Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

DIY

DIY: slingers voor verjaardagen


22 maart 2016


slingers, vlaggen, trommel, fluit, diy, blog. MAMA to the max
<

Onze zoon wordt volgende maand 10. Dan hebben we ineens 2 tieners in huis… Wow, dat komt even binnen zeg! Ineens komt een herinnering bovendrijven.

Adyra, oma en Ferenc

Adyra, oma en Ferenc

Ferenc was 5. Hij was een schattig kereltje met stekelhaartjes. In februari is zijn buurvriend en brother from another mother jarig. Bjorn is 5 weken ouder dan Fer. Hij werd 6. ‘Ok’ zegt Ferenc: ’Ik wil geen zes worden, ik word 7’.

Op 3 april maken we hem zingend wakker. Slingers in de kamer en de gang, ballonnen opgeblazen, een grote opblaas 6 voor het raam, the whole nine yards. ‘Ben ik 7?’ vraagt hij. ‘Nee lieverd, vandaag ben je 6 jaar geworden’. Een heeeeeeel boos ventje met slaapogen slaat kwaad in zijn kussen. ‘Ik wihihihihihil geen 6, ik wil zeheheheven!!!’ Wij proberen hem op te vrolijken door totaal onbenullige dingen te zeggen als: ‘hoe stoer is dat, je kunt niet meer op een hand tellen hoe oud je bent geworden. Je hebt 2 handjes nodig!’ en ‘kom maar gauw mee naar beneden, dan krijg je cadeautjes!’. ‘Neeeeeeeeee, IK. WIL. 7. ZIJN. VERDER. WIL. IK. NIKS. (voel je dat ik de toetsen van mijn toetsenbord extra hard intik?!)

Hij is in tranen; boos en verdrietig. Hij krijgt niet wat hij het allerliefste wil: 7 zijn. We kunnen het hem niet geven. Hij moppert, snuift en jammert nog een poosje door. Uiteindelijk winnen de cadeautjes het en zijn humeur trekt langzaam bij. Trakteren op school is toch ook heel feestelijk. Die gezellige slingers en ballonnen helpen ook wel. Alleen die opblaas 6, die moet weg. Toch laten we hem hangen. Een klein beetje opvoeding kan geen kwaad. Ook niet als je jarig bent. ‘Die blijft lekker hangen Fer, we hebben erg ons best gedaan hem daar te krijgen. Je kijkt maar een andere kant op.’

Bij feestelijkheden horen slingers. Zelfgemaakte zijn altijd nog mooier dan de slingers die je in de winkel kunt kopen. Zodra Adyra knip-en-plakvaardig was hadden we meters zelf geknutselde slingers in huis. Je weet wel, van die vrolijke kettingen van repen papier. Ze zien eruit als ringen die in elkaar grijpen.

slingers, vlaggen, trommel, fluit, diy, blog. MAMA to the max

Vandaag knutselen we ook een slinger, maar dan een poepiesjieke, megamooie.

Wat heb je nodig:

 • Vierkante vouwblaadjes
 • Een bolletje katoengaren (dat kan meer gewicht hebben dan een wollen draadje)
 • Hobbylijm

Variatie:

 • Maak een bos bloemen door elke bloem op een satéprikker te plakken. Blaadjes knippen en eromheen plakken. Ook leuk!
 • Je kunt de bloemen ook versieren met glitter.

 

slingers, vlaggen, trommel, fluit, diy, blog. MAMA to the max

 

Werkvolgorde:

 1. Vouw van elk vouwblaadje een ‘bloemblad’.
 2. Plak 5 bloemblaadjes aan elkaar.
 3. Plak blaadje 1 en 5 aan elkaar met de katoenen draad ertussen.
 4. Herhaal stap 1 en 2 zo vaak als je wilt.
 5. Hang de slinger op.

 

slingers, vlaggen, trommel, fluit, diy, blog. MAMA to the max

 

 1. Vouw een bloemblad. Volg hiervoor foto 1 tot en met 8. Als je niet begrijpt hoe het moet, zoek dan ‘Origami Kusudama Flower’ op op YouTube. In dit filmpje wordt (in het Engels) duidelijk en langzaam uitgelegd hoe je een blad en later een bloem vouwt.
 2. In de foto-instructie kun je op foto 9 t/m 13 zien hoe je de blaadjes aan elkaar moet plakken.
 3. In dezelfde foto-instructie (foto 14) zie je ook hoe je de katoenen draad moet plakken om een slinger te kunnen maken.
 4. Mijn knutselkampioen had er zin in en heeft meerdere middagen zitten vouwen. Plak de bloem goed vast aan de draad. Ze hebben een behoorlijk gewicht, als je ze niet goed vastplakt, glijden ze zo naar elkaar toe.
 5. We hebben de slinger op ons dakterras opgehangen (foto 15). De zon schijnt zo lekker. Dat maakt de plaatjes extra vrolijk en lente-achtig. Normaal gesproken kun je de slinger beter binnen ophangen. Vouwblaadjes en regen, of ochtenddauw gaan niet samen vrees ik.

slingers, vlaggen, trommel, fluit, diy, blog. MAMA to the max

 

Veel knutselplezier!

Laat je me zien wat je hebt gemaakt?! Dat kan in de reacties hieronder, maar als je je knutselfoto’s tagt met #mamatothemax en #knutselentothemax op Facebook, Twitter en Instagram vinden we ze ook.

Volgende keer maken we een verjaardagstraktatie. Wil je de vorige DIY nog een keer maken? Klik dan hier.

Liefs,

 

DIY

Pampers

Joyce

Joyce: 42 jaar, mama van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Schrijfster, schilder (op muren, doek en nagels), lezer, breister, volleybalster en knutselaar. Op joycebreit (joyceloraine.blogspot.nl) blog ik over wat me bezighoudt en over breien (want dat is zo leuk!). Ik kan mezelf ook helemaal verliezen in het schrijven van gedichten. In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgegeven. In mijn blogs voor MAMA to the max geef ik je ideeën voor leuke knutsels die je samen met je kroost kunt maken. En ik laat je diy-projecten zien waar je zelf mee aan de slag kunt.

7 Reacties op “
DIY: slingers voor verjaardagen

 1. Dat ziet er vrolijk uit! Ik heb altijd ruzie met de lijn die dan niet genoeg plakt of waardoor het papier te nat wordt ofzo. Hobbylijm dus, zal eens een keer vragen in het hobbywinkeltje hier.

  • Leuk hè vlijtig Liesje! We hebben bij de Action een pakje vouwblaadjes gehaald en vouwen maar. Wij gingen voor de felle kleuren omdat het er zo vrolijk uitziet dan. Maar je kunt ook voor pastels kiezen, of voor alles in een kleur. De sfeer is dan meteen heel anders.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!