Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat een nieuwe wereld: de basisschool


3 oktober 2017


maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max
<

Sinds Maxime naar de basisschool gaat is een hele nieuwe wereld voor ons open gegaan. Veel dingen had ik me anders voorgesteld en veel dingen wist ik gewoonweg nog niet. Enorm trots ben ik erop hoe ons meisje het doet. Vandaag een uitgebreide update over de eerste maanden op de basisschool en hoe dat voelde voor Maxime én voor ons. 

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

de allereerste keer naar school


In april was het zover…ons meisje was 4 jaar oud en klaar voor een hele nieuwe fase in haar leven. Ze was ook echt eraan toe, merkten we. Je zag haar zoeken naar nieuwe uitdagingen. Nou, die kwamen er genoeg toen we eenmaal de wereld van de basisschool binnenliepen. Wat een nieuwe, aparte, bijzondere prikkels kwamen op ons pad. Zowel voor Maxime als voor ons als ouders was het wel even een mijlpaal die we niet zomaar passeerden. We moesten echt onze energie en aandacht geven aan deze nieuwe verandering.

Keuze van de school

Voorbereidingen zijn het halve werk, zeggen ze wel eens. Dat is ook zo. Ik besef me achteraf dat ik enorm blij ben dat we zo bewust gekeken hebben naar een goede school voor Maxime. Normaal ben ik een stuk kritischer dan JP, maar nu waren we dat allebei wel. We wilden samen een goed gevoel hebben bij de school, waar Maxime haar basisschooltijd zou gaan doorbrengen. Hoe je zo’n school kiest? We hebben veel gesprekken gevoerd met andere ouders en op internet de scholen opgezocht. Uiteindelijk bleven twee scholen over waar we wilden gaan kijken. Dit hebben we zonder Maxime gedaan. Uieindelijk gaf het kleine schooltje met veel persoonlijke aandacht voor de leerling de doorslag.

Lieve juf

Maar wat stiekem echt de doorslag gaf, was de persoonlijke aandacht van juffrouw Jeanine, die de kleuterklas heeft. Ik had al in de Maastrichtse wandelgangen gehoord dat zij een geweldige manier van communiceren heeft met de ouders. Ik was er zo van onder de indruk, dat ik eigenlijk al een jaar van te voren me erop verheugde dat Maxime bij haar in de klas zou komen.

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

iDUIF

JP en ik ervaren haar (nieuwe) manier van communiceren als meer dan ontzettend plezierig. Vooral de eerste weken heeft haar wijze van communicatie ervoor gezorgd dat we Maxime met een gerust hart achter konden laten. Van deze aanpak ben ik zo onder de indruk dat ik vandaag echt even iets daarover wil schrijven. Ik ben ook heel benieuwd bij wie van jullie de juf ook op deze manier communiceert.

Groeps app met de klas

Nou het is dus zo dat juf Jeanine voornamelijk communiceert via What’s app. Zo hebben we een klassengroepsapp, waar alle ouders en de juf inzitten. OMG, dat is zo handig. Juf Jeanine zet daar een paar keer per week foto’s en soms video’s in van wat ze die dag hebben gedaan. Zo ontzettend leuk om te zien. Maxime vertelt namelijk nog niet veel over haar schooldag. Als we aan haar vragen hoe het was, is het standaard antwoord: “leuk”. Doorvragen heeft geen zin, want dan loopt ze weg of zegt ze: “nu even niet”. Zo jammer, want ik ben altijd reuze nieuwsgierig naar wat ze hebben gedaan of geleerd. Als dan een foto komt van Jeanine met een stukje tekst erbij wat ze hebben gedaan, vind ik dat echt geweldig. Ik kijk altijd als eerste of ik Maxime op de foto’s zie en daarna kijk ik ze nog wel 10 keer om de sfeer te proeven van hun activiteit. 

Ook stuurt ze wel eens ’s ochtends dat we oud brood mogen meegeven omdat ze naar het park gaan, de eendjes voeren. Of ze stuurt ’s avonds nog een reminder dat we allemaal moeten denken aan bijvoorbeeld badkleding omdat ze gingen spelen met water toen het 30 graden was. Alle handige dingen die ouders moeten weten gaan via de app. Geen brieven meer die kwijt kunnen raken, snelle communicatie en even gauw een vraag stellen. Geweldig!

 

Individele appjes

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

Daarnaast mailt juf Jeanine ook nog eens individueel met ons. En in het geval de ouders niet gescheiden zijn doet ze dat naar 1 telefoonnummer. In ons geval ben ik dat, waarna ik ze meestal doorstuur aan JP. Daarin stuurt ze iets persoonlijkere informatie en foto’s. Wat ben ik haar dankbaar hiervoor! Vooral de eerste weken is dit mijn redding geweest, echt waar. Ik vond het toch best wel moeilijk Maxime de eerste tijd achter te laten. Nooit gedacht hoor, maar waarschijnlijk wel herkenbaar bij vele mama’s… Ik moest gewoon even eraan wennen dat mijn kleine meisje ineens niet meer zo klein was en echt een kleutertje werd. De eerste tijd stuurde juf Jeanine dagelijks foto’s tijdens de schooluren om ons te laten zien dat het goed ging. We kregen zelfs filmpjes waarin we zagen dat Maxime het echt naar zin had en gezellig knutselde, tekende of speelde met de andere kindjes. Het deed zo goed! Zeker weten dat we hierdoor terugkijken op een hele fijne gewenning op de basisschool. Als je dit leest lieve Jeanine, bedankt voor je medeleven en je begrip.

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

Het kost denk ik toch meer moeite en energie voor een juffrouw om zoiets consequent te doen, maar ik denk dat het voor ouders een hele grote meerwaarde heeft.

Zelf noemt juf Jeanine het contact met de ouders via What’s app: iDUIF. Ze mag het zelfs voor een commisie gaan presenteren en wie weet wordt het snel op meerdere scholen ingevoerd. Heel benieuwd wie er nog meer appt met de juf!

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

Eerste schooloptreden en schoolreisje

Wat waren we trots toen Maxime mee mocht doen met het eerste schooloptreden van de kleuterklas. Ze deed het echt heel goed. We moesten thuis ook oefenen en ze moest een kostuum meenemen. Eenmaal op de bühne deed ze het zo goed. Ze danste zo enthousiast en ik had de tranen in mijn ogen staan. 

Ook het schoolreisje was een succes. Ik kon het niet laten mezelf op te geven als hulpmoeder, haha. Zo voor de eerste keer vond ik maar wat spannend dat ze meeging. Stiekem gewoon heerlijk om d’r in de gaten te houden. Wat had ze het naar haar zin. Ik kon goed zien hoe ze met haar klasgenootjes omging en daarover was ik heel tevreden. Ze is een heel lief meisje dat met iedereen rekening houdt. Helemaal overbodig voor haar was ik niet, want op een gegeven moment moest ze toch even komen knuffelen bij mama op schoot, omdat ze moe was. Heerlijk momentje was dat. Ik was blij dat ik er was.

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

Speeldates

Wat een nieuw fenomeen is dat. Sta je met je goed gedrag mooi op tijd aan school, om vervolgens weer alleen naar huis te lopen. “Mama, mag ik afspreken?” En durf dan maar eens nee te zeggen. Dan staan twee van die schattige kindjes voor je neus die hun handjes vasthouden en je heel lief aankijken. Ik vind het alleen maar leuk hoor als ze afspreekt met haar klasgenootjes, maar ik moet denk ik nog even wennen ofzo. Waar gaat ze dan naartoe? Letten de ouders wel goed op? Ik vind het altijd fijner als de kindjes bij ons komen spelen, haha. Maar ook dan zit ik nog niet helemaal in de auto-modus hoor. Ik denk dan constant…als het kind het maar leuk vindt. Snoep doet dan natuurlijk wonderen haha, maar laatst vond ik het best moeilijk. Ze had voor het eerst afgesproken met een jongetje. Komt ze heel hard naar beneden gerend….”mama, hij wil geen prinsessenjurk aan!” Ohhh en dat jongetje kwam naar beneden gelopen en zie dat hij niet wilde verkleden. Ik moest eigenlijk erg lachen, maar moest snel Maxime uitleggen dat jongetjes toch anders zijn dan meisjes.

 

Ritme

Ons hele ritme bleek niet helemaal aangepast te zijn aan het basisschoolleven. Voorheen bracht ik haar naar de gastouder gewoon als we klaar waren en dat kon zijn om 8.30 uur, maar soms ook pas om 9.30 uur. Heerlijke jaren waren dat! Geen klok, geen gehaast en dus geen stress. Nu ineens moet Maxime echt om 8.30 uur in de klas zijn. Het is gewoon storend als een kindje later komt, dus op tijd zijn vind ik wel een must. Overigens is juf Jeanine daar wel erg flexibel in. Ik zal nooit vergeten dat ze in de eerste week aan me vroeg hoe het ging en ik antwoordde dat ik wel spannend vond om op tijd te komen. Toen zei ze tegen me dat ze liever heeft dat kinderen ietsje te laat zijn en op een relaxte manier op school aankomen, dan dat ze gerend en gehaast hebben. Ze zei dat ze dat gelijk doorheeft hoe een kind op school is gekomen. Dat nam wel de druk weg.

De school is uit om 14.45 uur wat voor JP en mij een uitdaging was. Voor m’n gevoel is dat midden op de dag. Ik werk natuurlijk maar drie dagen en die wil ik vol benutten. Het komt er dus op neer dat ik Maxime alleen op woensdag en vrijdag kan gaan halen. JP doet nu de andere 3 dagen, maar daarvoor moet hij ook het werk neerleggen totdat ik thuiskom. Toch doen we dat liever dan een naschoolse opvang. Ze is best wel moe als ze thuiskomt, dus dan vind ik het fijner dat ze lekker op de bank kan gaan liggen.

Een hele nieuwe wereld ging de afgelopen maanden voor ons open. Ik heb ons meisje zien veranderen van een peuter naar een echte kleuter. Ze komt thuis met de leukste en grappigste uitspraken, ze leert ons liedjes en we spelen regelmatig spelletjes met haar die ze op school heeft geleerd. We verheugen ons erop hoe ze zich gaat ontwikkelen en gunnen haar niets liever dan net zo’n fijne basisschooltijd die we zelf hebben gehad (daar kenden JP en ik elkaar al).

maxime basisschool kleutertijd kleuter kleuterjuf MAMA to the max

Wie herkent zich in mijn verhaal? Moesten jullie ook echt even wennen? En nogmaals, wie appt er ook met de meester of juf? Benieuwd!

En pssst….ik geef niet graag een overduidelijke mening, maar die staking morgen,…helemaal gelijk hebben ze. Wat een prachtig en dankbaar werk doen deze kanjers. Ze brengen onze kinderen groot en steken daar veel meer uren, liefde en energie in dan gevraagd. En dan komt daar een salaris bij dat nergens op slaat! Schandalig! Zet ‘m op docenten, morgen!

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

5 Reacties op “
Wat een nieuwe wereld: de basisschool

 1. Leuk om te lezen.. Ons eerste jaar op school was, zacht uitgedrukt, een hele uitdaging.. Onze zoon moest HEEL erg wennen aan de vele prikkels.. Ik heb alles op alles gezet om hem te helpen en nu zit hij relaxed in groep 2… Whoehoeee… wij communiceren via een app; ouderportaal. Ideaal! We kunnen berichtjes sturen naar de juf, alle ouders, foto’s bekijken. We ontvangen er nieuwsbrieven op etc etc…

 2. Hi Marjon,
  Hier een juf (geen mama). Héél leuk om te lezen hoe Maxime en jullie de eerste maanden op school ervaren. Ook vind ik je woorden aan het eind richting alle juffen/meesters erg lief!
  Ik app overigens niet met ouders, maar heb wel heel veel mailcontact! Af en toe wat foto’s, leuke uitspraken etc. en dit wordt erg gewaardeerd. Ook beheer ik een (afgeschermde) Facebooksite waarop ik heel veel plaats.

 3. Wat leuk dat Maxime zo’n lieve juf heeft! Dat appen lijkt me ook heel fijn! Zelf ben ik nu 8 jaar kleuterjuf en het is in het begin echt een uitdaging dat kinderen zichzelf kunnen worden in de klas…ontdooien noem ik dat Ik ben heel blij om juf te mogen zijn en het is inderdaad een pittig beroep (dank voor je erkenning) Ik wil er nog aan toevoegen dat een kleuterjuf een bijzondere soort juf is…mede omdat kinderen nog spelend leren en ontwikkelen en je met thema’s werkt is het druk, nooit hetzelfde en dus een heerlijk beroep!!

 4. Het lijkt mij echt super om via whatsapp op de hoogte te blijven. Hij gaat nog niet naar school al zou hij wel willen. We moeten nog een jaartje wachten en zijn druk bezig met het zoeken van een school.

 5. Leuk om te lezen hoe jullie de eerste schoolperiode hebben ervaren. Ik werk zelf al ruim tien jaar in het onderwijs.
  Ik communiceer via de mail met ouders en sinds vorig schooljaar via class dojo. Dit is een online beloningssysteem, maar je kunt er ook foto’s en verhalen delen, zodat de ouders dit kunnen zien en hierop kunnen reageren. Ontzettend leuk!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!