Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De oma van Maxime en Lilou is tandarts


28 november 2017


<

Omdat wij bij mijn schoonouders wonen, komt het geregeld voor dat oma de meisjes ook in bed stopt. Tijdens het verzorgen hoor ik haar vaker aan Maxime vertellen hoe belangrijk het is om haar tandjes goed te poetsen. Mijn schoonmoeder is namelijk tandarts en drukt me vaak genoeg op het hart hoe belangrijk het daadwerkelijk is. Ik hoor vaker om me heen dat mama’s nog wel eens te licht denken over het verzorgen van het melkgebit. Je krijgt immers toch nog nieuwe tanden. “Niets is minder waar”, zegt mijn schoonmoeder. Ik besloot haar te vragen hoe het precies zit.  Benieuwd naar haar antwoorden? Lees snel hoe belangrijk het poetsen van een kindergebit is.

Het melkgebit

Het is belangrijk om een melkgebit goed te onderhouden. Slechte/rotte tandjes vallen wel uit maar als je al niet gemotiveerd bent de melktanden goed te onderhouden doe je dat ook niet bij de blijvende tanden.

Het spreekwoord

‘jong geleerd is oud gedaan’

geldt hier dus helemaal

Tanden wisselen… dan komt de tandenfee

Als de kinderen ongeveer zes jaar zijn dan begint het wisselen, meestal met de twee onderste tandjes. De nieuwe tanden komen dan tussen de oude tandjes te staan. Dit noemen we een wisselgebit.

Vragen mbt het kindergebit:

  • Hoe belangrijk is een gezond kindergebit?

  • Wanneer begin je met poetsen?

  • Welke tandenborstel en tandpasta gebruik je voor een kindergebit?

  • Hoe vaak en hoe lang moet je poetsen?

  • Is het verstandig je kind zelf te laten poetsen?

  • Snoepen, is dat echt zo erg?

Een gezond melkgebit is uitermate belangrijk

Gezonde tanden en een goed verzorgde mond zijn heel belangrijk voor je lichaam en ook voor je gezondheid. Door problemen in je mond kun je infecties elders in het lichaam krijgen. Daarom is het belangrijk je kindje bewust te maken van tandenpoetsen en hiermee te starten vanaf het eerste tandje.

Wanneer en hoe vaak poetsen?

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen is het verstandig dat je begint met het poetsen van je baby’s tanden. Door het tandenpoetsen worden de tanden en kiezen beschermd, terwijl je baby van jongs af aan gewend raakt aan het poetsen. Tot je baby 2 is mag je de tanden één keer per dag poetsen, daarna tweemaal.

In principe moet een peuter/kleuter minimaal 2 keer per dag, maar nog liever drie keer per dag de tanden poetsen na elke maaltijd, per keer minimaal 2 minuten. De eerste keer is na het ontbijt. Dat is belangrijk, want daarna gaan kinderen de hele dag naar school. ’s Avonds voor het na bed gaan is ook belangrijk want dan liggen kinderen 10 uur in bed en kunnen de bacteriën en plakvorming de hele nacht inwerken. Als de tanden dan niet goed gepoetst zijn kunnen gaatjes ontstaan.

Welk tandpasta is geschikt voor kinderen?

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar gebruik je de peutertandpasta. Per poetsbeurt heb je niet meer tandpasta nodig dan een bolletje pasta ter grootte een erwtje. De smaak van peutertandpasta is zacht, waardoor je kindje het poetsen niet vies vindt. In tandpasta zit fluoride. Dit is een natuurlijke stof die het glazuur van tanden en kiezen sterker maakt en zo helpt gaatjes te voorkomen. In peutertandpasta is de hoeveelheid fluoride aangepast aan het gebid van de kindjes. Spoelen na het poetsen met deze tandpasta is daarom ook niet noodzakelijk. De peutertandpasta moet je gebruiken tot en met 4 jaar want peuters slikken tandpasta in en teveel fluoride is niet goed.

Vanaf 5 jaar: kies altijd een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor het verstevigen van het glazuur. Dit staat altijd goed aangegeven op de tube. Goed naspoelen is hier wel belangrijk.

Gebruik een speciale kindertandenborstel

De tandenborstel die volwassenen gebruiken heeft een te grote kop voor kinderen waardoor je tegen de wangen stoot en niet secuur kunt poetsen. Gebruik dus een kindertandenborstel, die hebben een korte kop. Kijk in de winkel goed naar de verpakking waarop de leeftijden vermeld staan. Kinderen tussen de 0-3 jaar wordt een handtandenborstel aangeraden. Vanaf drie jaar mag er elektrisch gepoetst worden (wel met een elektrische tandenborstel speciaal voor kinderen) en vanaf 12 jaar kan een kind pas de gewone tandenborstel gebruiken. Een elektrische kindertandenborstel is nog beter en kan voor veel kinderen een goede uitkomst zijn. Kinderen vinden het soms lastig om handmatig te poetsen en elektrisch poetsen gaat gemakkelijker, en de elektrische tandenborstel komt overal goed bij.

Elektrische kindertandenborstels zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in leuke kleurtjes of zelfs helemaal in de stijl van hun favoriete Disney figuren. Maxime heeft de Frozen elektrische tandenborstel van Oral-B. Deze is uitgerust met een uniek borstelharenpatroon speciaal ontwikkeld om de kauwoppervlakken optimaal te poetsen. Hij heeft bovendien een smallere borstelkop zodat haar achterste tanden in de mond goed bereikt kunnen worden.

De Oral-B tandenpoetsapp

Om het poetsen nog leuker (en makkelijker) te maken heeft Oral-B  een speciale Disney Magic Timer App voor kinderen ontwikkeld. De app stimuleert kinderen echt twee minuten te poetsen. In de app sparen kinderen stickers, waardoor ze telkens opnieuw gestimuleerd worden! Maxime gebruikt deze al jaren.

Napoetsen

Dit is heel belangrijk! De richtlijn is om tot 10 jaar als ouder nog een keer na te poetsen vanwege het feit dat wij alle tanden poetsen en kindjes alleen wat rammelen en waarschijnlijk alleen de tandpasta eraf sabbelen. Als de kinderen wat groter zijn kun je ze bijvoorbeeld wel ’s ochtends en ’s middags zelf laten poetsen, maar de avond moet altijd nagepoetst worden.

Snoep en frisdranken vermijden

Probeer snoep gedoseerd en met mate te geven. Eén snoepmoment per dag is het streven. Hoe minder snoepmomenten hoe beter en het beste is 1x per dag wat meer achter elkaar dan de hele dag door kleine beetjes, want het glazuur wordt aangetast door zuren. Het ergste zijn lolly’s, zuurtjes en koolzuurhoudende frisdranken zoals cola en sinas. Ook yoghurtdrankjes staan op het lijstje van liever niet, want hierr zitten veel zuren in. Veel mensen denken dat ditgeen kwaad kan, maar het is echt heel slecht.

Vanaf 10 maanden liever een beker of tuitbeker gebruiken in plaats van een zuigflesje. Het beste is jonge kinderen gedurende de nacht geen zuigflesje met zoete drank of melk te geven want deze tasten het gebit aan (zuigflescariës). Ook overdag het liefst niet vaker dan 1x een zoete drank geven, thee of gewoon kraanwater dat is het beste.

Het is aan te bevelen om jouw kindje vanaf 2-3 jaar oud is mee te nemen naar de tandarts om ze zo jong mogelijk te laten wennen aan deze omgeving. Het is af te raden pas voor het eerst naar de tandarts te gaan als er klachten zijn want dat is gelijk een negatieve ervaring voor je kleintje.

Fijn om te weten:
kinderen t/m 17 jaar alle tandheelkundige behandelingen zoals vullingen, tanden trekken en preventieve behandelingen (zoals fluor en sealen) vergoed krijgen.

 

Heb jij nog een goede tip?  Laat het ons weten.

handtekening MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening
#MAMAtothemaxAD transparant MAMA to the max

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!