Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Waarom wordt samen slapen met een baby afgeraden?


1 juli 2016


slapen mama to the max
<

In richtlijnen over veilig slapen en wiegendood wordt samen slapen met een baby in een volwassenbed (bed-sharing) of op de bank afgeraden. Bedden voor volwassenen zijn niet ontworpen voor de veiligheid van jonge kinderen.

 

Baby And Mother Sleeping Together On The Bed

 

Een kindje kan overlijden als het in bed klem komt te zitten, door accidentele verstikking als een van de ouders op hem gaat liggen, door oververhitting (terechtkomen onder dekens of kussen)…

Wilt u uw kindje dicht bij u, dan is de beste optie om het kinderbed tegen het grote bed aan te schuiven. In april 2015 heeft het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) in een nieuw onderzoeksrapport ‘Samen slapen met jonge baby is riskant’ dat standpunt nogmaals bevestigd. Volgens het NJC blijkt uit onderzoek dat het samenslapen met een baby tot 4 maanden oud de kans op wiegendood 2 tot 6 keer verhoogt.

In Nederland overleed tussen 1996 en 2003 in de eerste 6 levensmaanden één op vier wiegendood kinderen tijdens samen slapen met de ouders in één bed. Wiegendood tijdens samen slapen met de ouders in één bed deed zich toen in het eerste halfjaar in ongeveer 1 op 5000 gevallen van samen slapen voor.

 

Risicofactoren
  •  Hoe jonger de baby, hoe meer risico. Het grootste gevaar lopen baby’s tot 3-4 maanden.
  • Als de ouders roken, slaapverwekkende medicijnen gebruiken of alcohol, lijkt het samenslapen met een baby tot een leeftijd van 6 maanden risico verhogend.
  • Dat geldt ook voor te vroeg of met te licht gewicht geboren kinderen.
  • Wanneer een kind voor korte tijd in bed genomen wordt en bij de ouder slaapt, is het risico minder groot dan wanneer het kind de hele nacht bij de ouder blijft liggen.
  • Het samen slapen van de ouder met het kind op of in een zetel is een nog sterker risicoverhogende situatie. Onderzoek in 24 Amerikaanse staten heeft aangetoond dat tussen 2004 en 2012 1000 kinderen van 0 tot 3 jaar op bank of sofa zijn overleden. Dat is een op elke acht gevallen van onverwacht overlijden. Het grootste gevaar lopen baby’s tot 3 maanden.

Ook als u de baby alleen op een bank legt kan de spleet tussen zitkussens en rugleuning hem na omrollen het ademhalen belemmeren.
Gebeurt het u toch een keer dat u na het voeden samen met de baby in slaap sukkelt, voelt u zich daar dan niet al te ongelukkig of schuldig over, maar leg uw kind zodra u even wakker wordt wel meteen op z’n eigen plekje.
Tip: Als u vreest onder het voeden in slaap te vallen, kunt u als hulpmiddel een kookwekker gebruiken die na een bepaalde tijd afgaat.

Mother Father And Baby Feet Under Blanket
Op dezelfde kamer

Wordt samen slapen in hetzelfde bed (‘bed-sharing’) tot de leeftijd van 4-6 maanden afgeraden, samen slapen in dezelfde kamer (‘co-sleeping’) maar wel in een eigen bedje wordt daarentegen sterk aanbevolen. Het heeft alleen maar voordelen, zoals:

  • minder huilbuien,
  • meer en betere slaap bij moeder en kind,
  • toename in hoeveelheid moedermelk door meer frequente nachtvoedingen,
  • grotere interactie en betere moeder-kindhechting,
  • minder kans op wiegendood,
  • minder scheidingsangst.
    Mogelijk zijn er ook op de langere termijn voordelen voor de evenwichtige emotionele, affectieve, sociale en intellectuele ontwikkeling van het kind.
Side-bedje

Een alternatief voor een eigen bedje is het zogenaamde side-bedje, ook aanschuifbedje of co-sleeper genoemd, dat met één open zijde aan het ouderlijk bed bevestigd is. Zo wordt de baby gemakkelijker bereikbaar, bijvoorbeeld bij het geven van borstvoeding.
Niet alle side-bedjes voldoen echter aan de veiligheidseisen voor wiegen of kinderbedjes, kijk dit dus goed na.

  • Het belangrijkste is dat het side-bedje degelijk kan worden vastgemaakt aan het grote bed, zodat er geen ruimte is tussen de 2 bedden of het niet kan wegschuiven.
  • Er moet ook een tussenhekje kunnen omhoog getrokken worden tijdens het slapen om te voorkomen dat de baby per ongeluk in het ouderlijk bed belandt. Het wegnemen van 1 zijde van een klassiek kinderbed om het zo te gebruiken als een side-bed, geeft geen garantie op de veiligheid ervan en wordt niet aangeraden.
  • Zodra de baby beweeglijker wordt, vanaf ongeveer 6 maanden, moet worden overgeschakeld op een kinderbed dat in lagere stand kan worden gezet.

 

Bron: Gezondheid.be

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!