Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

8 Tips van de verloskundige om realistisch te blijven


7 april 2016


<

Tegenwoordig is zwanger zijn mentaal nog niet zo makkelijk. Er is informatie in overvloed, er zijn leuke programma’s als ‘One born every minute’ en je hoort een hoop. Maar is deze informatie wel allemaal zo betrouwbaar en realistisch? En hoe zorg je ervoor dat deze er niet voor zorgt dat je onrealistische ideeën krijgt.

8 tips van de verloskundige om realistisch te blijven

  1. Echo is geen speelgoed

Een echo is hartstikke leuk, met name in de eerste periode van je zwangerschap. Je bent onzeker, weet niet goed wat er allemaal gebeurd daar binnen en je wilt het liefst iedere minuut van de dag een echo om te weten dat het goed is. We krijgen ook regelmatig de vraag om even snel te kijken. Als verloskundigen hebben we echter een andere visie wat betreft een echo. Een echo is een medische techniek die gebruikt wordt voor screening. Op het moment dat we een echo maken, moeten we daar een aanleiding toe hebben. Een termijnecho, om de termijn vast te stellen, een nekplooimeting om de combinatietest uit te kunnen voeren, een 20-weken echo om stucturele afwijkingen uit te sluiten, een 30-weken echo om de groei te bepalen en een ligginsecho om een hoofdligging te bevestigen. Sorry dames, we willen echt niet gemeen zijn als we niet iedere keer ons echo-apparaat gebruiken.

 

verloskundige, tips, realistisch, baby, zwanger, blog, MAMA to the max

 

 

  1. Verloskundige google

Heel veel zwangeren plukken hun informatie van google. Geloof echter niet alles wat hier geschreven staat. Na 4 jaar studie kan ik zeggen dat er meer onzin dan informatie te vinden is. Vaak vind je alleen de negatieve verhalen of de tips van horen zeggen. Het komt regelmatig voor dat ik dames aan de lijn heb die, ondanks mijn advies vast blijven houden aan wat op google staat. Lieve dames, laat je niet gek maken! Heb je vragen of twijfels, raadpleeg je verloskundige of de websites die zijn aangegeven door je verloskundige en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

 

  1. Autonomie vs dictatuur

Het nieuwe motto in de geboortezorg, autonomie. Houdt je bevalling zelf in de hand. Zelf ben ik er een grote voorstander van. Zorg dat je weet waar je het over hebt, dat je weet wat een zwangerschap en een bevalling inhoudt en dat je goed voorbereid keuzes maakt. Maar (daar komt hij weer), google is niet je beste vriend. Niet alle informatie die je vindt is wetenschappelijk onderbouwd. Vaak staan er meningen over medisch handelen. Wij zetten namelijk ook liever geen knip, willen ook zo min mogelijk toucheren en willen in alle gevallen een goede gezondheid voor moeder en kind. Veel is bespreekbaar met je verloskundige, maar sla niet door. Als je ons de regie geeft over ons medisch handelen, houdt jij de regie over je bevalling.

 

 

  1. Inleiden is geen pretje

Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Een bevalling is een natuurlijk proces, er zal dus een goede reden moeten zijn om een bevalling in te leiden en dit natuurlijke proces te verstoren. Met het in gang zetten van een inleiding is er een scala aan risico’s wat extra om de hoek komt kijken. Op het moment dat de risico’s van de inleiding niet meer opwegen tegen de risico’s van de zwangerschap (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, te groot of te klein kind, risico’s uit een eerdere zwangerschap) zal er een inleiding gepland gaan worden. Denk niet lichtzinnig over een inleiding en begin er zeker niet aan omdat je de zwangerschap zat bent!

 

realistisch, verloskundige, zwanger, baby, liefde, blog, MAMA to the max,

 

  1. Voorweeën

“ Ik heb wel 4 dagen over mijn bevalling gedaan”, je hoort het steeds vaker. Helaas merk ik dat veel vrouwen hier ook bang van worden. Als ik niet beter zou weten zou ik er ook bang van worden. Dames, je kunt niet zo lang aan het bevallen zijn, dan heb je nog geen weeën. Je bevalling begint bij regelmatige weeën (weeën die iedere 5 minuten terugkeren en die minstens 1 minuut aanhouden) en het vorderen van de ontsluiting. Is dit niet het geval, dan heb je last van voorweeën en ben je nog niet aan het bevallen. Dit kan soms dagen duren en kan ook pijnlijk en vermoeiend zijn. Sommige dames hebben helemaal geen last van harde buiken of voorweeën. De ene dame heeft een gevoeligere baarmoeder dan de andere.

 

  1. Pijnstilling is geen paracetamol

Er zijn grote groepen voor- en tegenstanders van pijnstilling te vinden en iedereen praat in zijn eigen voordeel. Zelf ben ik geen van beide, maar toch wil ik je graag iets meegeven om over na te denken. Tijdens je zwangerschap denk je over alles na: je drinkt geen alcohol, let op je voeding, neemt zo min mogelijk medicatie, alles voor de gezondheid van je kindje. Waarom zeg je dan al voordat je bevalling is begonnen dat je graag pijnstilling wilt? Ook aan pijnstilling zitten risico’s voor jezelf, maar met name voor je kindje. Probeer het eerst eens op eigen kracht. Je bent veel sterker dan je zelf denkt, echt waar! Als het niet meer gaat, heb je nog altijd de autonomie om voor pijnstilling te kiezen. Niemand zal je dan pijnstilling verbieden (tenzij je 9 cm hebt en bijna een kind op je buik hebt liggen, dan vindt niemand het nog leuk), je hebt je kracht getoond en aan de gezondheid van je kindje gedacht.

 

  1. Het valt er echt niet uit

We zien de filmpjes op Facebook verschijnen van dames die in de auto bevallen of op de stoep van het ziekenhuis, maar dit is een zeldzaamheid. Geloof me, die kleintjes ploppen er echt niet zomaar uit. Een gemiddelde bevalling van een eerste kindje duurt 12 uur waarvan je vaak 1 uur perst. Het vergt tijd, geduld en hard werk. Niet voor niks luiden onze instructies: bel na 1 uur regelmatige weeën. Het zou dan zelfs heel goed kunnen dat je pas 1 cm ontsluiting hebt en dat wij weer naar huis gaan om na 4 uur weer terug te keren.

 

realistisch, verloskundige, zwanger, baby, liefde, blog, MAMA to the max,

  1. Baby blues

Ik gun iedereen een prachtig kraambed met een hele roze wolk, een soepel verlopende borst-/flesvoeding, een rustige baby en een geweldige kraamverzorgster. Helaas is dit geluk vaak het enige waar over geschreven wordt. Om voor het gemak maar even weg te laten dat je soms langer in het ziekenhuis moet blijven, dat je pijnlijke borsten en een pijnlijke onderkant hebt, dat je overspoeld wordt met emoties waarvan je het bestaan nog niet wist, dat je onzeker en bezorgd bent en dat niet altijd alles zo verloopt zoals je gehoopt had. En ook dit is heel normaal!

Hopelijk heb ik je, met een kleine kritische noot, aan het denken gezet. Geniet vooral van je zwangerschap en kijk met een goed gevoel terug op je bevalling!

 

Rachelle

Hi! Mijn naam is Rachèlle Somers, ik ben 26 jaar (13-02-1989) en ben geboren en getogen in Kerkrade. In januari 2014 ben ik afgestudeerd als verloskundige, het mooiste beroep dat er is. Daarnaast leg ik als kraamverzorgster dames graag in de watten tijdens hun kraamweek. Aangezien ik niet graag stil zit ben ik ook nog Dunstan babytaal trainer en zit ik graag achter de naaimachine om babyspulletjes te maken. En als kers op de taart zijn mijn vriend en ik, sinds mei 2015, ouders van de stoere en mooie Noud. In mijn blog neem ik jullie mee in mijn wereld als verloskundige en kraamverzorgster. De opvallende verhalen, mijn kijk op nieuwe ontwikkelingen en de combinatie werk/privé probeer ik allemaal aan bod te laten komen.

3 Reacties op “
8 Tips van de verloskundige om realistisch te blijven

  1. Wat een goed artikel! Ben het er helemaal mee eens, maar wil wel zeggen dat tegenwoordig een stortbevalling wel steeds vaker voor komt! Ik was namelijk op alles voorbereid behalve op zo’n bevalling! Omdat het zelf zo snel ging bij mij (in 1 uur en 20 minuten bevallen van de eerste) konden we niet meer naar het ziekenhuis en moest ik thuis bevallen waardoor we nog alle spullen moesten klaarzetten. Gelukkig kon mijn moeder dat doen, want mijn vriend had ik zelf hard nodig om de weeën op te vangen :). Dus ook al wil je in het ziekenhuis bevallen zet ook thuis voor de zekerheid spullen klaar!

  2. Toch zou ik het wel fijn hebben gevonden als ze bij mij vaker een echo hadden gedaan. Vanaf het moment dat mijn weeën regelmatig werden, totdat de kleine er was, heeft 36 uur tussen gezeten. Mijn ontsluiting kwam niet op gang. Achteraf bleek ook dat hij veel groter was dan ze bij de groeiecho hadden geschat. Het viel allemaal wel mee, zeiden ze. Ze hebben ook voorgesteld om bij een eventuele volgende zwangerschap, de groei toch beter in de gaten te zullen houden. Dat zou wel fijn zijn.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!