Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Nieuwe regels geboortezorg bekritiseerd door verloskundigen


5 juli 2016


mamatothemax; Mama to the Max; mamablogger; Marjon Fransen; echo; verloskundigen; minister schippers; kritiek; nieuwe regels geboortezorg
<

Er wordt momenteel veel gekibbeld door minister Schippers, de gynaecologen en de verloskundigen over een hervorming van de geboortezorg. Want wie krijgt dan de verantwoordelijkheid?

 

Verloskundige Myrna Knol uit Wezep veegt haar agenda leeg. Ze ziet namelijk tijdens een echo dat het hartje van de baby niet meer klopt. “De moeder moet haar verdriet kunnen uiten. Bovendien komen vragen naar boven als ‘hoe kan dit?’ Ik ben bezorgd dat we in de toekomst na een kwartiertje  moeten zeggen: de tijd is op, doei!”

 

mamatothemax; Mama to the Max; mamablogger; Marjon Fransen; echo; verloskundigen; minister schippers; kritiek; nieuwe regels geboortezorg

 

Nu is het in principe zo dat de verloskundige tijdens en net na de bevalling de zorg voor de moeder en het kind heeft. Die geeft bijvoorbeeld advies over de bevalling: thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis bevallen. Ook houdt de verloskundige de gezondheid in de gaten, signaleert eventuele complicaties en verwijst eventueel door naar en gynaecoloog. De werkwijze kent grote risico’s, volgens zorgwaakhond NZa. Zo komen vrouwen te laat of juist onnodig terecht bij een medisch specialist.

 

“Wanneer het ziekenhuis de regie heeft, zullen daar meer vrouwen bevallen” – Myrna Knol (verloskundige)

 

Verder kampte Nederland, in vergelijking met de rest van Europa jarenlang met een relatief hoge baby-sterfte. Gelukkig is dat tij inmiddels deels gekeerd. Er is betere geboortezorg en samenwerking, al doen we het nog steeds slechter dan de Scandinavische landen.

 

Petitie

Uit protest is er een petitie opgestart en massaal getekend door verloskundigen. Zij zijn bang de macht te moeten inleveren door deze hervorming.
“Verloskundigen moeten hun zelfstandige positie en hun ondernemerschap behouden, zodat zorg in de buurt voor zwangere vrouwen blijft bestaan. Dat houdt de keuzevrijheid van de zwangere vrouw in stand en voorkómt medicalisering.” Zei Mieke Beentjes van beroepsorganisatie KNOV vorige week nog.

Verloskundige Myrna Knol voegt daaraan toe: “Wanneer alleen het ziekenhuis de regie heeft, in plaats van alle zorgverleners, zullen daar meer vrouwen bevallen. Thuis bevallen kost namelijk meer tijd dan op een kraamafdeling waar een verloskundige verantwoordelijk is voor meerdere bevallingen tegelijk.”

Gynaecoloog

De verloskundigen staan daarmee lijnrecht tegenover de medisch specialisten. Zij stellen namelijk dat Nederland alleen staat in de wijze waarop wij de geboortezorg uitvoeren: zwangere vrouwen met een laag risico gaan naar de verloskundige, die met een hoog risico naar de gynaecoloog. De verloskundige beslist als enige over een doorverwijzing.

De Kamer praat deze week over de hervorming. Namens een woordvoerder van minister Schipper wordt er benadrukt dat de samenwerkingsverbonden kunnen kiezen voor de manier van bekostiging. Het oude systeem blijft intact. De bewindsvrouw zelf denk dat de verloskundige alleen maar een sterkere positie krijgt.

 

“Want ook in de geboortezorg gaan steeds meer taken van gynaecoloog naar de verloskundige. Niet andersom.” – Edith Schippers

 

Edith Schippers; Minister schippers; Minister van Zorg; geboortezorg; verloskundigen

 

Bron: AD.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!