Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Opvoeding veroorzaakt slechte motoriek kinderen


22 juni 2016


motoriek mama to the max
<
Hoe kan het dat de motoriek van onze kinderen zo snel achteruit gaat? Een wetenschapper, psycholoog en expert dragen meerdere oorzaken aan. ‘Er is geen pedagogiek meer waar ouders op kunnen terugvallen.’ Er wordt meteen gewezen naar de tv en de computer bij de achteruitgang van de motoriek, maar er gaat ook veel mis in de opvoeding.

Het Algemeen Dagblad schetste onlangs in een artikel geen fraai beeld van de stand van zaken van onze kinderen. Hun motoriek is zo beroerd dat de gevolgen van valpartijen groot zijn. Vorig jaar belandden wekelijks ruim 700 scholieren op de eerste hulp van een ziekenhuis na een ongeluk op school. Natuurlijk wordt er meteen gewezen naar spelcomputers en televisie die het buitenspelen hebben verdrongen. Maar er gaat ook veel mis in de opvoeding, zo blijkt uit het artikel.

 

Klacht ouders

Leerkrachten horen kinderen doodleuk zeggen dat ze van hun ouders geen gevaarlijke dingen mogen doen. En soms gaat het zelfs zo ver dat ouders een klacht indienen als hun kind te wild hebben gestoeid op school of als ze van de leraar een schuurtje op mochten klimmen om een bal te pakken. Veel te gevaarlijk, vinden ouders.  Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht herkent dit beeld. ‘Ouders die dichter op hun kinderen zitten, vertonen risicovermijdend gedrag. Dat heeft z’n beperkingen voor de opvoeding. Kinderen hebben ruimte nodig om de wereld te leren kennen.

Kleine gezinnen

Een oorzaak voor deze verkrampte houding is volgens Stevens dat gezinnen veel kleiner zijn geworden. Daardoor kunnen ouders veel beter op ze letten. Klinisch psycholoog Jan Derksen denkt dat het komt omdat er wordt opgevoed ‘vanuit de onderbuik’. ‘Er is geen pedagogiek meer waar ouders op kunnen terugvallen. De methode van dokter Spock is uit de tijd, de religie die een deel van de opvoeding op zich nam is bij veel mensen uit het leven verdwenen.’

 

Buiten spelen

Opvoedexpert Heleen de Hertog valt op dat alles tegenwoordig perfect moet zijn. Vroeger zeiden ouders vaker: zoek het maar even uit, ga lekker buiten spelen. Nu gaat het meer om het samen beleven van ervaringen’.’

 

Tips

Wat kunnen opvoeders doen om kinderen meer ruimte te geven? Drie tips:

  • Frustreer baby’s  > Baby’s die niet steeds worden geholpen als ze ergens net niet bij kunnen, kunnen op latere leeftijd veel beter met frustraties en tegenslagen omgaan.
  • Tel tot 17 > Op een Canadese school leerden leerkrachten tot 17 te tellen als ze iets riskants zagen. Wat bleek? Na die 17 seconden was het heel vaak niet meer nodig om in te grijpen.
  • Accepteer risico’s  > Pedagoog Korczak zei ooit: ‘Kinderen hebben het recht zichzelf te zijn, recht op de dag van vandaag en recht op de dood.’

 

Bron: Kinderopvangtotaal

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Opvoeding veroorzaakt slechte motoriek kinderen

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!