Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Pauw, pauw, ik hou van jou!


22 oktober 2015


<

Hallo, ik ben Joyce, 42 jaar, moeder van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Ik schilder (op muren, doek en nagels), ben een breier, volleybalster en knutselaar. Maar bovenal ben ik schrijver. Op joyceloraine.blogspot.nl lees je verhalen over wat me bezighoudt, gerelateerd aan breien, want breien is zo leuk! In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgebracht.

En nu mag ik blogs schrijven voor MAMA to the Max. Hoe geweldig is dat! In mijn blogs laat ik je zien hoe je zonder al te veel materiaal of ingewikkelde kunstgrepen de leukste dingen maakt. De ene keer is het een doe-het-samen-met-je-kind project, de andere keer is het iets voor jezelf. Alles wat je kind knutselt, is mooi. Wij genieten al van het gezellig samen aan tafel zitten. Beetje kletsen, lachen en nu en dan een dikke knuffel. Onze kinderen zijn al wat ouder; is jouw kind jonger, laat dan rustig dingen weg. Je weet vast wel wat hij of zij wil en kan.

Naast een diy (do it yourself) project(je), lees je over wat er zoal gebeurt in huize Roelevink. Want met een puberdochter in klas 2, een zoon in groep 6, een parkiet, een hamster en een guppy, is er altijd wel iets te vertellen.

Adyra en Ferenc hebben mijn knutselbloed gelukkig meegekregen. Ferenc was nog geen 2 jaar. Hij zag wat zijn grote zus kon met een schaar. Een half uur later kwam hij ons zijn kunsten laten zien. Hij had 15 gaten geknipt in zijn nagelnieuwe, knetterdure Gaastratrui. Oepsie…

foto 1

Onze kinderen hebben altijd al iets met dieren gehad. Diertjes met een hoog schattigheidsgehalte hebben hun voorkeur. Adyra heeft eens helemaal gelukkig tussen de geitjes in een weiland gezeten; zij kuste het diertje op z’n kop, haar vriendje plantte kusjes op het achterwerk van het geitje. Ook watersalamanders, kikkers en padden zoeken langs het water achter huis is altijd weer groot feest. Uitzondering op hun dierenliefde: spinnen. Spinnen zijn eng. Wat in huis wel een beetje helpt; we geven de spinnen een naam. Helemaal bovenin een hoekje van de badkamer hangt wel eens een langpoot. Hij heet Joost. ‘Hee, Joost is er weer’: zegt Fer dan als hij de badkamer in loopt. Hij laat Joost rustig hangen en gaat verder met zijn eigen dingen.

 

Vandaag maken we een pauw. Een pauw is een dier, dus goed.

Wat heb je nodig:

 • Wit papier (ik gebruik 225 gr/m² papier) eventueel ook een velletje blauw
 • Stiften in verschillende kleuren
 • Lijm
 • Witte koffiefilterzakjes
 • Schaar, een grijs potlood, gum
 • Eventueel pailletten, wiebeloogjes en ‘meeldraden’ (uit de knutselwinkel)
 • Hoge glazen, water en (lange) satéprikkers of barbecuepennen

Werkvolgorde:

 1. Pauwenveren maken met koffiefilterzakjes, stiften en water
 2. Pauwenlijf maken en versieren met pailletten en wiebeloogjes of stift
 3. Lijf op de veren plakken

foto 2

Ferenc en ik hebben de hele woensdagmiddag om deze pauw te maken. Pas de pauw aan aan wat je kind leuk vindt. Ik merk dat wij gedurende het knutselen dingen weglaten of extra doen, afhankelijk van ons beider humeur en knutsellust. Variaties op het thema:

 • een pauwenlijf tekenen op het witte papier, het lijf inkleuren en het alleen houden bij één laag pauwenveren;
 • Bloemblaadjes maken;
 • Bij ons werden een aantal stippen hartvormig, uitknippen en opplakken;
 • Het werkje verdelen over een paar middagen. De ene middag de veren en de andere middag het lijf.

Met een groepje meiden heb ik met de koffiefiltertechniek eens jurkjes gemaakt voor hun topmodeltekeningen. Allemaal leuk!

1.Terwijl Ferenc stroken knipt van de koffiefilterzakjes, teken ik een pauwenlijf op blauw papier (ook 225gr/m² dik). Hij tekent met stift grote stippen op een centimeter van de onderrand van elke strook koffiefilterpapier. Ondertussen teken ik de poten van de pauw en zet de glazen met water klaar (in elk glas een andere hoeveelheid water). Op de glazen leggen we satéprikkers. Na het kleuren vouwen we de bovenrand van de repen papier om, zodat ze blijven hangen op de prikkers. Hang ze met de onderrand in het water. Zorg dat de stippen het water niet raken, want dan loopt de kleur het water in, in plaats van het papier. Laat ze een paar minuten in het water hangen, zodat de kleur mooi door kan lopen. Maak ondertussen een soort van waslijn waar de ‘veren’ aan kunnen hangen om op te drogen. Wij maken deze van glazen waar we satéprikkers op vastplakken met plakband. Als ze droog zijn, knippen we de bovenrand rond. Daarna plakken we ze vast op het witte karton. Ik gebruik geen (dunner) papier, omdat dit vaak zo bobbelt door de lijm.

foto 3

2.Ferenc lijmt pailletten vast op het pauwenlijf. Het zonnetje schijnt, we genieten volop. Tijd voor een pauze. Even wat drinken en kletsen met de buurvrouw. Ik heb een zakje ‘meeldraden’ en een pakje van die grappige wiebeloogjes meegenomen uit de knutselwinkel. Kost weinig en ze zien er zo leuk uit op de kop van de pauw, net echt.

foto 4

 1. Fer plakt het pauwenlijf op het witte karton. Ik heb de poten van de pauw alvast getekend, hij kleurt ze in. Tadaaa! Is dat een leuke pauw of niet?!

 

Mijn ervaring:

 

 • Knutselen is leuk als je er samen blij van wordt. Soms wil je meer dan je kind kan of wil. Knutselen met een jammerend kind is niet gezellig en zeker niet de bedoeling. Bij deze pauw is het alleen al heel leuk om te kijken wat er gebeurt met de stip als het water door het koffiefilterzakje omhoog kruipt.
 • Gebruik steeds zo weinig mogelijk lijm. Onze lijmfles heeft een slanke tuit, waardoor er een minimale hoeveelheid lijm uitkomt. We hebben eens geprobeerd om kleine crêpepapierbolletjes vast te plakken op papier. Doordat onze vingers onder de lijm zaten, plakten de bolletjes beter aan ons dan aan het papier. Wat een ergernis. Knutsel weggegooid en nog dagen gekleurde vingers gehad van het gekleurde crêpepapier.
 • Ik vraag meestal al eerder in de week of iemand zin heeft in een wat groter diy-project. Dan bepalen we de dag waarop we dat gaan maken en bespreken we of het handig/leuk/praktisch is als er vriendjes en of vriendinnetjes mee komen doen. Fer wilde nu graag alleen met mij knutselen. Achteraf een prima plan, we hebben er best veel werk van gehad.

Laat je me zien wat jullie hebben gemaakt?! Dat kan in de reacties hieronder, maar als je jullie knutselfoto’s tagt met #mamatothemax en #knutselentothemax op Facebook, Twitter en Instagram vinden we ze ook.

 

Volgende keer maken Fer, Adyra en ik een variatie op een klassieker.

 

Liefs en heel veel knutselplezier,

 

handtekening

 

 

 

 

 

Baby- & kinderkleding

Joyce

Joyce: 42 jaar, mama van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Schrijfster, schilder (op muren, doek en nagels), lezer, breister, volleybalster en knutselaar. Op joycebreit (joyceloraine.blogspot.nl) blog ik over wat me bezighoudt en over breien (want dat is zo leuk!). Ik kan mezelf ook helemaal verliezen in het schrijven van gedichten. In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgegeven. In mijn blogs voor MAMA to the max geef ik je ideeën voor leuke knutsels die je samen met je kroost kunt maken. En ik laat je diy-projecten zien waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reactie op “
Pauw, pauw, ik hou van jou!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!