Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mama’s opgelet! Een grote waarschuwing van Stichting Melanoom


20 juli 2017


<

Ik dacht dat ik hartstikke goed en verantwoord bezig was. Zodra het zonnetje schijnt, vertoeven wij graag in onze tuin of gaan we naar de speeltuin. We hebben de zon onder andere nodig vanwege de aanmaak van vitamine D, heel gezond. Als het zonnig is, smeer ik de meisjes in met factor 50 en later in de middag doe ik dit nog één keertje. Wordt het nu héél warm, dan gaan we binnen een filmpje kijken of picknicken in de schaduw. Maar Stichting Melanoom leerde me dat er nog een heleboel verbeterpuntjes zijn, zodat wij pas echt verantwoord zonnen! Benieuwd waar je op moet letten?

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact.

Stichting Melanoom benaderde mij met de vraag of ik hun missie zo breed mogelijk wilde uitdragen op MAMA to the max. Daar heb ik volmondig ‘JA’ op geantwoord. Ik vind het erg belangrijk dat ik de informatie die zij mij stuurden ook aan jullie kan geven. Lees deze blog alsjeblieft goed door als je kinderen hebt, want je staat versteld van de dingen die je waarschijnlijk nog niet wist! Mocht je na dit artikel nog vragen hebben, dan kun je Stichting Melanoom gewoon mailen.

Uit een onderzoek dat de stichting eerder deed, bleek dat ruim 40% van de Nederlanders tussen 20 en 50 jaar hun kinderen (t/m 16 jaar) niet altijd insmeert met zonnebrandcrème als ze de zon ingaan. De stichting streeft naar een percentage van 100% dat juist altijd insmeert en start daarvoor de campagne #funinthesun. Bij deze campagne hoort het dit filmpje dat je ECHT even moet bekijken!

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Elk jaar krijgen bijna 6.800 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. En helaas stijgt het aantal melanoompatiënten ieder jaar. Dermatologen zien steeds meer dertigers en twintigers met melanoom. Het gevaar is dat mensen op jonge leeftijd niet beseffen hoe schadelijk UV-straling kan zijn. De celdeling gaat bij jongeren veel sneller dan bij ouderen. In combinatie met zonverbranding wordt de kans op melanoom groter. Wat ik erg schokkend vond om te lezen is dat voor een deel te wijten aan zonverbranding in de kindertijd. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat als je in je jonge jaren verbrandt door de zon, je een grotere kans hebt om op latere leeftijd huidkanker en ook melanoom te krijgen. De tere kinderhuidjes moeten dus extra goed beschermd worden.

Tips & Tricks

Eigenlijk zou ik meteen ’s morgenvroeg iedereen inclusief mijzelf moeten insmeren. Want het hoeft niet subtropisch warm te zijn om te kunnen verbranden. De zonkracht kan namelijk ook heel sterk zijn zonder dat het warm is! Nu zijn mijn kinderen dol op insmeren en Maxime wilt het liefste alles zelf doen. Toch heb ik een paar fijne insmeer-tips meegekregen:

 • Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. (wist je trouwens dat reguliere kleding ook UV-straling doorlaat? Een simpel wit t-shirt heeft slechts beschermingsfactor 10)
 • Maak van insmeren een ochtendritueel zodat het niet vergeten wordt
 • Denk ook aan de oren, hals en nek! Vooral bij korte of opgestoken haren wordt dit vaak vergeten. Bij heel kort haar is het raadzaam ook de schedel in te smeren
 • Het is belangrijk dat je regelmatig opnieuw insmeert. Om de 2 à 3 uur is ideaal. Probeer het goede voorbeeld te geven! Vooral na het zwemmen is een deel van de zonnebrand weg, dus een keer extra insmeren is geen overbodige luxe.
 • UV-werende kleding laat geen zon door en is een goed alternatief voor de zonnebrand. De plekjes die wel in de zon komen, moeten goed ingesmeerd blijven!
 • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het krachtigst is en is het verstandig om uit de zon te blijven.

Belangrijkste blijft smeren, vaak en veel. Bij voorkeur 7 theelepeltjes per keer per persoon. Dat komt erop neer dat je elke 2 tot 3 uur 35 ml zonnebrand smeert per persoon. Dus wanneer ik met het hele gezin op pad ga en de hele dag buiten ben, zou ik een heel flesje op krijgen als ik optimaal wil beschermen. UV-kleding is op zo’n dagen wel een goed alternatief.

Grootste misvatting

Het kan overigens geen kwaad om kritisch te kijken naar de zonnenbrand die je gebruikt. Uit een onderzoek van de consumentenbond afgelopen mei, is naar voren gekomen dat enkele merken niet kunnen waarmaken wat ze beloven en zo te weinig beschermingsfactor bieden. De grootste misvatting is dat zonnebrandcrème kankerverwekkende stoffen bevat. Stichting Melanoom geeft aan dat alle zonnebrandproducten die EU-gecertifceerd zijn, géén schadelijke stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn. En meer informatie vind je hierover ook op de site van KWF Kankerbestrijding.

Hoe geniet je optimaal van de zon?

 • Ga op de eerste dagen van je zonvakantie verstandig en rustig om met de zon. Smeer je goed in en blijf op piekuren uit de zon. Wanneer je huid meer gewend is geraakt, kun je langer zonnen en eventueel met een minder hoge factor insmeren.
 • Hoe lichter de huid, des te groter de kans op zonverbranding. Kies de juiste sterkte zonnebrand passend bij jouw huidtype en smeer royaal. Gebruik bij een lichte huid minimaal factor 30.
 • Smeer je in voordat je de deur uit gaat. Doe dit een half uur van tevoren met factor 20 of 30 zodat het goed kan intrekken. Niet alleen bij het zonnen, maar ook als je gaat tuinieren, fietsen of op het sportveld staat.
 • Smeer je iedere 2 à 3 uur in de zon opnieuw in.
 • Vermijd de zon als die op het hoogste moment van de dag staat. Ga dan bijvoorbeeld lekker lunchen in de schaduw.
 • Geniet van de zon, maar zon verstandig, zorg dat je niet verbrandt.


WIN WIN WIN: 3 X 50 EURO


Het allerbeste is om je kind UV-werend kleding te laten dragen. Had  jij op Instagram de leuke badkleding van Maxime en Lilou gezien? Dat was UV-kleding van UV fashions. Ik  was dus goed voorbereid in Malaga! Wil jij je kindje ook maximaal beschermen tegen de zon?

Mama to the max mag drie volgers blij maken met een shoptegoed ter waarde van 50 euro!


HOE JE MEEDOET?


Heel simpel!

 • Volg MAMA to the max en UV-fashions op instagram
 • Laat hieronder in de reacties weten dat je meedoet

Iedere comment, like of tag actie op de social mediakanalen verhoogd je winkansen.

 

Toi, toi, toi! De winnaar wordt 24 juli bekend gemaakt!

 

DE WINNAARS ZIJN BEKEND. WE FELCIITEREN

ANNE MARLEEN JANTZEN

DANIELLE GORSKI

WILLEMIJN G

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

#MAMAtothemaxAD transparant MAMA to the max

Fashion_English11_300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

84 Reacties op “
Mama’s opgelet! Een grote waarschuwing van Stichting Melanoom

 1. Ik doe mee!! Gezegend met een mooie bruine huid wil niet zeggen dat ik en ook mijn kids niet optimaal beschermd moeten worden. Voor onze vakantie naar het overheerlijke Portugal zou een badpakje of bikin goed van pas komen voor mijn meisje van 1,5!

 2. Dank voor de informatie in het artikel! En ik doe graag mee met de winactie. Voor mijn zoontje van bijna 8 maanden ben ik al een tijdje op zoek naar goede UV-(zwem)kleding, maar UV-fashions had ik eerlijk gezegd nog niet bezocht. Mijn zoontje is roodharig en heeft een hele lichte huid. Ik doe wat ik kan om hem te beschermen tegen de zon, maar voor over een paar weken op vakantie in het zwembad is UV-zwemkleding echt noodzaak.

 3. Ik doe graag mee! Hopelijk niet te laat.. ik ben al een tijdje op zoek naar goede en leuke uv-kleding voor mijn zoontje van morgen 8 maanden oud. Voor hier in Nederland maar ook voor onze vakantie over 6 weken in Griekenland. Met zijn rode haartjes en lichte huid heeft hij veel bescherming tegen de zon nodig. Ik probeer zoveel als ik kan, maar uv-(zwem)kleding mist nog.
  Dank voor de informatie in het artikel!

 4. Als nieuwe moeder van een meisje van 3,5 maand heb ik vol aandacht je stuk gelezen. Wat goed dat je jouw bereik gebruikt om mensen hier op attent te maken. Het insmeren had ik al wel meegenomen in onze routine maar uv werende kleding is nieuw voor mij. Een uv werend badpakje of bikini zou goed van pas komen voor onze vakantie eind van de zomer.

 5. Ik doe mee! Wat een super goed stuk. Het is zo belangrijk dat iedereen zich hier bewust van gaat worden!
  Liefs Kim

 6. Wat een goed artikel. Weer nieuwe dingen geleerd. Ik doe graag mee voor mijn 2 lieve dochters die ik graag goed bescherm!

  Liefs Ramona

 7. Goed dat je ook aan zulke zaken aandacht besteed op je blog! Ik doe graag mee voor mijn jongetje van 2 met lichte huid en blond haar, die het liefst de hele dag buiten is. Gelukkig vindt hij insmeren met factor 50 een feestje, maar nog steeds ziet hij soms rood van de zon (tegen het verbranden aan, nog nooit echt verbrand gelukkig), daarom lijkt dit me heel handig om hem maximaal te beschermen! En wanneer ik shoptegoed over heb, ook nog voor mijn meisje van 7. Ik heb er al hele plannen mee zoals je leest, het zal in ieder geval goed gebruikt worden haha!

 8. Goed en duidelijk verhaal. Ik moet bekennen dat ik inderdaad nog niet alles wist, dus weer wat geleerd! Een UV werende bikini lijkt me dan ook geweldig voor mijn kleine meisje

 9. Wij doen ook graag mee! Ik heb zelf een gevoelige huid en dat is altijd mijn grootste angst! Ik smeer mijn kindjes van 1 en 3 altijd goed in en zo’n mooi uv pakje zou zoo fijn zijn ook omdat ze prijzig zijn Bedankt weer voor de inspiratie en tips! Liefs Laura

 10. Jaah wij doen graag mee voor de 2 kids. Werk zelf op de dermatologie afdeling in het ziekenhuis en zie inderdaad steeds meer mensen met huidkanker plekken. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich er ook bewust van en ik vind het heel fijn dat je er aandacht aan besteed

 11. Ik doe heel graag mee, leuk en nuttige actie en info!
  Mijn dochter heeft nadat zij een flinke brandwond opliep extra bescherming nodig!

  Liefs

 12. Wij doen mee, onze dochter heeft een erg blank huidje wat we goed moeten beschermen! Zo een uv bikini zal goed uitkomen en ze zijn nog super mooi ook!

 13. Wij doen ook mee!
  Mijn twee dametjes van 7 en 2 hebben heel verschillende huidjes die wel allebei goed beschermd moeten worden. Ze willen graag allebei zo’n mooie bikini van UV- fashion

 14. Dat zou heel fijn zijn voor mijn 2 jarige zoontje en rossige meisje van een half jaar. Erg belangrijk om je kindjes goed te beschermen.

 15. Wat goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Super tips. Ik doe graag mee voor onze kleine meid Lena van 7 maanden. Over een paar weken gaan we ook naar de zon!

 16. Ook ik doe graag mee voor onze meiden, ze zijn al wel wat bruin en ze verbranden niet (snel) waardoor ik merk dat ik te weinig smeer! Gaan over twee weken weer naar de zon en dit komt goed van pas!

 17. Ik doe graag mee voor onze Pippa van bijna 7 maanden. In september gaan we voor het eerst op vakantie nr de zon dus dit cadeau zou heel goed van pas komen!!

 18. Jaaa ik doe graag mee! Wat een goede blog zeg!! Wij gaan binnenkort heerlijk op vakantie en daar wil mijn mannetje natuurlijk 100% beschermen tegen de zon. Dus mijn duimen draaien dat ik voor hem een super gaaf setje kan uitzoeken.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!