Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Paracetamol tijdens de zwangerschap


7 juli 2016


P

Paracetamol/pillen slikken tijdens de zwangerschap. Ik ben zelf sowieso al geen pillenslikker en toen ik zwanger was bande ik ook alles, omdat ik bang was om de ‘schadelijke’ stoffen door te geven aan mijn kindjes terwijl ze nog lekker in de baarmoeder aan het groeien waren.

Nu ik net dit artikel gelezen heb op nrc.nl, ben ik enigszins toch nog meer overtuigd dat ik er goed aan gedaan heb om alles te bannen. Hoewel het artikel zegt dat het nog niet helemaal aangetoond is dat bvb paracetamol gebannen moet worden tijdens de zwangerschap. Maar toch. Ik ben over zulke dingen toch liever van de voorzichtige kant dan van de doe-maar-op-kant.

 

Een stuk uit het artikel:

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap paracetamol slikten krijgen vaker een hyperactief kind dan vrouwen die die pijnstiller niet namen. Als het een jongetje is, is ook de kans op autisme wat groter. Dat is de uitkomst van een vorige week gepubliceerd Spaans onderzoek in het International Journal of Epidemiology. De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek moet komen voordat paracetamol tijdens de zwangerschap in de ban wordt gedaan. Er is een epidemiologische verband gevonden, maar daarmee staat nog lang niet vast de paracetamol echt een oorzaak van hyperactief gedrag kan zijn. Maar op sommige internetsites wordt paracetamol al ongefundeerd als de grote boosdoener afgeschilderd.

 

mamatothemax; Mama to the Max; paracetamol; zwangerschap; medicatie; navelstreng; mama blog; mamablogger; tips voor moeders

 

Of dit waar is of niet, weet ik natuurlijk niet, want ondanks ik zelf geen paracetamol genomen heb tijdens mijn zwangerschappen; heb ik natuurlijk wel medicatie toegediend gekregen omdat ik weeën kreeg in een veel te vroeg stadium van mijn eerste zwangerschap. Dus in dat opzicht heeft mijn zoontje spijtig genoeg wel een deel daarvan meegekregen via de navelstreng. Hij is ook wel een heel actieve jongen, maar of dat nou met de medicatie van toen te maken heeft. Dat kan ik niet zeggen.  Het enige wat ik kan zeggen is dat hij is zoals hij is. En daar moeten we gewoon zo mee verder.

 

mamatothemax; Mama to the max; mamablogger; mama'; blog; paracetamol; zwangerschap; medicatie; navelstreng

 

Waar ik wel helemaal mee akkoord ga is dat zwangeren toch echt moeten opletten met medicatie, maar ook met voeding, drank, roken, etc… je moet je er gewoon bewust van zijn dat je dat ook allemaal rechtstreeks doorgeeft via de navelstreng aan een lichaampje wat nog niets gewend is en wat nog in volle opbouw is. En hoe optimaler die opbouw kan gebeuren, hoe beter dat achteraf is voor het kind. Dat lijkt mij althans toch vanzelfsprekend.

 

Een greep uit het artikel:

 

Er deden aan het Spaanse onderzoek ruim 2600 aanstaande moeders mee. De moeders die tijdens de zwangerschap paracetamol hadden geslikt hadden 40 procent meer hyperactieve kinderen dan de moeders die geen paracetamol namen.

 

Het artikel zegt ook:

 

Uit dat grotere onderzoek (Deens onderzoek, nvdr) onder ruim 64.000 moeders en kinderen komt een 50 procent grotere kans op hyperactiviteit bij kinderen van paracetamolslikkende moeders. Meer autismestoornissen, die de Spanjaarden wel zagen, vonden de Denen niet. Net als in het Spaanse onderzoek, was de kans op een hyperactief kind groter bij zwangeren die vaker paracetamol hadden genomen. Ook de Deense onderzoekers vinden dat er meer onderzoek nodig is voor paracetamol in de ban zou moeten worden gedaan tijdens de zwangerschap.

 

Het volledige artikel van NRC.nl lees je hier.

 

Wil je nog meer lezen over de risico’s van medicatie tijdens de zwangerschap, lees ook dit artikel.

An

Mijn naam is An, geboortejaar 1982. Ik ben de trotse mama van twee superhelden, die ik gelukkig thuis gewoon Alexis (stoere meid uit 2011) en Damascus (knappe jongen uit 2009) mag noemen. Beroep: technisch tekenaar Roeping waar ik aan werk: fotografe. Zelf ben ik nog maar heel pas een alleenstaande mama. In mijn blogs neem ik jullie graag mee op mijn eigen ontdekkingstocht in dit nieuwe leven wat voor me begint. Misschien niet altijd rozengeur en maneschijn maar met een hart vol levenslust doe ik erg mijn best om te stralen!

2 Reacties op “
Paracetamol tijdens de zwangerschap

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!