Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

‘Ranjaverbod’; consumeren we allemaal te veel suikers?


22 juni 2016


mama to the max; ranja; ranjaverbod; kinderen; opvoeding; school; Marjon Fransen ; suiker;
<

Dat we allemaal te veel suikers consumeren, kan ik alleen maar bevestigen. Vaak zijn het ook verdoken suikers, omdat het gewoon ‘standaard’ in de fabrieken zo wordt klaargemaakt. Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust. En toen ik de titel ‘Ranjaverbod’ zag passeren, dacht ik meteen: “wat een goed signaal!” Want onze kinderen zitten natuurlijk wel een ganse dag op school, dus ook daar verdient het de nodige aandacht om gezond de dag door te brengen. Tussendoortjes en drankjes kunnen ook gezond én lekker zijn.

mama to the max; ranja; ranjaverbod; kinderen; opvoeding; school; Marjon Fransen ; suiker;

 

Bij de school van mijn eigen kindjes zijn ze heel bewust bezig met het sensibiliseren van de kinderen én hun ouders voor een gezonde voeding. Zo wordt er regelmatig aan herinnerd dat de kinderen best gewoon water meenemen in hun drinkbusjes. Er is ook eens per week een fruit moment, aangeboden door de school. Verder let ik zelf ook altijd op dat ze hun portie fruit meekrijgen ipv alleen maar een koek. Mijn zoontje vindt het namelijk ook gewoon super leuk dat hij kleine kerstomaatjes meekrijgt naar school. Dat zijn z’n ‘snoepjes’! Lekker, gezond en makkelijk.

 

Voedingscentrum wil ‘ranjaverbod’ op basisscholen

Als het aan het Voedingscentrum ligt, drinken leerlingen op basisscholen voortaan alleen nog water en melk. Alle zoete drankjes zouden op school verboden moeten worden.

‘Als iedereen dat op school doet is dat een heel duidelijk signaal’, zegt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentrum.

 

‘Vol suiker’

Een school in Dordrecht doet het al. Directeur Mark van der Sluijs heeft geen andere keuze, vindt hij. Maar liefst 1 op de 3 kinderen is te zwaar in de wijk waar deze school staat. ‘Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker.’

 

Schoolplan / Ranjaverbod

‘Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo’n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren’, zegt Wolvers. Op 95 van de 6700 basisscholen in Nederland wordt er al geluisterd naar het Voedingscentrum. Op die scholen is een schoolplan waarin dranken met toegevoegde suikers ongewenst (ranjaverbod) worden verklaard.

 

Gezonde leefstijl

Toch is dat aantal nog maar een fractie van de ongeveer 6700 basisscholen in Nederland, tot groot verdriet van het Voedingscentrum. Zij zouden graag zien dat alle scholen snel overstappen op de gezonde leefstijl. ‘Op kinderdagverblijven krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school gaan bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden heel graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet.’

 

Bron: Ouders van Nu

 

Fashion_English11_300x250

An

Mijn naam is An, geboortejaar 1982. Ik ben de trotse mama van twee superhelden, die ik gelukkig thuis gewoon Alexis (stoere meid uit 2011) en Damascus (knappe jongen uit 2009) mag noemen. Beroep: technisch tekenaar Roeping waar ik aan werk: fotografe. Zelf ben ik nog maar heel pas een alleenstaande mama. In mijn blogs neem ik jullie graag mee op mijn eigen ontdekkingstocht in dit nieuwe leven wat voor me begint. Misschien niet altijd rozengeur en maneschijn maar met een hart vol levenslust doe ik erg mijn best om te stralen!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!