Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Opboksen tegen borstkanker – Deel 2


15 mei 2018


Opboksen tegen borstkanker Deel 2
<

Vorige maand vertelde Bernadette (32) over de impact van de diagnose borstkanker. Het nieuws kwam als een mokerslag binnen op haar en haar gezin. Wat zijn de volgende stappen? Vandaag vertelt ze over de opties en het behandelplan. Hoe gaat ze alles aanpakken?

Lees ook:
Opboksen tegen borstkanker – Deel 1

Wel of geen reconstructie?

De eerste afspraak is bij de plastisch chirurg; in de meegekregen folder heb ik alle opties voor reconstructie bekeken. Op de afbeeldingen staan heldhaftige vrouwen die zich op hun kwetsbaarts laten zien. Dan dringt het tot me door, het aangezicht wordt nooit meer hetzelfde. Welke keuze ik ook maak….

Op dit moment voelt geen enkele optie hiervan als goed passend. Bij een reconstructie mag je 6 weken niet tillen, met Lucas die nog niet kruipt en veel opgetild moet worden is dit geen optie. Daarnaast hou ik erg van symmetrie, wat heel raar klinkt als je voor geen recontructie kiest, maar bij een reconstructie is symmetrie zeer moeilijk. De ene wijst naar de horizon en de andere naar zuid. Ik blijf bij mijn standpunt; het moet uit mijn lijf en de dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk hervat. 6 weken iemand in huis is niet realistisch. Een uitwendige borstprothese it will be.

Het behandelplan

Het genetisch onderzoek staat als volgende op de planning; stamboom wordt gemaakt, bloed geprikt en ik kom in aanmerking voor de spoed procedure. De uitslag duurt nu geen 3 maanden maar maximaal 3 weken; dit kan mijn behandelplan beïnvloeden. In overleg met Vincent heb ik besloten dat ik ook de ‘gezonde’ borst preventief laat weghalen als er een genetische facor wordt gevonden.

Daarna volgt MRI scan; de 20 minuten voelen als een verplicht rustmoment, met het ritmische getik en gebonk om me heen realiseer ik me dat dit moment het meest ontspannende is sinds de hele roallercoaster is begonnen. Ik laat me meenemen in een web van gedachten over uitslagen, keuzen en behandelmogelijkheden. Ik besluit me verder in te lezen, lekker old fashion bestel ik deze borstkanker-bijbel, een echte aanrader om alles over het onderwerp te lezen.

Opboksen tegen borstkanker Deel 2

Vervolgafspraak…

3 dagen later zitten we weer bij de chirurg, de zenuwen gieren door mijn lijf; wat als er toch invasieve delen worden gevonden door de MRI? De MRI geeft hetzelfde beeld als de mammografie; behandelplan blijft ongewijzigd. Bestraling is nog niet duidelijk, dit antwoord krijg ik na de amputatie als al het weefsel en de poortwachtersklier is onderzocht.

Aansluitend schuiven we aan bij de mammacare verpleegkundige; de operatie wordt gepland over 5 weken, ik ben geen tikkende tijdbom en mijn behandelend chirurg heeft dan pas een plekje. Van de verpleegkundige krijg ik een heart pillow mee, gemaakt door lotgenoten. Ik kies een vrolijke uit, het zit in cellofaan verpakt met een strik. Net een cadeautje, net als de gratis beautybehandeling die ik krijg aangeboden als kankerpatiënt. Elk nadeel heeft zijn voordeel zeggen we dan maar.

Opboksen tegen borstkanker Deel 2

Hoe bereid ik de kinderen voor?

Alles is gepland en ik hoef voor de operatie niet meer terug te komen, maar hoe bereid ik thuis nou alles voor? Laurence moet ingelicht en ons sociale vangnet opgetrommeld.

Met Laurence besluiten we het volgende boek te lezen: mamma’s borst is ziek. Normaliter praat hij nog vaak tijdens het lezen en luisterd niet al te aandachtig. Maar hierbij is hij muisstil, voelt dat het belangrijk is. Van de pagina’s over chemotherapie maken wij een ander verhaal, zodat het net een feestje is als mama weer thuis komt. Hij heeft het vaak over dingen uit het boek, het geeft hem een goede positieve voorbereiding op wat komen gaat. Dat geeft me rust.

Als hij tegen mij aankruipt om te knuffelen vraagt hij welke borst ziek is zodat hij er niet tegenaan kan leunen. Mijn allerliefste grote kerel, wat een bewondering voor hoe hij ermee omgaat.

Opboksen tegen borstkanker Deel 2

Nesteldrang

De weken vliegen voorbij, opa’s en oma’s helpen aan alle kanten en het laatste weekend voor de operatie doen we met het hele gezin boodschappen voor een weeshuis! Op mijn verzoek wel te verstaan, ik heb een soort nesteldranggevoel, alles moet schoon en in orde zijn voordat ik uitval.

Ik geef mezelf een nieuwe bijnaam; koos tietloos. We lachen erom, het leven gaat door en voor de spiegel probeer ik me dagelijks voor te stellen hoe ik eruit kom te zien na de amputatie. Het dringt niet door, mijn brein maakt kortsluiting en haakt af.

Lees volgende maand het derde deel in “Opboksen tegen borstkanker” van Bernadette wanneer ze haar eerste operatie heeft ondergaan.

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Opboksen tegen borstkanker – Deel 2

 1. Heel veel sterkte met herstel van je ok EN wachten op de uitslag, want dat is verschrikkelijk.
  Ik heb ook gekozen voor geen reconstructie.
  Ik heb ook dat boek met mijn zoontje gelezen.
  Ik wens je ontzettend veel sterkte met de mogelijke behandeling/herstel.
  het duurt lang, maar het wordt beter!!!

  Hartelijke groet, Annechien

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!