Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

NIP-test beschikbaar voor iedere zwangere vrouw


21 september 2016


V

Vanaf april 2017 mogen alle zwangere vrouwen in Nederland gebruik van maken van de NIP-test.  Met de NIP-test is vast te stellen of het ongeboren kindje downsyndroom heeft. Vanaf 1 april mogen de acht universitaire ziekenhuizen zo’n test uitvoeren.

nipt test beschikbaar zwanger vrouw zwangerschap academische ziekenhuis MAMA to the max

Wat is een NIP-test?

NIP-test staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Met deze test kan op een veilige manier worden aangetoond of een ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Bij de moeder hoeft alleen een buisje bloed te worden afgenomen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie, waarbij een naald door de buikwand van de moeder wordt geprikt. Dit brengt een klein risico tot een miskraam met zich mee. De NIP-test is niet alleen veiliger, maar ook veel betrouwbaarder dan de huidige combinatietest, waarbij de uitslag is gebasseerd op berekeningen.

 

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid trekt ruim 26 miljoen uit voor de financiering van de test. Iedereen die ervoor kiest om zo’n test te doen moet een eigen bijdrage van 175 euro betalen. Dat is te vergelijken met de kosten voor de zogenoemde combinatietest waar zwangeren nu voor kunnen kiezen.

 

Buitenland

Momenteel wijken jaarlijks duizenden vrouwen uit naar België of Duitsland om daar de test te laten doen. In Nederland mogen nu alleen vrouwen, die na de huidige combinatietest horen dat hun kind een verhoogde kans heeft op down, zich met de NIPT laten testen. Maar daar komt april volgend jaar dus verandering in.

 

Gevoelig

De discussie over de test ligt uiterst gevoelig in de Tweede Kamer. ChristenUnie en SGP vrezen een ‘Down-vrije’ samenleving. Andere partijen vinden dat vrouwen het recht hebben om te weten wat hen te wachten staat. Schippers laat in een brief aan de Kamer weten dat ze zich bewust is van de gevoeligheden.

 

 

Bron: Volkskrant

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!