Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mama’s opgelet! Een grote waarschuwing van Stichting Melanoom


20 juli 2017


<

Ik dacht dat ik hartstikke goed en verantwoord bezig was. Zodra het zonnetje schijnt, vertoeven wij graag in onze tuin of gaan we naar de speeltuin. We hebben de zon onder andere nodig vanwege de aanmaak van vitamine D, heel gezond. Als het zonnig is, smeer ik de meisjes in met factor 50 en later in de middag doe ik dit nog één keertje. Wordt het nu héél warm, dan gaan we binnen een filmpje kijken of picknicken in de schaduw. Maar Stichting Melanoom leerde me dat er nog een heleboel verbeterpuntjes zijn, zodat wij pas echt verantwoord zonnen! Benieuwd waar je op moet letten?

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact.

Stichting Melanoom benaderde mij met de vraag of ik hun missie zo breed mogelijk wilde uitdragen op MAMA to the max. Daar heb ik volmondig ‘JA’ op geantwoord. Ik vind het erg belangrijk dat ik de informatie die zij mij stuurden ook aan jullie kan geven. Lees deze blog alsjeblieft goed door als je kinderen hebt, want je staat versteld van de dingen die je waarschijnlijk nog niet wist! Mocht je na dit artikel nog vragen hebben, dan kun je Stichting Melanoom gewoon mailen.

Uit een onderzoek dat de stichting eerder deed, bleek dat ruim 40% van de Nederlanders tussen 20 en 50 jaar hun kinderen (t/m 16 jaar) niet altijd insmeert met zonnebrandcrème als ze de zon ingaan. De stichting streeft naar een percentage van 100% dat juist altijd insmeert en start daarvoor de campagne #funinthesun. Bij deze campagne hoort het dit filmpje dat je ECHT even moet bekijken!

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Elk jaar krijgen bijna 6.800 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. En helaas stijgt het aantal melanoompatiënten ieder jaar. Dermatologen zien steeds meer dertigers en twintigers met melanoom. Het gevaar is dat mensen op jonge leeftijd niet beseffen hoe schadelijk UV-straling kan zijn. De celdeling gaat bij jongeren veel sneller dan bij ouderen. In combinatie met zonverbranding wordt de kans op melanoom groter. Wat ik erg schokkend vond om te lezen is dat voor een deel te wijten aan zonverbranding in de kindertijd. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat als je in je jonge jaren verbrandt door de zon, je een grotere kans hebt om op latere leeftijd huidkanker en ook melanoom te krijgen. De tere kinderhuidjes moeten dus extra goed beschermd worden.

Tips & Tricks

Eigenlijk zou ik meteen ’s morgenvroeg iedereen inclusief mijzelf moeten insmeren. Want het hoeft niet subtropisch warm te zijn om te kunnen verbranden. De zonkracht kan namelijk ook heel sterk zijn zonder dat het warm is! Nu zijn mijn kinderen dol op insmeren en Maxime wilt het liefste alles zelf doen. Toch heb ik een paar fijne insmeer-tips meegekregen:

 • Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. (wist je trouwens dat reguliere kleding ook UV-straling doorlaat? Een simpel wit t-shirt heeft slechts beschermingsfactor 10)
 • Maak van insmeren een ochtendritueel zodat het niet vergeten wordt
 • Denk ook aan de oren, hals en nek! Vooral bij korte of opgestoken haren wordt dit vaak vergeten. Bij heel kort haar is het raadzaam ook de schedel in te smeren
 • Het is belangrijk dat je regelmatig opnieuw insmeert. Om de 2 à 3 uur is ideaal. Probeer het goede voorbeeld te geven! Vooral na het zwemmen is een deel van de zonnebrand weg, dus een keer extra insmeren is geen overbodige luxe.
 • UV-werende kleding laat geen zon door en is een goed alternatief voor de zonnebrand. De plekjes die wel in de zon komen, moeten goed ingesmeerd blijven!
 • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het krachtigst is en is het verstandig om uit de zon te blijven.

Belangrijkste blijft smeren, vaak en veel. Bij voorkeur 7 theelepeltjes per keer per persoon. Dat komt erop neer dat je elke 2 tot 3 uur 35 ml zonnebrand smeert per persoon. Dus wanneer ik met het hele gezin op pad ga en de hele dag buiten ben, zou ik een heel flesje op krijgen als ik optimaal wil beschermen. UV-kleding is op zo’n dagen wel een goed alternatief.

Grootste misvatting

Het kan overigens geen kwaad om kritisch te kijken naar de zonnenbrand die je gebruikt. Uit een onderzoek van de consumentenbond afgelopen mei, is naar voren gekomen dat enkele merken niet kunnen waarmaken wat ze beloven en zo te weinig beschermingsfactor bieden. De grootste misvatting is dat zonnebrandcrème kankerverwekkende stoffen bevat. Stichting Melanoom geeft aan dat alle zonnebrandproducten die EU-gecertifceerd zijn, géén schadelijke stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn. En meer informatie vind je hierover ook op de site van KWF Kankerbestrijding.

Hoe geniet je optimaal van de zon?

 • Ga op de eerste dagen van je zonvakantie verstandig en rustig om met de zon. Smeer je goed in en blijf op piekuren uit de zon. Wanneer je huid meer gewend is geraakt, kun je langer zonnen en eventueel met een minder hoge factor insmeren.
 • Hoe lichter de huid, des te groter de kans op zonverbranding. Kies de juiste sterkte zonnebrand passend bij jouw huidtype en smeer royaal. Gebruik bij een lichte huid minimaal factor 30.
 • Smeer je in voordat je de deur uit gaat. Doe dit een half uur van tevoren met factor 20 of 30 zodat het goed kan intrekken. Niet alleen bij het zonnen, maar ook als je gaat tuinieren, fietsen of op het sportveld staat.
 • Smeer je iedere 2 à 3 uur in de zon opnieuw in.
 • Vermijd de zon als die op het hoogste moment van de dag staat. Ga dan bijvoorbeeld lekker lunchen in de schaduw.
 • Geniet van de zon, maar zon verstandig, zorg dat je niet verbrandt.


WIN WIN WIN: 3 X 50 EURO


Het allerbeste is om je kind UV-werend kleding te laten dragen. Had  jij op Instagram de leuke badkleding van Maxime en Lilou gezien? Dat was UV-kleding van UV fashions. Ik  was dus goed voorbereid in Malaga! Wil jij je kindje ook maximaal beschermen tegen de zon?

Mama to the max mag drie volgers blij maken met een shoptegoed ter waarde van 50 euro!


HOE JE MEEDOET?


Heel simpel!

 • Volg MAMA to the max en UV-fashions op instagram
 • Laat hieronder in de reacties weten dat je meedoet

Iedere comment, like of tag actie op de social mediakanalen verhoogd je winkansen.

 

Toi, toi, toi! De winnaar wordt 24 juli bekend gemaakt!

 

DE WINNAARS ZIJN BEKEND. WE FELCIITEREN

ANNE MARLEEN JANTZEN

DANIELLE GORSKI

WILLEMIJN G

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

#MAMAtothemaxAD transparant MAMA to the max

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

84 Reacties op “
Mama’s opgelet! Een grote waarschuwing van Stichting Melanoom

 1. Pingback: Favorites juli ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

 2. Dankjewel voor t heldere artikel. Dat van t witte shirt wist ik niet… oeps. Gelukkig probeer ik wel iedereen voor t aankleden in te smeren. Dat helpt en de tweeling gaat er eigenlijk automatisch voor in de rij staan nu. ook zijn we geote fan van petjes en hoedjes. maar hippe uv badkleding zou nog welkom zijn :-). we gaan dus flink duimen…

 3. Wij doen heel graag mee, een gewoon shirtje laat inderdaad nog vaak gewoon de straling door. Met deze bon gaan we fijne kleding uitzoeken wat goed beschermt!

 4. We hebben net een vakantie naar Valencia geboekt dan is ons dochtertje een halfjaar, lijkt me super leuk om voor het eerst samen naar het strand te gaan en heerlijk te hangen bij het zwembad (onder de parasol) lijkt me erg handig om dan zo’n mooi pakje aan te schaffen voor haar!

 5. Ik doe heel graag mee voor mijn 2 dochtertjes van 3 jaar en 4 maandjes oud. Dit jaar gaan we voor het eerst met onze meiden op vakantie daarom zou het super zijn om te winnen

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!