Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Opvoeden: zorg dat je happy bent!


21 mei 2016


no limit parenting opvoeden mama to the max
<

Een lief, klein en totaal afhankelijk babytje groeit in no time op tot een leergierige dreumes, een nieuwsgierige peuter en een (soms) dwarse puber. Voor je het weet is je baby 18 jaar oud en rijdt hij weg in je auto. Met naast hem zijn vriendin! 😉 Opgroeien gaat in principe vanzelf, maar ieder kind heeft begeleiding en sturing nodig. Opvoeden noemen we dat. Maar wat is het beste voor je kind? Je krijgt er bij de geboorte immers geen gebruiksaanwijzing bij…

Je bent zeker niet de enige die twijfelt of je het opvoedkundig allemaal wel goed doet. Je wilt natuurlijk dat je kind niets tekort komt, maar je wilt ook het beste voor jezelf: die leuke baan, afspreken met vriendinnen en quality time met je partner. Dat wringt soms. Hoe combineer je de dagelijkse dingen van het leven met de opvoeding van je kind?

Ontwikkelingspsychologe Monique Daal moedigt je in haar boek No Limit Parenting aan om jezelf te zijn en vooral te doen wat jij leuk vindt. Want een happy mama betekent een happy kind! Klinkt geweldig, maar hoe doe je dat? MAMA to the max sprak met Monique.

 

no limit parenting opvoeden mama to the max

 

Je boek heet No Limit Parenting. Vind jij dat een kind alles moet doen en krijgen wat ‘ie wil, zonder enige grens?
Nee, kinderen hebben liefdevolle begrenzing nodig. Dat is hoe ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen ontwikkelen. Met No Limit Parenting verwijs ik naar het feit, dat er geen grenzen zijn aan wat je kunt bereiken in je leven. Grenzen zitten in je hoofd. Kinderen worden geboren zonder grenzen in hun hoofd. In hun fantasie en voorstellingsvermogen is alles mogelijk. Dit grenzeloos denken verliezen ze dikwijls gaandeweg. En dat is jammer, want juist dit maakt hen in staat volledig tot bloei te komen.

Vaak zijn de regels die we stellen in de opvoeding gevoed door angst. Onze eigen angst of de angst die generaties lang door de maatschappij aan ons zijn overgedragen. Grenzeloos ouderschap staat voor opvoeden uit liefde en vertrouwen. Met persoonlijke ontwikkeling als belangrijkste opvoedstrategie.

 

En in het boek ga je dieper in op die persoonlijke ontwikkeling?
Ik beschrijf in mijn boek 6 stappen om het leven te creëren dat je echt diep van binnen wilt, en hoe je deze stappen samen met je kinderen kunt delen. Hoe je jouw levenslessen aan hen kunt doorgeven en een sprankelend voorbeeld voor hen kunt zijn. Hoe je je kinderen al vroeg kunt leren wat nodig is om een gelukkige en vervuld leven te creëren. Hiervoor zijn vaardigheden en ‘tools’ nodig die ze helaas niet op school leren. Eigenlijk is de centrale boodschap van het boek, “Ga het leven leven dat je je kinderen gunt”. Daarnaast staan er in het boek veel concrete oefeningen die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

Wat is opvoedkundig gezien een veel gemaakte fout?
Te weinig vertrouwen in je eigen intuïtie, te weinig vertrouwen in de zelfredzaamheid van je kind en te weinig vertrouwen in het leven. Kinderen kunnen vaak veel meer dan we denken. Daar mogen we best iets meer op vertrouwen. Overbescherming leidt tot kinderen die angstig in het leven staan en niet op zichzelf durven te vertrouwen. Dus geef het goede voorbeeld en bouw aan je eigen zelfvertrouwen. Sta sterk in je rol als moeder, jij weet vaak het beste wat goed is voor jouw kind. En verleg je grenzen, stel jezelf steeds de vraag: Spreekt hier liefde en vertrouwen, of spreekt hier angst?

Waar komt die onzekerheid bij ouders vandaan?
O
uders ervaren tegenwoordig een ‘parenting block’. Ze krijgen zoveel en soms tegenstrijdige adviezen, dat ze onzeker worden. Ze weten niet meer waar ze goed aan doen, zijn zich erg bewust van hun ouderschap en willen geen fouten maken. Dit kan verlammen en je zelfbeeld ondermijnen. Ook het vinden van een balans tussen grenzen stellen en ruimte geven is voor veel ouders een terugkerend dilemma.

Wat is jouw grootste uitdaging in de opvoeding van je kinderen?
Mijn belangrijkste les is dat kinderen onze belangrijkste spiegel zijn. Zij laten ons feilloos zien waar onze eigen pijn- en leerpunten zien. De grootste uitdaging die zij mij gaven, was dat ik niet langer om mezelf heen kon en bepaalde patronen moest zien te doorbreken. Ik dreigde een ontevreden, mopperende moeder te worden en zij hebben me uitgedaagd dit om te keren. Mijn lessen beschrijf ik in mijn boek.

Heb je tot slot een waardevolle tip voor alle mama’s van MAMA to the max?
Zorg goed voor jezelf. Als je zelf in balans bent, kun je veel meer open staan voor je kind en heb je meer te geven. Dus plan tijd voor jezelf in, doe meer activiteiten waar je energie van krijgt en voed je ziel. Blijf groeien en jezelf ontwikkelen. ‘Do what you love and inspire your kids’.

 

Nieuwsgierig geworden naar het boek van Monique? MAMA to the max mag 5 digitale exemplaren van het boek No Limit Parenting weggeven!

 

no limit parenting opvoeden mama to the max

 

Monique Daal is getrouwd, moeder van 4 kinderen en opgeleid als ontwikkelingspshychologe. Ze heeft al ruim 20 jaar ervaring als coach, trainer en adviseur. In 2009 verhuisde Monique met haar gezin van Nederland naar Curaçao. In 2015 vestigde zij zich in Sydney, Australië. In mei 2016 verscheen haar boek No Limit Parenting. Daarnaast coacht ze ouders middels het gelijknamige online programma.

 

Kijk voor meer informatie over No Limit Parenting en het online programma op de website of volg Monique op facebook

Paulien

Paulien is 33 jaar en getrouwd met de Franse Jérémy. Sinds hun eerste vakantie Down Under in 2010 dromen ze over een leven in Australië. Niet permanent, maar voor een jaar of drie. In december 2015 gingen ze het grote avontuur aan. Ze wonen nu met kids Liam (4) en Mila (1) in Sydney. P

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!