Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wel of niet naar de peuterspeelzaal?


4 april 2016


<

Zoals je misschien wel weet gaat onze dochter naar een gastouder. We hebben daar vanaf dag één eigenlijk heel bewust voor gekozen. Geen oppas aan huis, geen crèche, maar een gastouder. Ik schreef daar al eerder een blog over dus als je wilt weten waarom we hiervoor gekozen hebben dan kun je deze blog hier lezen.

Vandaag wil ik graag uitleggen waarom we er ook voor gekozen hebben Maxime niet naar de peuterspeelzaal te laten gaan.

maxime peuterspeelzaal

Maxime gaat drie volle dagen naar de gastouder. Ze is daar erg gewend en gaat dan ook graag daarheen. Ik noem de gastouder altijd haar tweede moeder. Maxime knuffelt met haar, voelt zich erg op haar gemak bij haar, maar de gastouder doet Maxime ook meehelpen opvoeden. We bespreken samen hoe we Maxime straffen en belonen. Zij zet mijn lijn bij haar door en soms neem ik ook wat tips and trics van haar over. Wat mij betreft een perfecte samenwerking. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik die 1-op-1 benadering meer dan prettig vindt. Ik heb daardoor ook het vertrouwen dat Maxime volop aandacht krijgt.

Natuurlijk zijn er wel meerdere kindjes. Er zijn altijd één of twee baby’s en daarnaast zijn er iedere dag nog vier andere kindjes tussen de 1 en 4 jaar. Ze leren allemaal samen te spelen en samen te delen. Ik merk dat Maxime heel erg sociaal is geworden door de opvang. Ze leert daar op een speelse manier hoe je omgaat met andere kinderen.

Iedere dag worden er liedjes gezongen, geknutseld, buiten gespeeld, binnen gespeeld met elkaar en gaan ze als het weer het toelaat minimaal één keer per dag wandelen. Dat kan een blokje om zijn maar ook een tocht door het bos dat om de hoek ligt.

spelen opvang buiten speeltuin maxime MAMA to the max

 

Toen Maxime geboren werd hebben we haar aangemeld bij de peuterspeelzaal bij ons in de wijk. Ik ging er altijd vanuit dat ze daar naar toe zou gaan als ze oud genoeg was. Maxime werd vorig jaar twee jaar en kort daarvoor ontvingen we de brief waarin stond dat Maxime werd uitgenodigd om twee ochtenden per week er naar toe te gaan. We hebben toen gekeken welke voordelen de peuterspeelzaal boven op de gastouderopvang zou hebben en onze conclusie was dat die er voor haar niet zijn. Graag leg ik onze keuze uit:

Ze gaat al naar een andere omgeving

Maxime gaat al vier keer in de week naar een andere omgeving. Ze is het al vanaf dat ze 6 maanden oud was, gewend dat papa en mama weggaan en ook weer terugkomen.

Ze doet dezelfde activiteiten

Ieder dag doen ze liedjes zingen, knutselen, buitenspelen en zelfs een wandelingetje maken door het park.

Ze krijgt veel aandacht bij de gastouder

Ik vind het fijn dat ze veel aandacht krijgt. Wanneer ze niet zo lekker is of wanneer ze het wel een keertje moeilijk heeft als mama weggaat dan kruipt ze heerlijk op schoot bij haar gastouder en wordt haar verdriet gestild. Omdat er maar 6 kindjes maximaal per dag zijn kan de gastouder de aandacht goed verdelen. Ik vind het erg leuk dat Maxime vaker thuis zegt: “ohh dat ga ik morgen aan Joyce vertellen.”

Ze speelt al met andere kindjes

Ze speelt iedere dag met de kinderen die er zijn. Ze leert heel goed samen spelen en samen delen. Omdat de kindjes er vaker zijn is ze er erg vertrouwd mee.

 

Genoeg redenen dus om niet te kiezen voor de peuterspeelzaal. We hebben wel gevraagd aan de toekomstige basisschool of Maxime een aantal keer mag gaan oefenen. Dat was gelukkig geen probleem. Nog een klein jaartje en dan is het zover.

 

Wie heeft dezelfde keuze gemaakt? Of vind je het juist heel fijn dat jouw kindje kan wennen in de peuterspeelzaal? Benieuwd naar jullie reacties!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

20 Reacties op “
Wel of niet naar de peuterspeelzaal?

 1. Mijn dochtertje is toen ze twee was voor het eerst gaan wennen op de psz. Het ging gelijk goed en ze vind het nog steeds erg leuk. Het is wel maar 2,5 uur per ochtend. Wij hebben ervoor gekozen omdat ze op deze manier leert om mee te gaan in een bepaald ritme als voorbereiding op de basisschool. Verder past mijn moeder 2 dagen op en heeft mijn man een papadag.

 2. Ik heb eigenlijk geen idee waar ik moet beginnen! Mijn dochter is 16 maanden. Zijn er wachtrijen op een psz? Kan ze dan dadelijk niet meer bij de crèche terecht? Ik dacht dat de psz een ‘must’ was maar ik lees hier dat dit zeker niet het geval is! Help! Waar te beginnen met al die keuzes als ‘nieuwe’ moeder?

 3. Ieder kind is anders en iedere situatie is anders.Op dit moment gaat onze dochter (twee afgelopen januari) nog niet naar de opvang, mede omdat ik nu de hele week thuis ben..toch is dit raar voor je heel wat mensen…kinderen kunnen ook sociaal zijn en delen en leuk samen spelen ook al gaan ze niet naar een opvang;)

  • Dat kan zeker. Maar ik ben van mening dat een kind naar de opvang brengen of naar een PZ het kind sneller socialer wordt en zich sneller open durft te stellen naar andere. Liefs Marjon

 4. Boaz vond de peuterspeelzaal heel erg leuk! Maar pfff wat een gesleep met zo’n klein kindje voor zo’n korte periode! Ik had ook altijd het idee dat ze daar niet veel tijd hadden om echt iets te doen. Twee liedjes en een kwartiertje buiten spelen en ik kon hem alweer ophalen! Midas gaat nu naar een opvang. Ideaal! Is lekker huiselijk, veel tijd en aandacht voor hem, hij kan daar ook zijn slaapritme door zetten en zijn broer zit 1 lokaal verder op de bso en kunnen gezellig samen spelen als ze dat willen!
  Gastouder lijkt me ook ideaal trouwens, maar volgens mij heb jij wel veel geluk met maxime’s tweede moeder… 😉

  Xx stephanie

  • Joyce is echt een schat en hier heb ik ook zeker veel geluk mee. Toch klinkt jouw aanpak ook heel erg fijn, Stephanie :). Liefs Marjon

 5. Onze dochter gaat 3dagen in de week naar een gastouder. Ze word 2jaar eind mei en wilde haar zoizo pas na de zomervakantie naar een psz brengen. Helaas werkt het voor ons niet echt mee wbt de dagen dat ze daar terecht zou kunnen. Voor ons is het dus nog wel even nadenken of ze dan überhaupt wel naar een psz gaat. De gastouder adviseerde zelf wel dat het toch weer anders is en ze er andere dingen kan leren en ook voorbereid word op de basis school.
  Wij denken nog even na maar fijn dat ik even deze blog kon lezen.

  • Ik denk dat je gastouder daar misschien wel een punt heeft. Toch vind ik het een prettig idee, dat ze met iemand een vertrouwensband kan opbouwen en er een-op-een situatie is. Denk er nog maar rustig over na, jullie hebben nog de tijd :). Liefs Marjon

 6. Ik denk zelf dat een gastouder het huizekijke meer heeft dat heeft een psz mischien minder .

  Maar toch zou ik zelf kiezen voor een psz. Ik zal mijn keuze toelichten . Er zijn een paar punten wat ik goed vind aan een psz. De inrichting is ook al een beetje schools . Je zoon of dochter leert met leeftijd genoten om gaan en er is structurele dag indeling *dit is natuurlijk bij een gastouder ook aan de orde.

  En er wordt met een groep leeftijds genoten gespeeld en kinderen leren dat ze niet altijd hun verhaal kunnen doen maar dat ze ook wel eens even moeten wachten .

  Daarom gaat mijn voorkeur naar een psz .
  En ook bij een peuterspeelzaal kunnen kindjes naar de kinderboerderij en een ommetje maken of naar de speeltuin . Alleen zullen de leidsters dan ouders zullen moeten benaderen .

  En buitenspelen in de zandbak of zo kan ook op een daarvoor bestemde speelplaats .

  • Ik denk dat je hiervoor een goede overweging hebt gemaakt. Vanwege het huiselijke en de kleine groepen, vind ik de gastouder fijner. Maar ik denk dat wij bovenal ons kind voorop moeten stellen 🙂 liefs Marjon

 7. Wat fijn om te lezen dat jullie dochter het zo naar de zin heeft bij de gastouder. Ik heb zelf geen kinderen, hoop ze nog wel te mogen krijgen in de toekomst, en bij ons in de wijk zijn er ook een aantal gastouders. Ik vind het een ideaal concept! Wat ik me echter wel afvraag omdat er ook altijd andere kindjes zijn, hoe is het geregeld als 1 van de kindjes een ongelukje krijgt en bijvoorbeeld met spoed naar een dokter moet? Je kan dan moeilijk alle kinderen meenemen denk ik? Gewoon een vraag puur uit nieuwsgierigheid.

  • Ja ze vind het echt fantastisch bij haar gastouder. Op de locatie zijn altijd twee gastouders, moeder en dochter runnen sinds een paar jaar deze opvang. Dus er is altijd iemand die achter blijft bij de kinderen, als de een naar de dokter moet. Liefs Marjon

 8. Mijn dochter is nu 1,5 en staat ook ingeschreven voor de peuterspeelzaal. Wij zijn wel voornemens haar daar 2 ochtenden in de week heen te doen. Ze gaat nu 1 dag in de week naar de opvang, dan andere dagen is ze gewoon thuis. Ik denk dat het voor haar goed is om dit t.z.t. wat uit te breiden met nog twee ochtenden van huis. Anders is de overstap naar school straks wel erg groot.

 9. Ik vind het ook een lastige keuze. Fiene wordt in juni 2 en dat vind ik persoonlijk nog te vroeg voor de peuterspeelzaal. Ik vind het bij 3 jaar vroeg genoeg om te gaan. Mijn voornaamste reden om haar naar de peuterspeelzaal te doen, is om haar voor te bereiden op de basisschool – dat ze een beetje weet hoe het werkt. Maar ik vind het ook niet nodig dat ze 2 x een dagdeel in de week gaat, wat mij betreft is 1 x in de week voldoende. Ik ben er eigenlijk nog niet helemaal uit. Maar gelukkig hebben we nog even 😉

 10. Onze zoon heeft goed en wel 3 mnd op de PsZ gezeten! Ik vond het een hel hij vond het een hel. Bemoeide zich met dingen waar ze niet mee moesten bemoeien! Wij hadden een erg enthousiaste peuter die vooral vrachtwagens leuk vond! In mijn ogen prima! In hun ogen was dit niet normaal. En na een 2e keer hebben Ze zonder mijn toestemming een psycholoog laten komen om te observeren! Nou toen was de maat vol en ging hij er vanaf. Daarbij vond ik het ook een last aan me been. Ik was drukker met halen en brengen dan dat hij er AAan t spelen was. En dat met een baby van een half jaar die net op die momenten wilde slapen was voor mij de keuze zo klaar als een klontje

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!