Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Postpartum Depressie, achter de wolken schijnt de zon.


18 januari 2016


<

Afbeelding1

Wat waren we trots en blij toen Guy geboren werd. Maar niet lang. Kort erna dreef er een grote donkere wolk langs die alles grijs maakte. Die wolk heette Postpartum Depressie. Ik heb die grijze wolk proberen weg te duwen. Te lang heb ik geprobeerd om er niet aan toe te geven en ben ik doorgegaan, totdat het niet meer ging.

Hoe dat allemaal verliep heb je in mijn blog ‘roze wolk met hier en daar een depressie’ kunnen lezen. Deze keer zal ik wat meer uitweiden over de symptomen van een Postpartum Depressie. Vragen als: Heb ik een Postpartum Depressie? Wat zijn de symptomen en kenmerken van een Postpartum depressie? Waar vind ik hulp? En wat kunnen familie en vrienden voor je betekenen.

Postpartum Depressie of gewoon de baby blues?

Nog vaak genoeg word een Postpartum depressie afgedaan als de ‘baby blues’. De ‘baby blues’ komt vaak voor in de eerste twee weken na de bevalling en gaat vanzelf weer over. Duurt het langer dan is er en grote kans dat je een Postpartum Depressie hebt. In mijn geval voelde ik zelf al dat dit niet gewoon de ‘baby blues’ was.

Wat zijn de kenmerken/symptomen van even Postpartum depressie?

Het is best lastig om een postpartum depressie bij jezelf vast te stellen want veel van onderstaande symptomen zijn heel normaal als je net bevallen bent en voor de kleine moet zorgen. Daarnaast zal je het uit alle macht proberen weg te willen stoppen. Helaas heeft dit niet veel nut en maakt het de situatie alleen maar erger.

Dit zijn een aantal symptomen welke bij mij eigenlijk in meer of mindere mate voorkwamen. Sommige symptomen en gevoelens zijn zo extreem dat het logisch is dat je deze gevoelens niet wil uitspreken en het dus voor jezelf houdt. Juist daar zit nu ook het probleem.

Om geholpen te kunnen worden moet je deze gevoelens wel kunnen uitspreken. Misschien dat het makkelijker is als je weet dat 1 op de 10 vrouwen ooit een postpartum depressie krijgt.  Je staat dus niet alleen, ook al voelt dat in het begin wel zo.

Symptomen:

  • Extreme vermoeidheid
  • Je hebt geen of weinig moedergevoelens of bent juist overbezorgd
  • Je slaapt weinig en slecht of juist extreem veel
  • Je voelt je geen goede moeder, je hebt weinig zelfvertrouwen
  • Je heb geen zin om dingen te ondernemen
  • Je bent prikkelbaar en agressief
  • Soms kun je het gevoel hebben dat je je kind wat aan kunt doen
  • Je bent angstig
  • Je hebt veel huilbuien
  • Je eet veel of juist weinig
  • Je denkt aan zelfmoord
  • Je piekert veel
  • Stress

Wat doe je als je denkt dat je een Postpartum Depressie hebt?

Hoe moeilijk het ook is; spreek je gevoelens uit tegenover je partner of een ander familielid. Leg uit dat je denkt dat het weleens een Postpartum Depressie kan zijn. Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Laat je niet afschepen met: “het zal wel de baby blues zijn”. Hoe eerder je geholpen word hoe beter.

Zorg goed voor jezelf

Afbeelding2

Hulp van familie en vrienden bij een Postpartum depressie.

 Soms denk je dat de mensen om je heen je niet kunnen helpen. Ze begrijpen je niet of weten niet wat ze moeten zeggen of doen om je te helpen. Maar lieve vrienden en familie, jullie kunnen wel degelijk helpen. Hieronder enkele tips waar jullie misschien wel wat aan hebben.

Het zijn vooral praktische dingen maar zo fijn op zijn tijd. Uiteraard is deze hulp ook zeer welkom als je geen Postpartum Depressie hebt.

  • Vraag of ze er over wil praten en luister.
  • Breng eens een lekker soepje of een makkelijke maaltijd.
  • Bied aan om te helpen met het huishouden. Help een keertje met stofzuigen als je toch op kraamvisite bent.
  • Bel even voordat je op kraamvisite gaat en vraag of je misschien wat boodschappen kunt doen.
  • Als men rust wil respecteer dit dan ook.
  • Stel voor om een uurtje op de kleine te passen zodat mama even een wandeling kan gaan maken, even naar de kapper kan of zelf ook even een dutje kan doen.

Deze dingen vond ik erg fijn. Mijn ouders kwamen bijvoorbeeld een keer in de week op visite en namen dan direct boodschappen mee. Het enige wat ik hoefde te doen was even een boodschappenlijstje mailen.

In het begin wilde ik geen contact met wie dan ook. Pascal nam telefoontjes aan en mijn eigen telefoon liet ik links liggen. Het enige dat ik wilde was rust. Uiteraard is deze hulp ook zeer welkom als je geen Postpartum Depressie hebt. Zeker de eerste weken met een kleine zijn zeer overweldigend en hectisch.

Afbeelding3

Tips voor rust

Wat ik graag wilde was rust. Geen dagen achter elkaar kraamvisite. Het liefst de eerste twee weken al helemaal niet. Dat lukte niet helemaal maar wel verstuurden wij het geboortekaartje pas na twee weken. Uiteraard kwam de familie wel langs maar de rest mocht nog even wachten. We wilden de eerste tijd zoveel mogelijk met zijn drieën doorbrengen.

Onze regel met kraamvisite was: een keer in het weekend en een keer door de weeks. We wilden graag een dag in het weekend helemaal voor onszelf. Dat was dan meestal een soort van pyjamadag. Lekker thuis met de kleine en zelf zoveel mogelijk proberen te rusten.

Het belangrijkste is toch wel dat je goed voor jezelf zorgt. Jezelf niet helemaal wegcijferen. Dat deed ik dus wel. Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor de kleine zorgen. Dus laat je partner eens een keertje voor de kleine zorgen en ga zelf eens lekker uitgebreid douchen of koffie drinken met een vriendin.

Ik pleit voor een roze wolk vrije wereld!

Tot slot

Naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik veel reacties van vrouwen die ofwel zelf een Postpartum Depressie hebben gehad of vrouwen die ook moeite hadden met het wennen aan de nieuwe situatie. Wat mij vooral erg tegenstaat is dat er maar gesproken word over die roze wolk. Voor mij is het een soort toneelspel waar bijna alle vrouwen aan mee doen. Waarom? Omdat het zo hoort, je kunt toch niet zeggen dat je het moeilijk of zwaar hebt. Door alleen maar mooi weer te spelen houden wij elkaar voor de gek en blijven er dus vrouwen die hun depressie voor zichzelf houden omdat je blij moet zijn. Ik pleit dus voor een roze wolk vrije wereld. Dus stap van die roze wolk af en wees gewoon eerlijk. Maar het belangrijkste is: wees eerlijk tegenover jezelf. En hoewel je zeker in het begin denkt dat die donker grijze wolk nooit weg zal drijven. Hou vol. Hij gaat uiteindelijk echt weg.

Heb je naar aanleiding van mijn blog nog vragen of heb jij misschien nog tips? Laat dan een berichtje achter onder mijn blog.

 

 

Helen

Helen Fransen, getrouwd met Pascal en trotse moeder van Guy. Eigenaar van twee webshops (bijderwets en houtenpunaises). We wonen in de Randstad waar we regelmatig uitstapjes maken naar Den Haag, Rotterdam en Delft. Ik heb al een blog voor mijn webshop bijderwets. Daar kan ik alleen niet al mijn persoonlijke verhalen op delen. Mijn blogs voor mama to the max zullen dan ook een persoonlijker tintje krijgen. Mijn ervaringen als moeder en alles wat daar bij komt kijken zal ik hier met jullie delen. Maar ook tips voor uitstapjes met de kids en af en toe een leuke DIY.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!