Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Nieuwe rubriek! Mamakeuzes #1: thuis of in het ziekenhuis bevallen


17 augustus 2016


mama keuzes thuisbevalling ziekenhuisbevalling bevallen ziekenhuis voordelen nadelen MAMA to the max
N

Nu ik voor de tweede keer zwanger ben merk ik dat toch weer heel wat vragen, die ik de eerste keer ook had, opnieuw de revue passeren. Voor mezelf wil ik toch weten of ik nog steeds hetzelfde denk over bepaalde keuzes die je als moeder (to be) en eigenlijk ook samen als ouders (to be) maakt.

Het leek me wel een goed idee om mijn dilemma’s, die eigenlijk iedere moeder wel heeft, publiekelijk te bespreken. Zo ontstond tijdens mijn heerlijke vakantie een nieuwe rubriek:

MAMA-2Vanaf nu zal ik minimaal één keer per maand een mamakeuze bespreken. Al nieuwsgierig welke onderwerpen ik zeker zal gaan behandelen?

Hier komen ze:

 • borst-of flesvoeding
 • bevallen in het ziekenhuis of thuis
 • letten op je gewicht of het laten gaan
 • een wiegje of ledikantje
 • babyborrel of kraambezoek thuis

De bedoeling is dat ik alleen mijn mening hierover op papier zet maar ik in de reacties natuurlijk ook erg nieuwsgierig ben naar jullie voorkeuren en ideeën. Ik hoop dat moeders (to be), die er bij een bepaald onderwerp dan nog niet helemaal uit zijn, hier wellicht iets meer informatie vinden en door de mening van ons allemaal zelf ook een bewuste keuze kunnen maken. Maar nogmaals: meningen zijn meningen en laten we die vooral respecteren van elkaar. In mijn ogen is niks fout of goed, iedere persoon heeft zijn eigen voorkeuren en zijn eigen argumenten, dat is alleen maar fijn dat we niet allemaal hetzelfde zijn, toch.

Veel leesplezier! Ik hoop dat jullie de rubriek erg leuk gaan vinden!

Vandaag trap ik af met voor mij een keuze die als een paal boven water staat.

Mamakeuzes #1: Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Ik schrijf binnenkort een artikel over hoe ik aankijk tegen de tweede bevalling. Ben ik nu beter voorbereid? Ben ik banger voor wat komen gaat? Ben ik juist minder bang? Wil ik weer een ruggenprik? Allemaal vragen die door mijn hoofd gaan en snel met jullie ga delen. Vandaag wil ik echter bespreken of wij er voor kiezen om thuis te bevallen of in het ziekenhuis.

Zoals je hierboven al kon lezen staat mijn keuze al vast. Ik wil heel graag bevallen in het ziekenhuis. Net zoals de eerste keer. Waarom? Heel wat redenen!

Ook ik heb een lijstje gemaakte met de voor- en nadelen van een thuis- of ziekenhuisbevalling. Voor allebei is natuurlijk heel wat te zeggen, maar ik merkte al snel dat de voordelen van een ziekenhuisbevalling samen met de nadelen voor een thuisbevalling bij ons een snelle doorslag gaf.

Ik maakte een lijstje met mijn voor-en nadelen, die ik hieronder nog eens heb opgesomd:

De voordelen van:

Een ziekenhuisbevalling

 • Alle deskundigheid is in huis. Mocht het ergens mis of niet goed gaan dan is er altijd een gynaecoloog in de buurt evenals alle medische apparatuur.
 • Bij complicaties kan er gelijk actie ondernomen worden en hoef je niet met een ambulance eerst overgebracht te worden.
 • Is er de mogelijkheid tot pijnbestrijding. Ik wil graag een ruggenprik hebben (ook hier schrijf ik snel een artikeltje over).
 • Blijft je bed thuis helemaal schoon ? (lekker persoonlijk, maar ik denk er wel echt zo over).
 • Mocht de bevalling niet goed of moeizaam gaan en zelfs een lichtelijk trauma opleveren dan word je daar niet altijd thuis op de plek waar je lag te bevallen aan herinnerd.

Een thuisbevalling

 • Je bent in je eigen, vertrouwde omgeving.
 • Je ligt niet in een klinische, medische omgeving wat het wellicht rustgevender maakt.
 • Je hoeft niet zoals in het ziekenhuis in het bed te blijven liggen. Je kunt naar de huiskamer, de badkamer, de keuken, je hebt alle vrijheid.
 • Na de bevalling ben je gelijk in je eigen huis en je baby ook.
De nadelen van:

Een ziekenhuisbevalling

 • Er mag maar een beperkt aantal personen bij je blijven.
 • De sfeer is veel medischer en kan dus minder vertrouwd zijn.
 • Er komen heel wat mensen je kamer op die je niet kent.
 • Je bent niet meteen thuis na de bevalling.

Een thuisbevalling

 • als er zodanige complicaties zijn die de verloskundige niet kan oplossen moet je alsnog (halsoverkop) naar het ziekenhuis.
 • je kunt geen pijnbestrijding krijgen.
 • je hebt geen arts (wel je verloskundige natuurlijk!) bij de bevalling.
 • Mocht je pasgeboren kindje nog naar de couveuse moeten dan met hij of zij alsnog naar het ziekenhuis worden gebracht.

Dat was mijn lijstje. Zoals ik al aangaf wegen voor ons de voordelen van het ziekenhuis een stuk zwaarder. Ik wil heel graag alleen al het gevoel hebben dat mocht ik of de baby acute extra medische hulp nodig hebben, we dicht bij het vuur zitten.

 

Welke mamakeuzes zou je nog meer door mij besproken willen hebben? Kom maar op met ideeen, erg leuk om ermee aan de slag te gaan!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

10 Reacties op “
Nieuwe rubriek! Mamakeuzes #1: thuis of in het ziekenhuis bevallen

 1. Pingback: Mamakeuzes #2: borstvoeding of flesvoeding ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

 2. Ik ben voor thuisbevallingen, maar heb dan ook 3 fijne (lees: geen complicaties) thuisbevallingen gehad. De verloskundige kan thuis wel pijnbestrijding toepassen trouwens; geen ruggenprik, maar wel een andere soort (weet even niet meer hoe het heet).

 3. Hallo Marjon! Leuke blog heb je! Ik lees regelmatig je avonturen met je dochtertje! Wat een schattig meisje! Ik ben pas zelf op 13 juli voor de 2e keer moeder geworden van een prachtige zoon! We hebben al een dochter van 4,5. Ik geef nu borstvoeding. Dit lijkt voor de kleine man alleen niet voldoende te zijn. We moeten hem dus ‘bijvoeren’ met poedermelk. Zo kwam ik op deze topic! Zou jij dat op je blog willen bespreken? Wel of niet bijvoeden of toch iedere keer voeden op verzoek? Want soms lijkt hij onverzadigd! Met alle vermoeidheid van mama als gevolg…?
  Ben benieuwd of ik dit terug ga lezen op je blog! Alvast bedankt en succes nog met het verloop van je zwangerschap!
  Lieve groetjes,
  Essma

 4. Bij beide kindjes in het ziekenhuis bevallen. Beide keren een ruggenprik en weeënopwekkers (voor sterkere weeën) gehad. Mocht beide keren met een paar uur naar huis. Geen spijt gehad van onze keuze. Veilig in het ziekenhuis bevallen en bijkomen en daarna lekker thuis genieten.
  Ps leuke rubriek

 5. Mooie nieuwe rubriek. Ik ben bij mijn oudste thuis bevallen. Na afloop moest ik alsnog naar het ziekenhuis, maar ondanks dat had ik het zo nog een keer willen doen. Bij mijn tweede moest ik helaas een (geplande) keizersnede, dus bij een evt. volgende zwangerschap zal ik niet meer thuis mogen bevallen.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…MC16 | Een kind kan de was doenMy Profile

 6. Hi Marjon,

  Leuk om te lezen. Wij kiezen ook bewust (weer) voor een bevalling in het ziekenhuis. Van Femke, mijn eerste dochter, ook in het ziekenhuis bevallen en dat was maar goed ook. Tijdens de bevalling kwamen ze erachter dat ze in het vruchtwater had gepoept, wat een risico zou kunnen zijn. Had ik thuis bevallen had ik dus halsoverkop met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht moeten worden. Ik hou er wel rekening mee dat ik mogelijk thuis kan bevallen, aangezien ik van Femke in 3,5 uur bevallen ben en een tweede mogelijk nog sneller is, maar het heeft absoluut niet mijn voorkeur. Wil mijn bed ook schoon houden 😉

 7. Ik heb om precies dezelfde redenen gekozen voor het ziekenhuis. En gelukkig ook! Ontsluiting vorderde niet, waardoor ik weeënopwekkers moest krijgen (en meteen goddank ook een morfinepomp). Ook dit hielp niet, waardoor ik uiteindelijk een spoedkeizersnede kreeg. Toen dit gaande was, hoorde ik de artsen praten dat er een ambulance met spoed aan kwam wegens een niet vorderende thuisbevalling. Wat was ik blij dat ik voor het ziekenhuis had gekozen!

 8. Wat een leuk stuk! Wat fijn dat jullie er het zelfde over denken. Ik wilde graag thuis bevallen en doordat de bevalling niet vorderde zijn we alsnog naar het Ziekenhuis gegaan. Hier heb ik gemixte gevoelens aan over gehouden. Bij een eventuele tweede als het ons gegund is wil mijn man graag weer naar het ziekenhuis, maar ik zou denk ik het toch eerst thuis willen proberen. Hoe gaan jullie om met meningsverschillen?
  Groetjes

  • Praten, praten en nog eens praten… Alhoewel JP niet zo’n prater is. Ik kan gelukkig wel goed luisteren dus probeer altijd een middenweg te vinden. In dit geval denk ik dat jij moet doen wat jij het fijnste vindt, want jij mot uiteindelijk bevallen en je het prettigst voelen.

 9. Voordat ik zwanger was van mijn eerste kindje werkte ik als kraamverzorgende. Hier maakte ik al veel thuis bevallingen mee. Toen ik zelf zwanger was wist ik het zeker ik wilde ook thuis bevallen. Tuurlijk heb ik twijfel gehad maar toch doorgezet. Na een half uur weeën te hebben gehad wilde ik al een ruggenprik terwijl ik daar het meest bang voor was. Na 2 uur weeën te hebben gehad had ik al 9 cm ontsluiting. Het ging dus heel snel. Ik ben thuis bevallen van een baby van 5kg en was de mooiste ervaring ooit. Helaas verloor ik na de bevalling veel bloed en moest ik met de ambulance naar het ziekenhuis. Dit ging allemaal heel soepel en was super geregeld. Ondank alles zou ik het zo weer doen. Maar helaas als ik ooit zou mogen bevallen van een tweede kindje moet dat helaas in het ziekenhuis. Ik merkte als Kraamverzorgende dat vrouwen die thuis bevielen veel rustiger zijn dan de vrouwen die in het ziekenhuis gingen bevallen. En als je thuis onder de douche uitkomt stap je gewoon in een schoon bed:)

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!