helpen om sneller fit te worden na een zwangerschap!

#1: Heb geduld en leg jezelf geen onreaslistische doelen op!

Toen ik mijn bedrijfsarts vertelde wat ik allemaal van plan was om te gaan proberen voor mijn zoektocht naar de juiste boost om sneller te herstellen werd ik direct afgeremd. Natuurlijk vond hij mijn gedachte om er alles aan te willen doen om mijn herstel te bevorderen an sich goed, maar hij wees me wel op het feit dat ik niet moest onderschatten wat er allemaal met mijn lijft gebeurt is tijdens en na de zwangerschap, en gaf aan dat ik mijn lichaam daarbij ook echt de kans moet geven om rustig te herstellen. Mijn reserves waren (of zijn eigenlijk nog steeds) helemaal op en ik mocht weliswaar een keer de grens op zoeken qua energieverbruik, maar als ik er te vaak overheen zou gaan dan zou het uiteindelijk mijn herstel alleen maar vertragen. Als je over de grens gaat zak je als het ware terug, dus het was beter om er iets langer de tijd ervoor te nemen en kleine stapjes te ondernemen, dan te proberen om bijvoorbeeld vol overgave conditie op te gaan bouwen, want dat zou het proces uiteindelijk juist kunnen vertragen. Kortom: geduld hebben en niet te veel in 1x willen!

 

fit, herstel, zwangerschap, mama to the max

 

#2: Neem deel aan het Newborn Fit Mama programma!

Eerlijk gezegd zijn voedsel en sport twee dingen waar ik me nooit heel erg in verdiept heb. Natuurlijk lette ik – in het bijzonder sinds de zwangerschap – erop dat ik voldoende groente en fruit at, maar verder eet ik altijd met name waar ik zin in heb en de laatste keer dat ik echt regelmatig gesport heb was ik 14 jaar. Kortom: ik kon wel wat hulp gebruiken want ik wilde snel mijn basisconditie terugkrijgen om weer normaal te kunnen functioneren, maar mocht tegelijkertijd nog niet echt beginnen met sporten. Dus hoe pak je dat aan? Ik wist het zelf niet zo goed en daarom schakelde ik hulp in. Omdat echt sporten nog geen optie was zou ik het met name moeten halen uit het eten van de juiste voedingsstoffen en een goede balans van voldoende beweging (mijn dagelijkse blokje om met Loet) maar ook voldoende rust. Daarom besloot ik deel te nemen aan het Newborn Fit Mama programma (NBFM). Dit programma is speciaal voor mama’s die na de zwangerschap en bevalling, wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, op gebied van sport en voeding. In mijn geval was mijn reden tot deelname dus niet gericht op het weer in shape komen maar puur om mijn herstel een boost te geven.

#3: Plan voldoende rustmomenten in!

Het klinkt misschien vreemd want je wilt fit worden en je conditie opbouwen, maar ik werd meteen gewezen op het belang van voldoende rust. Ik vind het persoonlijk moeilijk om gedurende de dag tegen mezelf te zeggen: ‘nu ga ik even lekker met een kop thee op de bank zitten en niets doen’. Maar toch is juist dat heel erg belangrijk als je nog in een herstelfase zit. Ik werd erop gewezen dat als ik die rustmomenten niet voldoende neem, ik mijn herstel zelfs zou kunnen vertragen, dus besloot ik het vanaf dat moment anders aan te pakken. Een manier wat voor mij erg goed werkte was om Loet voornamelijk liggend te voeden in bed. Op die manier kon ik even lekker liggen, Loet vond het heerlijk om zo te drinken en je hebt meteen een fijn kroelmomentje samen! Echt een aanrader!! ’s Middags daadwerkelijk een dutje doen zit er meestal niet in want als Loet even slaapt dan heb je juist die tijd nodig om wat dingen in huis te doen, maar een powernap kan ook al heel goed voor je zijn!

 

fit, herstel, zwangerschap, mama to the max

 

#4: Zorg voor een gezond gewicht!

Mijn BMI bleek te laag te zijn en zodoende kreeg ik het doel om enkele kilo’s aan te komen. Want om meer energie te krijgen om mijn herstel te bevorderen is het belangrijk om voldoende reserves op te bouwen. Omdat ik altijd al veel eet en na enkele weken nog niet was aangekomen besloot ik een zogenaamde weightgainer te proberen. Een shake die je voor het slapen gaan moet drinken en die je lijf nog een extra calorieën-boost geeft. Mocht je in je herstel na je zwangerschap juist af willen vallen dan is het nog steeds belangrijk om voldoende te eten, om te voorkomen dat je jezelf anders nog minder fit gaat voelen.

#5: Eet voldoende en vooral energierijk voedsel!

Of je in je herstel na je zwangerschap nu juist moet aankomen of afvallen, het eten van het juiste – en voldoende – voedsel is dus super belangrijk! Een goede verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten is hierbij van groot belang. Voor mijn deelname aan het NBFM-programma moest ik iedere dag precies bijhouden wat ik at. Dit kon heel erg makkelijk met de My Fitness Pal app, waar je heel handig barcodes kunt scannen en zo precies in kan voeren wat je op een dag eet en drinkt. Iedere week had ik dan een Skype sessie waarbij Kimberly van NBFM mij adviezen gaf over wat ik teveel of juist te weinig at en welke recepten ik bijvoorbeeld kan proberen om het in de komende week te verbeteren. Super handig dus!
Omdat ik geen echte keukenprinses ben en al helemaal niet gewend ben om op mijn eten te letten was het af en toe wel omschakelen en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook gewoon nog geniet van chips, friet en chocolade. Maar ik probeer wel kleine dingen te veranderen: meer vezelrijk voedsel, niet alleen brood maar ook wel eens kwark bijvoorbeeld en meer tussendoortjes waar je écht energie van krijgt. En uiteraard nóg meer fruit tussendoor. Omdat ik voor Loet sowieso iedere octend een fruithapje maak heb ik mezelf nu aangewend om dan ook meteen voor mezelf een shake te maken. Maak ik voor Loet bijvoorbeeld een hapje van kiwi, banaan en peer, dan gooi ik diezelfde ingrediënten voor mezelf in de blender en daar voeg ik dan bijvoorbeeld nog wat verse jus, amandelmelk en mango etc. aan toe. Super lekker en snel gefixt omdat ik dan toch voor Loet al fruit aan het snijden ben.

#6: Houdt er bij je eet- en drinkpatroon rekening mee dat je borstvoeding geeft!

Omdat ik nog volledig borstvoeding geef is het extra belangrijk dat ik voldoende eet, maar zeker ook drink! Dat je extra veel moet drinken als je borstvoeding geeft zal iedereen wel weten maar waar ik achter ben gekomen door het NBFM-programma is dat het super belangrijk is om voldoende eitwiten binnen te krijgen. Uit mijn voedselpatroon bleek dat veel te weinig eiwitten binnenkreeg. Nu is het niet zo dat je per se meer eiwitten nodig hebt dan iemand die geen borstvoeding geeft, maar als je er te weinig binnen krijgt én ook nog borstvoeding geeft dan wordt het helemaal moeilijk om voldoende reserves op te bouwen en juist die heb ik hard nodig om volledig te kunnen herstellen. Zodoende probeer ik echt erop te letten dat ik meer eiwitten binnenkrijg. Niet alleen door het eten van veel eieren en sommige brood-maaltijden te vervangen voor kwark, maar ook door simpelweg een flinke schep eiwitpoeder toe te voegen aan een shake.

#7: Zorg voor voldoende – en de juiste vorm van – beweging!

Dat beweging belangrijk is spreekt voor zich, maar in mijn geval werd het afgeraden om al te gaan sporten. Omdat het uitvoeren van de dagelijkse dingen soms al teveel van mijn lichaam vroeg, was het geen goed idee om bijvoorbeeld al cardio-oefeningen te gaan doen. Ik moest het zo bekijken dat in mijn geval het doen van bijvoorbeeld boodschappen al een vorm van sporten was voor mijn lichaam. Zodoende ging ik gewoon verder met mijn dagelijkse wandelingen met Loet en probeerde ik steeds wat verder te lopen. Maar sinds deze week ben ik toch begonnen met wat kleine oefeningen; weer een stapje vooruit in mijn herstel dus! Vandaar dat ik naast mijn Skypesessie met NBFM ook een training bij mij thuis gehad heb zodat ze kon kijken of ik de oefeningen op de juiste manier uitvoer. Het voordeel is dat ik cardio-oefeningen van haar krijg die ik gemakkelijk iedere dag thuis kan doen, wat dus super makkelijk te combineren is met Loet!

 

fit, herstel, zwangerschap, mama to the max

 

#8: Mijn persoonlijke favoriet in de weg naar een herstel: stay positive en GENIET!!

Naast geduld, goede hulp met betrekking tot een verbeterd voedselpatroon en beweging om conditie op te bouwen. is het denk ik vooral belangrijk om positief te blijven en heel bewust te blijven genieten van iedere dag; ook als er dagen zijn dat je ermee geconfronteerd wordt dat je nog niet de oude bent. Ik heb hier eerder al een blog aan gewijd en daar sta ik nog steeds helemaal achter: volop genieten van kleine dingen en van iedere dag samen een feestje maken! (En vooral ook lekker heel veel kroelen met je baby, daar knap je ook altijd meteen van op 😉
Al met al kan ik zeggen dat er wederom een stuk vooruitgang in zit t.o.v. mijn vorige blog. Ik ben er nog niet helemaal maar we gaan echt de goede kant op! Super fijn dus en ik blijf natuurlijk toewerken naar mijn persoonlijke doel: op onze bruiloft deze zomer onbezorgd kunnen genieten en de hele avond lekker kunnen dansen op ons feest! Ik ga ervoor en heb er zin in!!

fit, herstel, zwangerschap, mama to the max

 

Heb jij nog andere tips die jou hielpen om te herstellen na je zwangerschap of soortgelijke situatie? Ik hoor het graag van je!

 

P.S. Wil je Newborn Fit Mama en mijzelf op dagelijkse voet volgen? Volg ons dan op Instragram @newborn.fit.mama en @love.laugh.loet. Op de website newbornfitmama en IG-pagina van Newborn Fit Mama vind je video’s van workouts, recepten en vele andere tips voor kersverse moeders die weer fit willen worden!

Marlijne

Wat tof dat jullie mijn blog lezen! Ik ben Marlijne, 29 jaar en gek op: genieten, gezelligheid, de liefde, uitdagingen, styling & fotografie, Carnaval en sinds kort mama zijn van onze fantastische dochter Loet! Geboren in het altijd gezellige Brabant, maar na mijn studie gewoond en gewerkt in Barcelona, Haarlem en Frankfurt. De liefde heeft mij teruggebracht naar Nederland en inmiddels woon ik in Tilburg, heb ik een leuke marketing job bij Philips en ben ik getrouwd met de allerleukste! Graag wil ik de avonturen die ik tijdens en na mijn zwangerschap beleefd heb — en ongetwijfeld nog zal gaan beleven — met jullie delen. Zin in!!

12 Reacties op “
8x sneller herstellen en fit na je zwangerschap!

 1. Lieve Marlijne, dat jíj nog es ooit een blog zou schrijven over gezonde voeding en sporten…wie had dat ooit gedacht?! 😉 Je bent super goed bezig! Tot snel!
  Liefs Suuz & Lieke <3

  • Hahahahhaah… inderdaad he! De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Hoop dat het goed met je gaat en kan niet wachten om Lieke te komen bewonderen! Dikke kus!

 2. Lieve Marlijne,wat een goed blog heb je weer geschreven ! Fijn dat het steeds beter met je gaat ! Heel goed dat je advies krijgt van Newborn.Fit.Mama om je conditie te verbeteren d.m.v de juiste voeding en beweging .

  De zomer komt er aan en dan kunnen jullie met zijn drietjes toch steeds meer en beter gaan genieten nu je herstel de goede kant op gaat !! Gelukkig !! Benieuwd naar het volgende blog !

  Liefs papa en mama

  • Heel erg bedankt voor de leuke reactie lieve papa en mama! Bedankt voor al jullie hulp en steun de afgelopen maanden! Dikke kus voor jullie allebei! Xx

 3. Wat een leuke en zeker inspirerende blog. Hier zullen lotgenoten genoeg ideeën uit kunnen halen. Newborn fit kan daar zeker een bijdragen aan leveren. Ik weet nog goed in mijn tijd hoe moeilijk ik het vond om alles goed te combineren en weer balans te vinden, vooral in eten en sport.
  Hou je vast aan je goede motto, het ga jou zeker lukken! Fijne Moederdag! Dikke kus

 4. Super leuke en inspirerende blog weer lieverd! Loet en ik zijn super trots op jou en vandaag nog ’n beetje extra omdat het vandaag je eerste moederdag is! ?

  • Ah… wat lief van jou super-papa! Ben ook super trots op jou, zonder jou was het nooit zo gelukt! Dikke kus!

 5. Marlijne, je hebt weer een duidelijk verhaal neergezet waar lotgenoten vast en zeker hun voordeel mee kunnen doen.
  Grote bewondering hoe jij samen met Patrick alles er aan doen om het dagelijkse leven op te pakken en uitvoeren.
  Hou vol en zoals jouw motto is: alles komt goed.
  wij weten dat het jullie lukt.
  Oma Corrie en Opa Frans XXX

  • Ahh! Bedankt voor jullie super lieve reactie en al jullie hulp! Alles komt goed! Liefs! Dikke kus

 6. Dankjewel voor je leuke blog. Ik heb zelf 4 maanden geleden een prachtige dochter gekregen en ben heel trots op mijn meisje. De bevalling was erg heftig en ik ben dus net als jij herstellende van een zware zwangerschap en bevalling. Je tips las ik daarom heel aandachtig en ik zal dingen voor mij meenemen die belangrijk zijn!

  • Hi Jorinde! Bedankt voor je lieve reactie en gefeliciteerd met de geboorte van je dochter! Vervelend dat je ook herstellende bent van een zware zwangerschap en bevalling! Ik wens jullie veel sterkte toe en een voorspoedig herstel! Ik heb overigens nog een andere blog geschreven die voor jou dan wellicht interessant is: 15x blijven genieten als het tegenzit. Misschien heb je er iets aan! Succes! Liefs!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!