Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 tips tegen slapeloze nachten


27 maart 2016


slapeloze nachten, slaap, mama, blog, MAMA to the max
<

Koemelkallergie, tanden, dromen, sprongetje… Ach, ik zoek de oorzaak niet meer, achter onze vele slapeloze nachten. Mees is nu bijna 4 jaar oud en ik heb nu dus ook zo’n 4 jaar een vrij matige nachtrust. De ene keer gaat het wat beter dan de andere keer. Maar zeker is dat Mees tussen 5.00 uur en 6.00 uur wakker is. We hadden ‘m ook niet naar een vogel moeten vernoemen, hij is écht een vroege vogel.

En Lot slaapt met haar 14 maanden nog altijd niet door. Vroeger beweerde ik dat ik 8 uur slaap per nacht nodig had, nu ben ik met 5 uur heel tevreden. Als ervaringsdeskundige weet ik, omgaan met slapeloosheid, dat kun je leren. Dus 5 tips die je kinderen NIET laten slapen (want hoe je dat oplost, weet ik nog altijd niet), maar die het allemaal wel wat dragelijker maken.

slapeloze nachten, slaap, mama, blog, MAMA to the max

 

 

 • Stop met je te verzetten tegen slapeloosheid
  Toen Mees net geboren was, dacht ik elke dag: misschien slaapt hij vannacht beter. Daar heb je dus niets aan. Misschien ook niet. Nou ja, waarschijnlijk gaat het vannacht gewoon niet beter. Je kunt er beter gewoon toegeven aan je slapeloosheid. Scheelt een hoop verspilde energie. Ik sta dus vooral niet te veel stil bij hoe moe ik ben, ik tel niet het aantal uren slaap (ik ben ook snel klaar met tellen) en ik denk er niet over na hoe lang deze slapeloze nachten aan gaan houden. En dan blijkt het allemaal best wel mee te vallen.
 • Heb een plan van aanpak. Of niet.
  Slaapt je kind niet door? Ga dan niet 10 verschillende dingen uitproberen. Dus én een nachtlampje aan én wakker maken om te plassen én even laten huilen én zachtjes toespreken én, én… Dat heeft dus geen zin. Ten eerste kost het reuze veel energie om al die foefjes toe te passen en ten tweede snapt je kind ook echt niet meer waar je nu weer mee bezig bent. Dus doe niets en wacht tot het weer over gaat (werkt meestal het beste). Of kies één methode (toen het bij ons echt gigantisch uit de hand liep qua (niet) slapen, hebben we Mees een paar nachten laten huilen en toen ging het toch echt een stuk beter. Sindsdien passen we deze methode toe als hij echt volledig uit zijn ritme is.) Maar we gaan om 5.00 uur in de ochtend niet meer een hele trukendoos uit de kast halen. We geven Mees gewoon even de iPad… Tja, niet heel verantwoord, maar je kunt wel nog even slapen.
 • Trek je niets aan van het commentaar van anderen (‘die van mij sliep al na 2 dagen door…’)
  Of het moet een lief gebaar zijn of echt een énorm goed advies. Maar denk niet: al die andere kids slapen wel door, ik doe iets fout. Mijn ervaring is, dat ouders graag net doen of hun kind heel goed slaapt. En er zijn natuurlijk ook kids die een gat in de dag slapen, maar dat zegt dus niks. Gewoon, goede slaapgenen. Jouw kind heeft die genen blijkbaar niet en dat verander je niet. Je krijgt 1001 en slaapadviezen en daar doe je dus niets mee (behalve deze geweldige slaapadviezen natuurlijk). Elk kind is anders en jij weet het beste wat bij jouw kind werkt.

 

slapeloze nachten, slaap, mama, blog, MAMA to the max

 • Als je heel chagrijnig of emotioneel wordt: GA SLAPEN.
  Je kunt best een tijdje door op weinig slaap. Zorg dat je gezond eet en veel sport, dan merk je dat je een soort extra batterijtje hebt. Maar ook dat extra batterijtje is een keer leeg. Ik verander dan persoonlijk in een soort heks. Ik ben heel bitchy en heb een extreem kort lontje. Dan ben ik dus niet echt de persoon of moeder die ik wil zijn. Ik weet dat er maar één ding helpt: slapen. Al is het maar een uurtje. Even bijtanken. Dus vraag om hulp en kies zo snel mogelijk voor dromenland. Dan ziet de wereld er daarna ineens veel leuker uit! En je kinderen zijn ineens ook liever. En oh ja, je bent zelf weer een vriendelijke fee in plaats van een enge heks.
 • Als niets meer werkt… doe eens iets geks
  Soms heb je van die nachten, dat je kind gewoon echt NIET wil slapen. En dan word je daar na een tijdje dus helemaal gek van. Dan neem je je kind gewoon mee naar beneden en ga je samen tv kijken. Of je rijdt een rondje met de auto, zodat je kind even slaapt. In ieder geval, stap even uit de situatie. Doe een gek dansje of zing een raar liedje. Zo, dat lucht op.

Nou, dat zijn 5 tips, waar je eigenlijk niet heel veel aan hebt. Want je kunt dus vooral niet zo heel veel veranderen aan slapeloosheid. Je kunt er wel beter mee om gaan. En mocht je nou toch liever wat concrete tips hebben, deze zaken hielpen (even) bij ons: nachtlampje, Nijntje slaaptrainer (als Nijntje de ogen open heeft dan mag je je bed uit), verduisterende gordijnen, klink omhoog (staat je kind niet om 3.00 uur ineens aan je bed te roepen), extra deken als het koud is, knuffeltje in bed en een stickervel (belonen).

Ik ben heel benieuwd hoe jij om gaat met slapeloosheid! Misschien heb je voor mij wél de gouden tip 😉

 

 

Pampers

Romy

mede-eigenaar van TextVast - zakelijk en privé samen met Koen - Mees (2012) - Lot (2015) -DIY - duurzaam - vintage - reizen - beleven - haken - breien - lezen - schrijven - Instagram

Reactie op “
5 tips tegen slapeloze nachten

 1. Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben.
  Ik heb een zoontje van 3,5 en een dochter van 10 mnd beide hebben sinds ze geboren zijn niet doorgeslapen.
  In principe heb ik de laatste 3,5 jaar niet langer dan 3 uur aan elkaar geslapen, en idd dat breekt op. Terwijl ik dit schrijf zit ik al een half uur beneden op de bank met m’n tweede koffie.
  Ik hou me maar vast aan t idee dat ze wel zullen doorslapen tegen de tijd dat ze 18 zijn haha

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!