Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Positief blijven tijdens moeilijke tijden. Hoe pak je dit aan?


13 november 2015


H

Het is laat, ik ben moe en ik wil eigenlijk naar bed. Toch blijf ik voor de tv zitten. In Thailand hebben we niet eens een televisie dus voor mij is het niet gebruikelijk om ervoor te blijven zitten en toch zei iets in mij om te blijven kijken. Het is RTL Late Night en de tafelgasten kletsen wat en dan komt Marco Borsato aan het woord. Hij vertelt over het tot stand komen zijn nieuwe single Mooi en zijn woorden raken mij. Hoe een dieptepunt in zijn leven hem juist de mooie kanten van het leven heeft laten zien. Op die bewuste dag reed hij in een roes naar huis toen hij ineens de behoefte voelde om de auto te stoppen en uit te stappen. Hij keek naar de zonsondergang en realiseerde zich hoeveel mooie dingen er nog om hem heen waren.

Natuur

 

Hij koos ervoor om zich niet te richten op de ellende maar juist kracht te putten uit de mooie dingen om hem heen, zijn vrouw en kinderen maar ook de natuur en al zijn schoonheid.

Het was alsof ik mijn man hoorde praten. Jack is ook altijd zo positief ingesteld. Iets wat mij vanaf het begin af aan in hem heeft aangetrokken. Hij heeft mij geleerd dat het uiteindelijk een keuze is waar jij je aandacht aan wilt geven. Het klinkt zo eenvoudig en tegelijkertijd zo lastig. Het is een wijze les die me al door veel situaties heen geholpen heeft.

Hij heeft mij geleerd dat het uiteindelijk een keuze is waar jij je aandacht aan wilt geven.

Soms denken mensen dat het leven in Thailand paradijselijk moet zijn en andere kunnen zich er totaal niks bij voorstellen en denken dat wij heel primitief leven. De waarheid ligt ergens in het midden en dat komt vooral door onze instelling.

Wij leven inderdaad iets simpeler maar primitief zou ik het niet kunnen noemen. We hebben gewoon (warm) stromend water, elektriciteit en snel internet. We wonen prachtig met een grote tuin waar Luna, en straks ook de kleine, lekker kunnen ravotten. Het klimaat is bijna het hele jaar aangenaam waardoor we echt buiten wonen. Maar als je eenmaal ergens permanent woont krijg je automatisch ook te maken met de mindere kanten.

IMG_3952

 

Zo gaat het ons financieel lang niet altijd voor de wind. Het afgelopen jaar hebben we heel wat op ons bordje gekregen. Het jaar begon met een pijnlijke miskraam in Nederland terwijl Jack nog in Thailand zat, tegenvallende boekingen in onze organisatie en wat problemen met mijn schoonouders. Het waren allemaal tegenslagen en het was moeilijk om door al die omstandigheden positief te blijven. Regelmatig zakte de moed mij in de schoenen en dan herinnerde Jack mij eraan om te kijken naar wat we wel hebben. Dat viel niet altijd mee maar uiteindelijk voel je je daar wel beter door.

Het leek wel op de wet van Murphy want ook allerlei kleine dingen gingen fout. De wasmachine, de oven en de snelkookpan gingen ook nog eens kapot. Het is dan heel makkelijk om alles in een negatief licht te zien. Een soort zelfmedelijden besluipt me dan, “Waarom moet dit mij overkomen?”. Maar uiteindelijk werd ik daar niks wijzer van, hooguit nog gefrustreerder. Het leven zit vol met onverwachte gebeurtenissen, soms fijne maar soms ook vervelende. Op die gebeurtenissen hebben we geen invloed, waar we wel invloed op hebben is hoe je er mee omgaat. Mijn eerste reactie is nog altijd boos worden, verdrietig (helemaal nu door zwangerschapshormonen) of de angst slaat me om het hart. Pas als die eerste reacties eruit zijn, waar Jack helaas vaak de eerste ontvanger van is, kan ik beginnen met relativeren.

natuur

Zo kan ik over de relatie met mijn schoonouders hele boeken volschrijven. Het feit dat ze onze buren zijn helpt ook niet mee. Mijn eerste frustraties reageer ik af op Jack omdat ik niet direct tegen hen wil ingaan. Iets wat in de Thaise cultuur namelijk echt not done is en ik me toch wel aan hen wil aanpassen, tot op zeker hoogte. Ik heb ook mijn grenzen en als ze daar overheen gaan, zullen ze het wel merken. Niet verbaal maar aan mijn lichaamstaal weten ze wel hoe laat het is. Wederom, dit is totaal ongebruikelijk in de Thaise cultuur om je emoties te tonen, maar ik ga het ook niet onder stoelen of banken steken.

“Waarom moet dit mij overkomen?”

Een aantal weken geleden bleek dat ze er financieel een behoorlijk potje van hebben gemaakt. Zoals het in de Thaise cultuur hoort, zorgen de kinderen voor de ouders, wat er dus op neer komt dat wij het kunnen gaan oplossen. Aangezien Jack enigst kind is valt alles dus op onze schouders. Een achtbaan aan emoties heeft de revue gepasseerd, woede, verdriet, onmacht en frustratie. Ik kon ze wel schieten, hoe kunnen ze zich zo onverantwoordelijk gedragen. Beide hebben geen baan, wat overigens heel normaal is voor mensen boven de 55 jaar. Wij vinden het prima om hen te onderhouden en Jacks moeder helpt ons mee met de vrijwilligers, koken, schoonmaken, etc. Maar het idee dat wij voor hun fouten moeten gaan opdraaien ging mij echt te ver. In dit geval was het positieve zien wel heel erg moeilijk en ik begon mezelf te verliezen in doemscenario’s. Wat als er dit gaat gebeuren en wat als er dat gaat gebeuren? Je kunt jezelf er helemaal gek mee maken. Uiteindelijk is het me geluk om daaruit los te breken. We weten niet wat de toekomst ons biedt, misschien gaat het inderdaad wel mis, maar misschien ook niet. Dan is het zonde om je daar op te blijven focussen, het ontneemt je het plezier van de dag. Het heeft niets te maken met je kop in het zand steken, we kiezen er voor om daar onze energie niet aan te verspillen. Als de situatie onze aandacht nodig heeft dan geven we er aandacht aan en ondernemen we actie. Als we er iets aan kunnen veranderen doen we dat, tot die tijd zien we wel.

Ik kan me herinneren dat Eckhart Tolle (auteur van o.a. The Power of Now) ooit te gast was bij Oprah. Hij vertelde over hoe je te richten op het nu en je niet te laten meesleuren door dingen uit het verleden of de toekomst. Oprah’s reactie daarop was wat te doen met bijvoorbeeld dingen als rekeningen die je niet kunt betalen? Zijn antwoord is mij altijd bijgebleven en heeft me ook geholpen in de situatie met mijn schoonouders. Hij zei dat vervelende gebeurtenissen altijd onderdeel zijn van het leven, daar kun je niet omheen. Kun je die rekening niet betalen? Probeer een oplossing te zoeken op dat moment. Heb je alles geprobeerd, laat het los. Lang piekeren betaalt de rekening niet, ook allerlei doemscenario’s bedenken helpt de situatie niet. Het leven gebeurt nu om je heen en vindt niet plaats in het verleden of toekomst. Deze filosofie is mijn man al zijn hele leven eigen dus het is gemakkelijker positief te blijven als er iemand naast je staat die je positief houdt.

Natuur

 

Die instelling willen wij onze kinderen ook meegeven. Wat je overkomt of wat er gebeurd heb je niet altijd zelf in de hand. Wat je wel in de hand hebt is hoe je erop reageert. Je hebt zelf de keuze om te kiezen voor het positieve. Iedereen gunt zijn kinderen natuurlijk het allerbeste en ik denk dat het mooiste wat je ze kunt meegeven is dat ze altijd een keuze hebben. Een keuze voor het positieve en het mooie in het leven. We kunnen ze niet behoeden voor teleurstelling, fouten en pijn, en dat is maar goed ook, maar wat we ze wel kunnen leren is hoe ze daar mee om kunnen gaan om ze zo tot sterke individuen te laten uitgroeien.

krans

Ik wil graag afsluiten met het eerste gedeelte van Mooi van Marco Borsato, ik had het niet beter kunnen zeggen.

 

 

Hoe val je in slaap? Hoe begint je dag?
Open je je ogen met een traan of met een lach
en kijk je om je heen, en zie je dan de zon
Of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond
Leef je voor geluk? Of sterf je van verdriet
En voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet
Het maakt niet echt iets uit, of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet

Hoe mooi kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt
Hoe mooi is jouw werkelijkheid, jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt

 

Liefs,

Patricia

 

Ps. Vind je het leuk om meer van ons dagelijks leven te zien? Volg ons dan ook op Instagram

Bespaar continu

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

3 Reacties op “
Positief blijven tijdens moeilijke tijden. Hoe pak je dit aan?

  1. Pingback: 7x niet zeggen tegen iemand met een miskraam - MAMA to the max

  2. Wat ontzettend mooi geschreven Patricia….. Respect! Geniet van iedere dag en van je gezin…. Gezondheid is heel belangrijk maar ik hoop voor jullie dat het werk ook weer beter zal gaan X

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!