Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

PTSS deel 2: ik ben er van af


17 maart 2016


baby, kind, PTSS, MAMA to the max, blog, over
<

Daar gaan we; het laatste deel van de trilogie ‘PTSS’ Ik heb al verteld hoe ik eraan kwam, gelukkig kan ik nu ook vertellen hoe ik er vanaf kwam. De oplossing leek achteraf relatief eenvoudig, maar ik wachtte te lang met hulp vragen of aan te nemen. Ik kan nu zeggen: ik ben er van af ben. 

Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) ontstaat na een schokkende gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een auto-ongeluk zijn, huiselijk geweld, mishandeling of een overval. We mogen een bevalling er ook aan toevoegen; gemiddeld 2000 vrouwen per jaar (!!) ontwikkelen na de bevalling PTSS doordat de bevalling als traumatisch ervaren wordt. Een interessant artikel van het UMCG beschrijft dat PTSS symptomen vaker voorkomen na een ongeplande (spoed)keizersnede, bij vrouwen die veel pijn ervaren tijdens de bevalling en bij vrouwen die moeilijk met stress kunnen omgaan. Dat klinkt me bekend in de oren; ik heb veel pijn ervaren en ik ben een enorme stress-kip.

 

baby, kind, PTSS, MAMA to the max, blog, over

Eindelijk thuis

Dus…. eindelijk allemaal thuis. Na een pijnlijke bevalling en de ambulance-ritten, waren we nu thuis met 1 peuter en 2 baby’s. Mijn batterij was al helemaal leeg voordat we goed en wel begonnen waren! Ik hoef niet uit te leggen dat het vermoeiend was. Iedereen met een pasgeboren baby haalt niet de gewenste 8 uur slaap per nacht en iedereen met baby twee weet ook dat de lekkere dagdutjes voor mama nu nauwelijks haalbaar zijn. Ik was moe, maar dat leek me logisch. Doordat ik moe was, werd ik kribbig en ongezellig. Ik at wat minder, ondernam wat minder en zuchtte en klaagde wat meer. Ik vond weinig leuk, kreeg nauwelijks energie en kon erg slecht tegen geluid. Er was namelijk ALTIJD geluid om me heen. Zelfs wanneer ik in bed lag, hoorde ik “lawaai” in mijn hoofd. Net als wanneer je na een weekend Disneyland nog een week met “It’s a smaaaaall woooooorld after all” in je hoofd loopt, zo lag ik ’s avonds met alle dagelijkse geluiden in mijn hoofd. Maar, dacht ik, dat komt omdat ik moe ben. Ik dronk een kopje koffie extra en nog een paar, maar van de cafeïne kreeg ik hoofdzakelijk hartkloppingen. Dat kwam niet van de cafeïne, het hoorde allemaal bij de symptomen.

De bevalling zakte wat naar de achtergrond maar toen ik eenmaal gewend was aan het ritme thuis, begon ik steeds meer aan de bevalling terug te denken. Wat ik misschien anders had kunnen doen en wat ik absoluut niet had moeten doen, hield me de hele dag bezig. Ik was niet moe, ik was gestresst en dit ging niet meer vanzelf over. Die conclusie kon ik wel trekken na een dik jaar.

 

baby, kind, PTSS, MAMA to the max, blog, over

 

EMDR

Na een verwijzing van de huisarts kwam ik terecht bij de psycholoog. Een vriendelijke dame die gespecialiseerd was in het verwerken van traumatische gebeurtenissen vertelde mij dat ik niet moe was door slaaptekort. Het was een duidelijk gevalletje PTSS daar kon zij mij bij helpen d.m.v. therapie. De beste oplossing leek haar Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR.

We begonnen met het in kaart brengen van de gebeurtenissen die ik als traumatisch ervaren had en waar ik over wilde praten. Deze moest ik een cijfer geven van 1 tot 10, daarbij was 1 niet erg en stond 10 voor heel erg. Ik moest alles wat ik zo graag wilde vergeten kort opschrijven en welk gevoel en gedachte ik daarbij had. Dat was geen gemakkelijke opgave, voor mij was alles op dat moment een tien. Nadat we alles op een rijtje hadden gezet, begon de verwerking. Terwijl zij tegenover me zat, moest ik de gebeurtenis die ik een 10 had gegeven (de keizersnede) in mijn hoofd afspelen als een film en zij zorgde voor afleiding. Ik kreeg oordopjes in waarbij met regelmaat een piepje te horen was en zij bewoog haar vinger voor mijn ogen die ik moest volgen. Ik mocht niet praten, ik mocht me alleen concentreren op de keizersnede en haar vingers blijven volgen. De combinatie van het concentreren op de keizersnede en de aandacht voor de afleiding zorgde er voor dat het natuurlijk verwerkingssysteem werd gestimuleerd. Het klinkt heel simpel, maar concentreren was toen niet mijn sterkste punt en kostte véél energie. Als reactie hierop kwamen veel tranen (heel veel tranen), tintelingen over mijn hele lichaam, duizeligheid, ledematen die zwaar voelden, droge mond en soms was het in mijn hoofd gewoon leeg. Waar normaal iemand een maand nodig zou hebben om dit te verwerken, moest ik dat in één uur doen. Na een sessie werd me gevraagd wat voor cijfer ik nu aan de gebeurtenis zou geven en elke keer werd het minder heftig. Na zeven weken zat ik eindelijk op de beoogde 1! Het was emotioneel zwaar,maar ik merkte elke keer duidelijk verschil. Waarom deed ik dit NU pas?

baby, kind, PTSS, MAMA to the max, blog, ik ben er van af

Het was een pittige klus, maar ik slaap beter ‘s nachts en met een minder vol hoofd, zonder nachtmerries over de bevalling en de koffie is gereduceerd naar één kopje per dag. Ik heb me er bij neergelegd dat ik nu niks meer kan veranderen aan de situatie en ik kan zelfs met een fijn gevoel terugkijken op de bevalling. Er kwam ruimte vrij voor leuke herinneringen, wat een verademing! Het ‘enige’ wat ik nodig had, waren piepjes in mijn oren en een wiebelende vinger voor mijn ogen. En slaap, heel veel slaap!

De vorige twee delen gemist? Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

 

 

 

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

Reactie op “
PTSS deel 2: ik ben er van af

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!