Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Nieuw: tekenfilmpjes op de operatiekamer


21 maart 2017


S

Sinds ik moeder ben, beleef ik mijn werk als operatieassistente anders. Met name als er een jong kind op de operatietafel ligt. Af en toe word ik dan wel een beetje emotioneel. Maar… sinds kort vloeien er heel wat minder traantjes in de operatiekamer (OK). En dat heeft allemaal te maken met leuke kinderfilmpjes.

Ook kleine kinderen moeten weleens geopereerd worden. Met name op de afdeling KNO (Keel, Neus en Oor), komt dit vaak voor. Denk aan het verwijderen van keel- en neusamandelen, of het plaatsen van buisjes.

Susanne in de operatiekamer van het ziekenhuis.

Smurfen

Kleine kindjes die huilen…vanaf het moment dat ik zelf moeder ben, heb ik daar meer moeite mee. Stel je voor dat je als kind voor het eerst een operatiekamer binnenkomt. Je snapt niet wat er gaat gebeuren. Je ziet dokters en zusters in blauwe pakken… Het lijken wel smurfen. Je papa of mama is er ook bij. Hij of zij heeft een geel pak aan en kijkt een beetje gespannen. En dan moet je een kapje op voor de narcose. Je begrijpt dat er regelmatig traantjes vloeien tijdens dit spannende moment. Als ouder voel je je dan machteloos. Het is niet leuk om dit te zien.

Emotioneel

Ik moet bekennen dat ik tijdens zo’n ingreep weleens emotioneel werd. Het doet wat met je als je een moeder of vader met tranen in de ogen ziet. Natuurlijk weet ik ook wel dat het geen hele ingrijpende operaties zijn, maar het blijft een aangrijpend gezicht.

Sowieso ben ik sinds ik kinderen heb emotioneler dan ooit. Ik huil al bij het zien van een zielige reclame en bij Disney-films vloeien de tranen rijkelijk. Je begrijpt dus dat ik liever niet als operatieassistente actief was bij dit soort ingrepen. Tenminste… tot voor kort.

Kinderfilmpjes

Eén van onze KNO-artsen bij het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dokter Friebel, ‘alias de snotdokter’) heeft namelijk iets geweldigs bedacht. Op de operatiekamer vind je verschillende beeldschermen. Die gebruiken we voor kijkoperaties of om beelden op te roepen tijdens een ingreep. Maar… je kunt zo’n scherm ook aan een computer koppelen. Dan kun je leuke kinderfilmpjes afspelen.

Wondermiddel

Dat blijkt een soort wondermiddel. Kinderen kijken automatisch naar het scherm en worden dan helemaal rustig. De arts kan dan in alle rust met de ouders de gegevens doorspreken. De film blijft draaien zodra het kapje op de neus van het kind wordt geplaatst. Tijd voor de narcose. De meeste kinderen vallen hierdoor heel rustig in slaap.

Meer rust

Je begrijpt dat inmiddels meer KNO-artsen gebruik maken van het beeldscherm. Het is een uitkomst voor de kinderen, ouders en voor mij. Het geeft mij als operatieassistente én moeder meer rust.

Wil je hier meer over weten? Bekijk hier het filmpje.

Heeft jouw kindje weleens te maken gehad met het ziekenhuis? Of een operatie ondergaan? Hoe heb je dat ervaren? Misschien heb je nog wel goede tips? Ik ben benieuwd!
Banner 500 x 500 Rompers

 

Susanne

Dit ben ik Susanne en sinds kort behoor ik tot de club vrouwen die het gelukkigst in het leven staan, de dertigers. Mijn geluk mag ik delen met mijn man en onze 4 kinderen. Robine (9) dochter uit mijn man zijn eerste huwelijk, Jente (3) , Mats (2) en onze jongste dochter Floortje (6 maanden). Buiten mijn kinderverzameling ben ik ook verslaafd aan sporten, koken en fotograferen. Dit laatste gebruik ik voor de social media van bioopjebord. Zelf ben ik werkzaam als operatie assistente of zoals mijn familie het noemt pleister plakster.

Reactie op “
Nieuw: tekenfilmpjes op de operatiekamer

  1. Wat een uitvinding en eigenlijk zo simpel! Zo fijn dat hier tegenwoordig steeds meer aandacht aan besteed wordt. Onze oudste zoon (bijna 3) is al vaker onder een mri geweest met narcose en eeg gehad. Hij is doodsbang voor dokters en nu ook voor de tandarts of kapper. Voor volwassenen is het allemaal al spannend maar voor een kind is het helemaal eng. In het najaar krijgt hij een hersenoperatie dus dat wordt een spannende tijd. Wat ik wel altijd gedaan heb is zelf rustig blijven. Kinderen voelen het aan en horen het aan je stem/manier van spreken. Ik ga altijd in een andere mindset als hij weer moet gaan. Alsof het normaal is en ieder kind dit vaker doet. Mijn eigen zorgen en verdriet komen wel als hij slaapt. Die zorgen hoeft hij er niet bij te hebben.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!