Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

on(zin)delijk


5 januari 2018


<

Het klinkt zo eenvoudig op papier, maar het heeft menig moeder tot waanzin gedreven; het zindelijk maken van je kind! In Vietnam zijn de kinderen al met negen maanden zindelijk terwijl de kinderen in het Westen steeds later zindelijk worden. Was dat in 2007 nog tussen de twee en drie jaar, in 2017 is het gemiddelde omhoog gegaan naar tussen de drie en vier jaar.

Definities

Wat verstaan we nu precies onder zindelijkheid en zindelijkheidstraining?   Zindelijkheid, of zindelijk zijn is het in staat zijn de eigen natuurlijke behoeften te beheersen. Deze behoefte is dan met name de prikkel die iemand ervaart om zich te ontdoen van urine of feces.                                                                  Zindelijkheidstraining:  Zindelijkheidstraining houdt in dat u jouw kind leert het toilet te gebruiken in plaats van zijn plas of ontlasting in een luier te doen. Het uiteindelijke doel is dat jouw kind niet alleen overdag maar ook ’s nachts droog blijft. Een kind wordt niet van de ene op de andere dag zindelijk.

 

Wanneer is je kind er klaar voor?

Een kind kan pas zindelijk worden op het moment dat hij daar aan toe is. Je merkt snel genoeg wanneer. Je kind toont veel interesse in de wc of het potje en komt zelf vertellen dat de luier vies is. Ook is het kleine luierkontje langer droog dan normaal.

Dan wordt het langzaamaan tijd om te beginnen met de zindelijkheidstraining. Er zijn boeken vol over geschreven, die ons beloven dat jouw kind binnen 3 dagen zindelijk is of ze beweren dat het ook super makkelijk kan. Ik durf nu wel te beweren na drie kinderen dat een kind zindelijk wordt wanneer een kind daar klaar voor is. Van de drie ging eentje helemaal vanzelf en daarna was ik verwend…. de laatste twee gingen absoluut niet vanzelf. Een maand voor hun vierde verjaardag ging bij hun een knop om, terwijl ik daarvoor al een jaar alle trucjes geprobeerd had. Ze waren er duidelijk op emotioneel vlak nog niet klaar voor.

Elk kind is anders en er zijn tig manieren om je kind zindelijk te krijgen. Ik heb alle tips die ik de afgelopen jaren heb geprobeerd (of overwogen) voor je verzameld en op een rijtje gezet. Doe vooral waar jij en je kind zich het prettigst bij voelen, zo blijft het leuk voor idereen!  Mocht je wanhopig worden en staat er een (groot)moeder op te schappen dat zijn/haar kind binnen een week zindelijk was, dan stel ik voor dat jouw kind daar dan 3 dagen verblijft. Wie weet krijg je een zindelijk kind terug?

Tips & Tricks voor droge billen

 • Zet al eens een potje naast de wc. Dikke kans dat jouw kind je achtervolgt als je zelf naar de wc moet, misschien wilt hij wel meedoen. Gezellig. Wilt hij er niet op, ook goed, ga niets forceren.
 • Houd het speels; Zet de beer of pop ook eens op het potje en kijk samen of er iets in het potje ligt. Laat de songwriter in los en maak een poep-plas liedje met ingestudeerde choreografie. Doet het altijd goed (vooral bij de omstanders)
 • Als het potje al een beetje bij de normale inboedel begint te horen, kunnen we een stapje verder gaan. Je kunt jouw kind iets langer laten zitten door bijvoorbeeld een verhaaltje voor te lezen (dat leidt meteen af van de ‘hoofdzaak’ en ontspant)
 • Zet ze op vaste tijden even op het potje; voor het eten, na een slaapje.
 • Het is belangrijk dit positief te blijven benaderen, straffen of boos worden  heeft totaal geen zin en kan zelfs averechts werken! Het is een natuurlijk proces wat tijd nodig heeft. Jouw kindje kan er echt niks aan doen als het eens mis gaat.

Ongelukjes horen erbij!

 • Gaat het mis? Laat je kind zichzelf omkleden en betrek hem actief bij het opruimen. Grote kans dat dit een nog grotere knoeiboel wordt, maar het creëert hopelijk een beetje bewustwording.
 • Als je je kind wilt belonen, is een simpel stickervel vaak al voldoende. Of denk bijvoorbeeld aan niet-materiële beloningen zoals extra vijf minuutjes later naar bed, een extra verhaaltje voor het slapen gaan of samen iets leuks doen.
 • Ontspan, jouw kind voelt heel goed aan hoe jij erin staat en pikt die energie op.
 • Het is goed om je kind in de zomer bij mooi weer, eens met blote billen buiten rond te laten lopen. Een plasje wordt direct opgemerkt en dit kan een mooie gelegenheid zijn het (laatste restje van het) plasje op het potje te voltooien. (en vieze plasjes spoel je zo weg met een emmer water)
 • Gebeuren er nog veel ongelukjes, dan zijn luierbroekjes ideaal! Ze gaan aan als een onderbroekje maar absorberen als een luier. Top! Ook wanneer je kind al goed op weg is en thuis zonder luier loopt, kan het spannend zijn om zonder luier op pad te gaan. Een luierbroekje kan dan ook een goede optie zijn.

 • Het allerbelangrijkste, echt waar deze moet je onthouden, BLIJF CONSEQUENT. Als je eraan begint, zet dan door!

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat het ECHT NIET lukt, ondanks dat je alles geprobeerd hebt. Het kan een achterliggende oorzaak hebben waar wij verder weinig verstand van hebben. In sommige gevallen is het verstandig een huisarts om raad te vragen;

 • Jouw kind ouder is dan zes jaar en nog niet zindelijk;
 • Jouw kind weer regelmatig in zijn broek of bed gaat plassen, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak;
 • het niet-zindelijk zijn samengaat met obstipatie, of met een onderbroken of slappe straal urine;
 • Jouw kind in de eerste vijf levensjaren een blaasontsteking heeft gehad.

Ik hoop dat deze tips je een heel eind op weg helpen. Ben ik een goede tip vergeten? Laat jouw tip achter in de reacties! Succes!

 

XO TEAM MTTM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!