Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Reizen met kinderen: de relaxte autovakantie [10 tips]


7 augustus 2017


<

Wanneer je dan ein-de-lijk vakantie hebt, wil je er graag even uit en als het even kan dan ook naar een zonnige bestemming binnen Europa. Met de auto. En de kinderen. Terwijl je stiekem wilt gaan vliegen in je uppie. Verheug jij je ook al op een autorit van 8 uur met minimaal één klein kind op de achterbank (over die achter het stuur hebben we het wel een andere keer)

Tip 1

Heel voor de hand liggend, maar het wordt nog heel veel vergeten of voor het gemak overgeslagen. Laat de auto van te voren even checken door de autogarage. Vooral bij lange autoritten is het niet teveel moeite om een kleine zomercheck te laten doen. Je wilt echt niet met kleine kinderen op de achterbank naast een autosnelweg staan met een auto die niet meer vooruit komt. Het kan heel lang duren voordat je hulp hebt!

Tip 2

Wanneer je overdag rijdt, is het een goed idee om regelmatig te stoppen. De kinderen kunnen dan even de energie kwijt (misschien slapen ze straks dan nog even in de auto) en jullie kunnen de benen even strekken. Vooral voor baby’s die in de maxi-cosi vervoerd worden is het aan te raden om ze na 2 uur uit het autostoeltje te halen en op de rug te leggen zodat de rugspieren weer gebruikt worden en ze de beentjes kunnen strekken. Een kwartier zou voldoende moeten zijn voor een goede pauze. Goede reden voor een picknick zou ik zeggen! “Uhm… jaha, maar wat nu als ik ’s nachts rijdt met de maxi-cosi hoor ik je denken.” Natuurlijk ga je dan niet elke 2 uur even stoppen. Er zijn autoreiswiegjes te koop en te huur die je veilig op de achterbank kunt bevestigen. Zo kan je kindje veilig vervoerd worden tijdens een lange autorit

Tip 3

Als je er tegen kan, is ’s nachts rijden misschien nog wel de beste optie. Jullie kunnen elkaar afwisselen tijdens de reis en als het goed is, slapen de kinderen het grootste gedeelte. Dat soort taferelen is niet voor mij weggelegd, dus mocht je een rit van 10 uur voor de boeg hebben, is het misschien ook leuk om halverwege een leuk slaapadresje te boeken.

Tip 4

Fotobron: Simply Vegan

Voldoende lekkers voor onderweg. Kinderen die snoepen of iets te knabbelen hebben, zijn over het algemeen stil (bij ons ieder geval) en het scheelt enorm wanneer de kinderen niet weten wat voor lekkers we allemaal meegenomen hebben. Dan vragen ze er ook niet naar zodra we de straat uit rijden.

Tip 5

Auto-Bingo! Dol op achterbank-bingo! Iedereen die geen stuur in de handen heeft, doet gewoon mee. En de winnaar krijgt wat lekkers. En de verliezers ook. En je kunt nu de MAMA to the max achterbank Bingo spelen.

Kik hier en download: Achterbank Auto Bingo – kaarten

Tip 6

Zit je een lange tijd overdag in de auto? zorg voor goede zonwering! Je hebt niet snel in de gaten dat je tig kilometer lang op een rechte snelweg rijdt, terwijl al die tijd de zon vol op de achterbank brandt. Ook dan is het belangrijk

Tip 7

DVD speler in de auto. Ik was er altijd heel erg tegen (televisie kijken kunnen ze thuis doen, op de bank. In de auto vind ik wat overdreven), maar sinds kort hebben we een DVD speler voor in de auto met twee schermpjes en het is een verademing! Een gemiddeld tekenfilmpje duurt al gauw een uur en het is muisstil op de achterbank. Heerlijk. Televisie kijken in de auto is op de een of andere manier toch leuker dan thuis?

Tip 8

Speelgoedzakken om aan de autostoel van te maken. Gebruik ze als opslagplaats voor de favoriete speeltjes of stop in elk zakje een klein cadeautje/lekkers die ze elk uur (of elke twee uur) mogen open maken. Dit is ook een beetje afhankelijk van de reistijd en de verdere planning van de rit. Na elke pauze mogen ze een vakje kiezen en open maken, zo krijg je ze na de pauze ook weer gemakkelijk in de auto (aangezien mijn kinderen over het algemeen NIET luisteren, koop ik ze geregeld om. Dat werkt wel)

Tip 9

Vergeet vooral niet de favoriete cd’s in te pakken. Je komt er niet onderuit om K3 of Dirk Scheele uit volle borst mee te zingen. Voordat je het weet ben je weer een uur dichterbij de vakantiebestemming!

Tip 10

Spreek met de kinderen een ‘geheim’ codewoord af. Kinderen hebben een ontzettend goed gevoel voor timing en gaan over het algemeen heel naar doen op het moment dat jullie chauffeur tussen twee slingerende vrachtwagens moet manoeuvreren met 100 km/h. Dat zijn momenten dat ik de autodeur bijna naar binnen trek terwijl ik op een denkbeeldige rem trap en ondertussen de kinderen sommeer om NU stil te zijn. EN wat doen ze dan? Juist, ze doen dan heel veel, maar stil zijn zit er niet tussen. Dus… codewoord afspreken, één keer zeggen bij lichte paniekaanvallen en bij goed resultaat –> een beloning

Je zou haast denken dat mijn kinderen bij aankomst hartstikke misselijk zijn en samen 2 kilo aangekomen, maar het klinkt nu veel erger dan het daadwerkelijk is. Gelukkig zijn er ook nog van die verantwoorde versnaperingen, die het ook goed doen. Vergeet vooral niet te genieten van de reis ernaartoe!
Fijne vakantie!

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!