Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Onze Oudejaarsdag traditie [incl lekkerste oliebollenrecept!]


29 december 2017


oudjaarsdag guus broertje broer oliebollen bakken traditie bosch keukenmachine MAMA to the max
<

Oudejaarsdag…altijd weer een dag die net iets specialer aanvoelt. Ik sta ieder jaar op met een jubelend gevoel. Je weet dat je ’s avonds een gezellige avond gaat hebben en nu de kinderen erbij zijn vind ik het veel leuker dan voorheen. Op Oudejaarsdag zelf heb ik al heel wat jaren een traditie gemaakt met mijn lieve broertje Guus. Ik heb maar 1 broertje, hij is 2 jaar jonger dan ik. Overigens ook een goede vriend van JP geworden, dus daar ben ik erg blij mee. Benieuwd wat we ieder jaar samen doen en waar ik hem dit jaar onwijs mee verrast heb? 

oudjaarsdag guus broertje broer oliebollen bakken traditie bosch keukenmachine MAMA to the max

De lekkerste

Toen Guus nog maar heel jong was vroeg hij al aan mijn moeder of ie cakes en appeltaarten mocht bakken. Jullie weten dat ik geen keukenprinses ben, maar mijn broertje is juist het tegenovergestelde. Vooral bakken vindt hij helemaal geweldig én hij is er nog eens heel goed in! Ik liet me vroeger altijd al op woensdagmiddag verrassen met een nieuw creatie. Dan begon het steeds lekkerder te ruiken, maar de afspraak was dat ik niet in de keuken mocht komen. Zo leuk hè, al die herinneringen.

Oliebollen bakken doet hij ook zelf (want die zijn gewoon het lekkerst, zoals hij altijd zegt). Omdat je ze thuis maakt, komt er een hele andere beleving bij de oliebol kijken. Het gaat namelijk toch vooral om de gezelligheid, niet?

Op Oudejaarsdag ga ik altijd naar mijn broertje toe, het liefst zo vroeg mogelijk, waar we dan samen oliebollen bakken. Nou dat wil zeggen, hij bakt ze, ik drink koffie, zing de kerstliedjes voor de laatste keer nog eens hard mee en keur de oliebollen grondig;). Nu we allebei kindjes hebben (hij heeft ook twee meisjes) is het lekker druk op zo’n moment. Zij willen natuurlijk ook allemaal proeven en meehelpen. Super gezellig!

 

Geheim recept

Ik vroeg Guus of hij mij het recept wilde geven zodat ik het ook met jullie kan delen. Dat vond ie dan (nadat ik met m’n hoofd heel schuin stond en een paar grote puppy ogen had opgezet) met hoge uitzondering O.K. YESSSSSS! Komt ie:

Ingrediënten

 • 1 pak complete oliebollenmix
 • 500 nl handwarm water
 • Rozijnen of krenten indien gewenst
 • Poedersuiker (en als variant ook kaneelsuiker)
 • heerlijke koffie of warme chocomel
 • christmas songs op de achtergrond
 • veel liefde met elkaar en het tussendoor het jaar nog eens overzien

Bereidingswijze

 1. Mix het oliebollenbeslag samen met het water tot een klontvrij en elastisch beslag
 2. Indien gewenst rozijnen of krenten toevoegen door ze erdoorheen te roeren. De rozijnen hebben we van tevoren geweld. Dat wil zeggen dat ze 15 minuten in een kommetje met handwarm water hebben gelegen. Hierdoor worden ze iets zachter.
 3. Daarna 45 minuten laten rijzen op een tochtvrije plaats met een vochtige theedoek erover.
 4. Vul een frituurpan met zonnebloemolie (let op: geen frituurvet want dit zorgt voor een witte aanslag op de oliebol wanneer deze afgekoeld is).
 5. Verhit de zonnebloemolie tot 190 graden
 6. Maak ronde bolletjes van het beslag. Gebruik hiervoor een schepijstang of als je deze niet hebt, kan je dit ook met twee eetlepels doen.
 7. Zorg dat de bolletjes genoeg ruimte hebben in de frituurpan dus niet teveel in 1x. Wij deden er steeds 3 tegelijk.
 8. Bak de bolletjes in 3-4 minuten goudbruin. Je hoeft ze niet om te draaien, dat doen ze vanzelf door de zwaartekracht.
 9. Neem ze eruit en laat ze uitlekken in een vergiet of op keukenrolpapier.
 10. Leg ze op een schaal en wacht met poedersuiker erover heen strooien net voordat je ze serveert, dan is de poedersuiker nog niet erin getrokken.
 11. Geniet ervan!

Tip: wil je de oliebollen bewaren, laat ze dan goed afkoelen en verpak ze vervolgens luchtdicht, bijvoorbeeld in een plastic bakje met deksel. Dan blijven ze zeker twee dagen goed.

oudjaarsdag guus broertje broer oliebollen bakken traditie bosch keukenmachine MAMA to the max

Grote verrassing

Vanochtend had ik een grote verrassing voor Guus. Ik kwam namelijk binnen met een giagntisch grote doos. Hij zag meteen dat het om een keukenmachine ging en zijn ogen begonnen te glinsteren. Ik vertelde hem dat hij mocht het beslag maken in de nieuwe optiMUM keukenmachine van Bosch. Ik heb deze keukenmachine gekregen van Bosch ter review, maar omdat ik het echt een apparaat voor mijn broertje vond en hij helemaal dol is op al die functies en snufjes, heb ik gevraagd of hij het tijdens het maken van het oliebollenbeslag, deze met mij zou willen testen.

oudjaarsdag guus broertje broer oliebollen bakken traditie bosch keukenmachine MAMA to the max

De Bosch OptiMUM keukenmachine

Deze keukenmachine is enorm uitgebreid, dat zag Guus al gelijk. We waren echt allebei benieuwd wat er allemaal in de doos zou zitten. Er zitten heel wat onderdelen bij. Zo zagen we gelijk dat je ermee kunt mixen, kneden, kloppen en snijden. Voor alle specificaties van de Bosch OptiMUM kun je het beste even naar de productsite gaan (KLIK)

Onze ervaring

oudjaarsdag guus broertje broer oliebollen bakken traditie bosch keukenmachine MAMA to the max

Wij moesten voor het oliebollenbeslag elastisch gistdeeg krijgen en dat lukte met het automatische programma “SensorControl Plus” perfect. De keukenmachine gaf precies aan dat het beslag klaar was. Geweldig! Ook vonden we het wel fijn dat hij dus dus zelf stopt en afslaat. je hoeft er dus niet bij te blijven staan. Ideaal, want zo kun je alvast even wat kleine dingen opruimen en kost alles minder tijd.

Het viel ons op dat de mixer roteert in drie dimensies te gelijk, zo wordt de volledige inhoud van de mengkom meegnomen. Dat is heel handig om dat de randen van de mengkom ook altijd meegnomen worden en er niks “achterblijft”. In de gebruikershandleiding lazen we dat dit het 3D PlanetaryMixing systeem is.

Ik vroeg Guus wat hij verder de voordelen vind aan deze grote jongen. Hij zei gelijk dat hij blij is dat het apparaat lekker zwaar is. Mede daardoor, maar ook dankzij de goede anti-slip zuignapjes, blijft het apparaat keurig op zijn plaats staan. Zowel de kom, de kneedhaak, metalen klop- en roergarde zijn vaatwasserbestendig. En Guus was ook aangenaam verrast door de automatische oprolling van het snoer, net zoals bij een stofzuiger, zeg maar. In een handomdraai kun je deze weer mooi opbergen.

We hadden het samen even over de prijs, die we allebei aan de forse kant vinden. De verkoopprijs van de volledige uitgeruste Bosch OptiMUM MUM9YT5824 ligt rond de 700 euro. Maar zoals mijn broertje het zei: “we hoeven nu wel geen blender, mixer en hakmolen meer te gebruiken.” Mijn schoonzusje heeft ze zelfs al uit de keukenkastje gehaald en ze in de kelder gezet. Deze keukenmachine vervangt inderdaad wel 6 apparaten in de keuken. Een investering die misschien wel gelijk staat aan heel wat apparaten apart.

 

Nog een grotere verrassing

Omdat hij zo enthousiast is over dit apparaat had ik na afloop nog een verrassing voor hem. Omdat hij er echt zo blij mee was en ik zag hoeveel plezier hij ervan had, gaf ik hem de keukenmachine cadeau. Ik heb wel geëist dat hij nu verplicht hele lekkere dingen voor mij moet gaan maken;). In januari deelt hij zijn appeltaart recept met ons en (maar daarover zijn we nog in onderhandeling, want de puppyogen werkten even niet meer), krijgen we zijn recept voor de lékkerste (lees vooral niet droge) cake.

Zo, nu gaat de laptop echt uit, ga ik verder genieten van deze laatste dag van het jaar en wil ik jullie allemaal een hele fijne Oudjaarsdag wensen en alvast een heel goed uiteinde!

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch.

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!