Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

4 maanden ouder, 10x wijzer


30 maart 2016


wijzer, ouder, peuter, baby, kind, mama, papa, blog, MAMA to the max
<

Het lijkt als de dag van gisteren dat ik je voor het eerst in mijn armen kreeg. Nu zijn we 4 maanden later en wat ben je al groot geworden, wat lach je veel, wat ben je al slim, wat kun je al gezellig kletsen en wat kunnen we ontzettend van je genieten. Iedere dag vind ik het weer verbazingwekkend om te zien hoe snel een kindje leert, ontwikkelt en groeit. We zetten het eens op een rijtje: 4 maanden ouder, 10 keer wijzer …

Waar de reacties de eerste maanden nog erg primair waren slapen, huilen en hoppa, weer een luier vol…  merken we dat ze nu veel meer bewust is van alles wat er om haar heen gebeurt. Ze wil alles zelf zien, voelen en ontdekken en dat betekend ook dat ze alles in haar mond stopt…

In het bekende boek ‘Oei ik groei‘ kun je lezen dat de ontwikkelingen van je kindje niet constant is maar in sprongen gaat. In deze periode merk je dat je kindje niet echt in z’n ‘hum’ is: hangerig, huilen en soms slechter slapen en eten.

“Hun ontwikkeling verandert plotseling drastisch. Dat is goed: het geeft ze de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Het ‘lastig zijn’ is dus eigenlijk een signaal dat er fantastische vooruitgang wordt geboekt. Bij iedere spring gaat je kind een nieuwe wereld binnen.”*

Er gebeurt ontzettend veel in die kleine hersentjes. De ontwikkeling van je baby kun je onderverdelen in verschillende onderdelen: aanraking, beweging, taal, zien en horen.
Dit zijn de tien dingen waaraan wij zien dat Sem volop bezig is met haar ontdekkingsavontuur.

10x wijzer

Aanraking

“Een baby blijft zeer veel troost en positieve gevoelens bij lieve aanrakingen houden, maar nu gaat hij zelf ook dingen aanraken. Dat is een heel ontdekkingsproces. Het aanraken van objecten en dingen in de omgeving draagt in grote mate bij aan het ontdekken van de wereld. Iets waar je baby nu erg mee bezig is.” *

1: Proberen zelf voorwerpen vast te houden: knuffel, fles, lepel…
Ze gaat echt ‘knuffelen’ met een knuffel door haar armpjes stevig om de knuffel heen te slaan. Tijdens het geven van de fles legt ze haar handjes steeds beter om de fles heen. Het resultaat is vaak wel dat ze het eigenlijk te druk heeft met de fles vasthouden en wegduwen dat ze geen tijd/aandacht heeft om te drinken. Ook tijdens het eten van de groentehapjes houden we de lepel samen vast. Wanneer we haar een lege lepel geven beweegt ze deze ook zelf richting haar mondje (of hij eindigt in haar neus of oog).

2: Ontdekken door iets in haar mond te stoppen
Alles wat ze in haar handen krijgt gaat hup, die mond in. Een slabbetje, haar handjes, knuffel, speelgoed, vingers van papa en mama, en ga zo maar door. Hierdoor leer je altijd een doekje of papieren zakdoekje bij je te hebben om het babyspuug weg te vegen!

wijzer, ouder, peuter, baby, kind, mama, papa, blog, MAMA to the max

Beweging

“Ook het gedeelte in de hersenen dat verantwoordelijk is voor beweging is nu zeer actief. De hersenen zijn het ‘controle centrum’ maar dan moeten de spieren en botten het ook nog goed genoeg kunnen… en die laten zich niet zo mooi op gezette tijden ontwikkelen.” 

3: Omrollen van haar buik naar haar rug
De laatste weken was ze al druk aan het ‘fitnessen’ (zoals wij dat noemen). In haar bedje tijgert ze vaak naar boven of we vinden haar ’s morgens dwars in bed. Op een avond lag ze in de box en draaide ver op haar zij… en ja hoor, floep daar draaide ze van haar buik op haar rug. Wauw, wat een gaaf moment en wat waren we trots!

4: Met haar voetjes trappelen
Wanneer ze in haar wipstoeltje op de bank zit, trappelt ze graag met haar voetjes op de bank. Vaak uit enthousiasme of omdat ze benieuwd is hoe wij daarop reageren. Ook wanneer ze op het aankleedkussen ligt gaan haar beentjes druk op en neer. Als wij op het kussen ’trommelen’ trappelen ook haar voetjes daarna enthousiast op het kussen. Dit spelletje blijft erg leuk om te doen.

Taal

“Praten is immers de makkelijkste manier om te communiceren, en aangezien de mens een sociaal dier is, is communiceren essentieel. De eerste echte hoorbare brabbeltjes en geluidjes, zijn in deze periode.” 

5: Brabbelen
Sem is al een gezellige kletskous! Op een dag passeren veel verschillende geluidjes de revue. Het meest genieten we als we in de auto zitten en geluidjes van een spelende Sem vanaf de achterbank horen komen.

6: Kijken naar een pratende mond, liplezen
Intens en vol verwondering kan ze kijken naar je mond als je aan het praten bent. Soms beweegt ze dan haar eigen mondje ook een beetje, alsof ze je na probeert te doen. Ik heb wel eens gelezen dat baby’s ook leren begrijpen wat je zegt door lip te lezen. Wonderlijk toch!?

Zien

“Je baby is de wereld nu helemaal aan het ontdekken. Het zien van dingen speelt daar natuurlijk een grote rol bij. Het is dus niet gek dat dit gedeelte in de hersenen nu nog steeds extra actief is. Je baby kijkt het liefst naar patronen. Denk dan niet alleen aan het geruite kussentje op de bank, maar ook aan takken van de bomen die afsteken tegen het zonlicht.” *

7: Interesse in patronen: stipjes, ruitjes, bloemetjes, streepjes…
Of het nu een patroon is op mijn topje is, de blouse van haar papa of de bloemetjes op haar eigen rompertje, alles moet uitvoerig bekeken worden. Je ziet dat ze ook meer interesse heeft in een voorwerp met veel kleurtjes of een printje dan in een iets dat effen is van kleur of een lichte kleur heeft.  

8: Zien en aanraken zijn meer aan elkaar gekoppeld
Bij het zien van een knuffel, boekje of een speeltje strekt ze steeds vaker haar armpjes uit om dit voorwerp vast te pakken. In tegenstelling tot een aantal weken geleden toen ze alleen keek naar een voorwerp of het volgde met haar ogen als het bewoog.

wijzer, ouder, peuter, baby, kind, mama, papa, blog, MAMA to the max

Horen

“De verklaring waarom dit gedeelte van de hersenen nu nog steeds zo actief is, is eigenlijk dezelfde als die van het zien. Je ontdekt de wereld ook door geluiden te horen. Probeer eens verschillende soorten muziek uit en kijk hoe je baby er op reageert. Je baby is nu door zijn ontwikkeling van de hersenen goed in staat om aan te geven wat hij plezierig vindt, en wat niet, als jij maar goed let op de signalen die hij geeft.”

9: Aandacht langer bij geluidjes houden
Buiten het feit dat ze geluidjes nog veel interessanter vind dan voorheen, kan ze er nu ook met veel meer aandacht en veel langer naar luisteren. De mobiel boven de box, geluidjes uit speelgoed en muziek van ‘Woezel en Pip’ zijn groot favoriet.

10: Horen en zien zijn meer aan elkaar gekoppeld
Wanneer ze bijvoorbeeld de stem van haar papa hoort, draait ze met haar hoofdje in de richting van het geluid zodat ze kan zien waar hij is. Ook blij andere geluiden of muziekjes kijkt ze in de richting van waar het geluid vandaan komt.

wijzer, ouder, peuter, baby, kind, mama, papa, blog, MAMA to the max

Lieve Sem,
We lezen graag samen een boekje voor het slapen gaan. Je luistert dan naar mijn stem en bekijkt de plaatjes vol interesse. We spelen graag samen met je favoriete knuffel. Nee je kan je knuffel toch niet op eten, hihi. We luisteren graag naar ‘Woezel en Pip. Ja, die muziek komt echt uit die speaker en je wordt er heerlijk rustig van. We oefenen al je nieuwe bewegingen graag samen op papa en mama’s grote bed, het liefst met alleen je luier aan, dat beweegt toch veel gemakkelijker. We proeven graag samen nieuwe smaken, ook al kijk je soms heel vies, je mondje gaat steeds enthousiast weer open. Er is nog zo veel meer om te ontdekken, te zien, te horen, te proeven, te ruiken en te voelen. Samen genieten we van jou en helpen je graag tijdens al  je ontdekkingsreizen.
Liefs papa en mama

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!