Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Nederlandse mama in het buitenland: Curaçao!


13 juli 2015


V

Vandaag in de rubriek een Nederlandse mama in het buitenland komt Joia aan het woord. Joia is 32 jaar en moeder van een prachtige dochter. In 2009 emigreerde ze samen met haar vriend Max (31) naar het mooie Curaçao. Inmiddels heeft er gezinsuitbreiding plaatsgevonden en zijn ze trots ouders van dochter Lux (1). Vandaag vertelt ze uitgebreid over haar keuzes en bevindingen als moeder in haar nieuwe thuisland: Curaçao. Lees je mee?

 

Wanneer en waarom zijn jullie verhuisd?
Max en ik waren op zoek naar iets anders, iets vernieuwends en uitdagends wat we op dat moment in Nederland niet konden vinden. We hadden allebei een leuke baan, leuk appartement in Utrecht en een druk sociaal leven. Toch ontbrak er iets spannends aan. Reizen wilden we niet omdat we dat recent nog hadden gedaan, we wilden wel ergens naar toe gaan om iets op te bouwen en waar de zon schijnt. Toen vrienden van ons vertelden dat ze naar Curaçao gingen verhuizen begon het bij mij ook te kriebelen. Ik had immers stage gelopen op Aruba en al wel een beetje een idee hoe het daar zou kunnen zijn. Het idee werd bij mij steeds serieuzer, en hoewel Max er in eerste instantie niet heel warm van werd begon het bij hem ook te groeien. We proostten met deze vrienden op 31 december op nieuwe avonturen en 10 maanden later, op 25 oktober 2009 vlogen we naar Curaçao.

 

beachday

 

Was het een moeilijke beslissing?
Nee, het was voor ons geen moeilijke beslissing, wel een hele spannende periode. Het moeilijke gedeelte lag met name bij het vertellen van onze plannen aan vrienden en familie en het opzeggen van onze banen. Daarnaast waren we nog nooit op Curaçao geweest en waren ook niet van plan om het eerst te verkennen. We hadden zoiets van als het niet werkt, dan maken we wel nieuwe plannen. Het enige wat we mee namen naar Curaçao was 23 kilo in de koffer en wat spaargeld.

 

IMG_4918

 

Wat zijn de voor- en nadelen van het wonen in Curaçao?
Voordelen zijn er zoveel ten opzichte van in Nederland wonen, daarom wonen we er nog met zoveel plezier! Allereerst natuurlijk de eeuwige zomer en het daarbij behorende buiten leven. Slippertjes, bbq’s, zomerjurkjes en lekkere dagjes strand horen hier bij. Hier zitten de agenda’s niet vol, iedereen leeft hier met de dag. Ik had er altijd al een hekel aan om te plannen, maar in Nederland ontkom je daar gewoon niet aan omdat je anders niemand ziet. Hier staat alles altijd open en dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid! Daarnaast ben ik ook een ontzettende dierenvriend en heb ik hier 3 honden: Polly, Rick James en Lola, dat had in Nederland nooit gekund met een full-time baan in ons appartementje in Utrecht. Hier zijn ze altijd lekker buiten, kunnen we er lekker mee wandelen en zwemmen in de Caribische zee.

Een van de nadelen is dat je alles met de auto moet doen, alle winkels, strandjes en leuke tentjes liggen verspreid over het eiland. Het fietsen of wandelen mis ik dan weleens, zeker nu ik een kleine heb. Winkelen is hier ook niet optimaal, maar ook niet echt een heel erg nadeel te noemen, want om lekker te shoppen ga je een weekendje naar Miami en dat is een fantastisch alternatief! En het grootste nadeel is toch dat je je familie en vrienden regelmatig moet missen. Mijn neefje is bijna 2 jaar en hem moeten missen vind ik toch wel het moeilijkst. Lang leve Skype, Whatsapp en Whatsapp bellen, mijn zus en ik spreken elkaar hierdoor nog bijna iedere dag en krijgen we veel van elkaars leven en kindjes mee.

 

lux, polly en lola

skypen met oma in de tuin

 

Je bent hotelmanager en werkt fulltime, hoe combineer je werk en prive ?
De functie van hotelmanager bij Boutique hotel ’t Klooster in het hippe Pietermaai Disctrict in Willemstad deel ik met mijn collega. We hebben ieder onze afdelingen en disciplines waar we op focussen met de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de BV. Ik werkte voor Lux al fulltime en heb besloten om dat na de zwangerschap ook te doen omdat ik mijn baan gewoon erg leuk vind en ik de vrijheid heb om mijn werktijden zelf in te delen. Sommige werkdagen begin ik heel vroeg en werk dan door tot halverwege de middag en sommige werkdagen begin ik begin van de middag en werk door tot in de avond. Hierdoor gaat Lux halve dagen naar het kinderdagverblijf en breng ik veel tijd met haar door. Vrijdag is mijn vrije dag en dan werk ik weer op zaterdag. Die dag werken vind ik heerlijk, het is dan een stuk rustiger in het hotel en kan ik goed dingen bijwerken. Dit is dan ook de papa dag van Max en hoef ik niet op te letten hoe laat ik naar huis ga.

 

happy hours

 

Denk je dat je ooit nog terugkomt naar Nederland?
De gedachten is echt weleens door mijn hoofd gegaan, zeker sinds de komst van Lux. Je voelt je toch altijd een beetje schuldig naar je familie toe die een stuk van haar moet missen. Maar als ik dan bedenk dat ik naar Nederland zou moeten verhuizen word ik heel verdrietig. Het leven wat we samen hebben met z’n drietjes en de hondjes zou ik echt niet willen inwisselen voor een leventje in Nederland. Het is dan eerder dat we een ander avontuur zouden aangaan, bijvoorbeeld een plek in Europa dichterbij Nederland. Als je eenmaal de stap hebt gezet om zoiets te doen in je leven, blijft het toch altijd kriebelen om een andere plek te ontdekken.

 

voor het eerst zwemmen met lux
Wat adviseer je mensen die overwegen naar Curaçao te verhuizen?
Begin al een beetje met netwerken maar denk vooral niet dat je op afstand zomaar een baan kunt vinden. Ik krijg tientallen sollicitaties per week van deze gelukzoekers, vaak met hele standaard motivatiebrieven. Het beste is om met je CV en je motivatiebrief langs te gaan bij het bedrijf wat je aanspreekt, zodat je jezelf direct kunt presenteren. Een van de eerste vragen die gesteld worden is dan hoelang je op het eiland bent en hoelang je van plan bent om te blijven voordat ze in je gaan investeren. Daarnaast is een spaarpotje wel handig om een auto te huren of te kopen en de eerste maanden jezelf financieel de vrijheid en rust te geven om een baan te zoeken. Er voor gaan is het beste advies, leef je dromen na kom uit je comfort zone, life is too short!

 

 

Marjon: Bedankt Joia voor je openhartige antwoorden. Ik wens jou en je gezin een hele mooie tijd toe op Curaçao! En ik zou het heel leuk vinden als je ons af en toe op de hoogte gaat houden!

 

Wil je Joia blijven volgen dan kun je haar vinden op instagram. Ik vind het heerlijk om haar zomerse plaatjes langs te zien komen.

 

 

Veel liefs,

 

handtekening_blogs

 

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!