Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Skip de driewieler, begin met een loopfiets!


20 september 2016


D

Dag in dag uit oefenen, jezelf kromlopen achter zo’n klein fietsje, en frustraties als het niet lukt, zowel bij ouders als bij het kind. Leren fietsen draait voornamelijk om leren je evenwicht te bewaren. En feit is nu eenmaal dat je op je eerste driewieler prima leert trappen, maar je evenwicht leren houden is andere koek. Een loopfiets daarentegen leert je wel balanceren!

loopfiets

Dat is waarom er in Vlaanderen door de Stichting Verkeerskunde aan ouders aangeraden wordt hun peuters en kleuters een loopfiets te geven.  Het is zelfs zo dat kleuters vanaf dit schooljaar een loopfietsbrevet  kunnen behalen  als ze met succes een bochtig parcours op het schoolplein afleggen. De stichting vindt dit de eerste stap om later veiliger naar school te kunnen fietsen.

Balans houden

De Vlamingen hebben gelijk”, zegt hoogleraar bewegingswetenschappen Bert Otten van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Fietsen is balanceren. Wie leert fietsen valt eigenlijk heel de tijd om, door kleine stuurbewegingen corrigeer je dat. Met een fiets met zijwieltjes heb je dat niet.”

Decennialang werden de driewieler en het kinderfietsje met zijwieltjes gezien als de logische voorbereiding op het leren fietsen. Echter hoeven we je niet te vertellen dat op het moment dat we  de zijwieltjes weg laten je echt nog een hele stap hebt te gaan. Je kind moet leren balans te houden, sturen, en ook inschatten wanneer er geremd moet worden.  Voor kinderen die een loopfiets hebben gehad is het leren balanceren een stuk makkelijker.  Natuurlijk  moeten zij ook even wennen aan een fiets in een maatje groter en trappen etc.  maar dit gaat vaak een stuk sneller en met minder valpartijen. Daarnaast blijken zij beter in te kunnen schatten wanneer ze moeten stoppen en hoe ze moeten sturen.

Leren fietsen, deden we het dan al jaren verkeerd? ,,Nee, zo zwaar moet je er niet aan tillen”, zegt Otten. Kinderen leren ontzettend snel, betoogt hij. Wie met zijwieltjes reed, haalde de achterstand snel in. Otten: ,,Kinderen met een loopfietsje leren sneller fietsen, maar dat kan ook een probleem zijn. Het impulsieve gedrag van heel jonge kinderen is niet gunstig voor veilig verkeersgedrag. Ze kunnen nog niet vooruitkijken en hebben geen overzicht.”

Advies Fietsersbond Nederland

De Fietsersbond Nederland adviseert ouders ook om een loopfiets aan te schaffen voor je kind. Echter wel met de opmerking van Directeur  van De Fietsersbond in Nederland, Saskia Kluit:,,Het loopfietsje is goed en zeker aan te raden, maar niet voor ieder kind.  Als een kind wat onzekerder is of  fysiek minder sterk, dan kan een fietsje met zijwieltjes beter zijn. Kijk goed naar je kind of het er aan toe is”. Daarnaast geeft ze aan dat ,,Trappen én sturen samen een vaardigheid is waar de hersentjes klaar voor moeten zijn”.

De loopfiets is een gewild item en het advies van de experts wordt ook gehoord door de fietsbranche. Het aanbod is enorm groot; plastic, hippe houten loopfietsen, metalen varianten en ook qua prijs kun je het zo gek maken als je wilt. ,,Kies liever voor een klein en vooral licht exemplaar. Die stoppen gemakkelijker”, zegt Kluit. ,,En áls je kind eenmaal fietst, is het zaak om heel veel kilometers te maken. Ga samen fietsen. Die speciale aandacht vindt ieder kind leuk en alleen zo leer je ze veilig fietsen in het verkeer.”

Tip van de redactie

Ook hier hebben we postitieve ervaringen met het gebruik van een loopfiets. En inderdaad, wij gaven de loopfiets kado voor de 2e verjaardag en bij de derde verjaardag stond de fiets zonder zijwieltjes klaar. Er moet nog flink geoefend worden met op en afstappen, maar het evenwicht is er zeker. Best raar zo’n klein ventje fietsend door de straat zonder zijwieltjes.

Nog 1 belangrijke tip bij de aankoop van een loopfiets:

– Ook met een loopfiets kun je vallen, koop een helm! Als ze eenmaal door hebben hoe hun loopfiets werkt gaan ze HARD!

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!