Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe lang wachten met seks na de bevalling?


29 mei 2016


<

Na de bevalling moet je lichaam de kans krijgen om te herstellen. Dat duurt normaal 4 à 6 weken. Door vermoeidheid, lichamelijke klachten, emoties… kan het even duren voor je of je partner weer zin heeft in seks. Ook moet je als koppel een nieuw evenwicht vinden.

Hoelang geen seks?
Hoe snel het lichaam herstelt na een bevalling is voor elke vrouw anders. Het hangt onder meer af van hoe de bevalling is verlopen. Meestal duurt het even voordat de schede en de bekkenbodem volledig genezen zijn na een bevalling. Reken op 4 à 6 weken. Dan zijn mogelijke hechtingen verwijderd en is de baarmoedermond weer volledig gesloten.

• Een keizersnede, een zware en lange bevalling, een slechthelende “knip” kunnen redenen zijn om vrijen nog iets langer uit te stellen. Bespreek dit met je arts.
• Je mag geen seks hebben als je nog bloed verliest.

Minder zin in seks?
Zowel de kersverse moeder als de vader kunnen na de bevalling minder zin in seks hebben. De emoties en de vermoeidheid van de bevalling en het nieuwe ouderschap, de lichamelijke veranderingen… Iedereen moet een nieuw evenwicht proberen te vinden. Dat geldt voor de man zowel als voor de vrouw. Geef elkaar dus voldoende tijd, maak ook tijd voor elkaar en praat erover.
Wanneer de zin om te vrijen terugkomt, verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige vrouwen gebeurt dat pas als de menstruaties terug op gang zijn gekomen.

seks na de bevalling mama to the max

Pijn bij het vrijen?
De eerste keer na een bevalling kan het vrijen wat tegenvallen en misschien pijn doen. Dat is normaal. Begin voorzichtig, neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik eventueel een glijmiddel. Het kan ook zijn dat je in het begin niet klaarkomt.
Wees creatief en ontdek andere manieren van intimiteit en seks. Elkaar masseren, zoenen en stimuleren kan ook heel opwindend zijn.
Als de pijn na enkele weken niet vermindert, moet je contact opnemen met een arts. Ga ook naar je huisarts als je pijn diep in je vagina voelt tijdens het vrijen.

Beïnvloedt borstvoeding je seksleven?
Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je minder zin hebt in seks. Dat kan te maken hebben met verschillende elementen.
• Je vagina is minder vochtig door borstvoedingshormonen. Een glijmiddel kan dan helpen.
• Je borsten zijn gevoeliger, of je tepels voelen (zeer) pijnlijk aan, bijvoorbeeld door tepelkloven.
• Door de daling van testosteron ben je minder gevoelig voor seksuele prikkels. Een (langer) voorspel kan dan helpen.
• Je borsten lekken tijdens seks.

Welke anticonceptie kiezen?
Je kunt al vanaf de tweede week na de bevalling vruchtbaar zijn. Gebruik vanaf de tweede week weer anticonceptie als je niet zwanger wilt worden. Bij volledige borstvoeding begin je het beste vier tot zes weken na de bevalling met anticonceptie. Weliswaar biedt borstvoeding enige bescherming, maar dan moeten strikte regels worden opgevolgd.

• Geef je borstvoeding?
Kies dan voor het condoom of een anticonceptiemiddel zonder het hormoon oestrogeen, zoals de minipil, prikpil, het hormoonstaafje of het hormoon- of koperspiraaltje. Deze middelen hebben geen invloed op de borstvoeding.
De pil, anticonceptiering en anticonceptiepleister worden ontraden vanwege het mogelijk nadelige effect van de oestrogenen (via de borstvoeding) op de ontwikkeling van je baby.

• Geef je flesvoeding?
Dan kun je elke vorm van anticonceptie kiezen.

 

 

Bron: Gezondheid.be

Bespaar continu

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!