Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Nederlandse zwangere mama in het buitenland: Nepal


15 september 2018


Buitenlandse mama, Nepal, tweeling, zwanger
<

Lisette woont samen met haar man in Nepal. Ze vertelt in haar blog hoe het is om zwanger te zijn van een tweeling en hoe de zorg in het buitenland is. Hoe is de zorg in Nepal? Zijn er grote verschillen met Nederland en waar gaat ze bevallen? 

Lees ook:
Nederlandse mama in het buitenland: Afrika

Hoera! Zwanger!

“You know you are having twins?” Dat was hoe wij inmiddels 23 weken geleden te horen kregen dat ik niet zwanger was van 1 kindje, maar van een tweeling. Het tv scherm van de echo verraadde echter niet veel aangezien deze naar de echoscopist stond toegedraaid. Wel zag ik mijn vriend met grote ongeloof achter de echoscopist naar het scherm turen, in complete verwarring.

Na wat voor ons onverstaanbaar gepraat tussen twee echoscopisten, kregen we te horen dat er 1 placenta werd gedeeld en alles er verder goed uitzag. We moesten maar even wachten in de wachtkamer. Dan zouden we het rapport krijgen en konden we terug naar huis. Compleet overrompeld deden we maar wat er van ons gevraagd werd.

Totaal overrompeld…

Daar stonden we dan, in één van de nieuwste ziekenhuizen in Kathmandu, totaal in verwarring door het nieuws. We woonden inmiddels al twee jaar als expats in Kathmandu en kenden de Nepalese manier van communiceren maar al te goed. Maar jeetje, een tweeling… Dat hadden we niet zien aankomen.

Eenmaal thuis aangekomen bekeken we de echo nog eens goed, en ja, daar stond toch echt Twin A en Twin B op.

Buitenlandse mama, Nepal, tweeling, zwanger

De verschillen tussen Nederlandse en Nepalese gynaecologie

De daarop volgende dag kregen we van de gynaecoloog het voor tweelingouders welbekende verhaal te horen over de complicaties van een tweelingzwangerschap met één placenta. Voordat ze begon over het Twinto twin transfusion syndrome, selectieve groei en TAPS, kon er nog net een felicitatie vanaf. Euh Bedankt!

Ik vraag mij nog steeds af hoe anders dit proces in Nederland zou zijn verlopen. Aangezien de informatievoorziening summier was werd Google mijn beste vriend. Na één week wist ik denk ik meer van tweelingen en tweelingzwangerschappen af dan mijn Nepalese gynaecoloog.

Ik volgde het Nederlandse beleid en liet vanaf week 14 elke 2 weken een echo maken om het eventueel optredende twin to twin transfusion syndrome vroegtijdig op te kunnen sporen. Al vond mijn Nepalese gynaecoloog dit geloof ik niet echt nodig.

Toch bevallen in Nederland?

Het voelde dan ook niet goed om tot 34 weken zwangerschap in Nepal te blijven, zoals de gemiddelde zwangere expat wel doet. De voorzieningen en de kennis waren in mijn ogen te beperkt. Zo kunnen ze te vroeg geboren kindjes pas vanaf 32 weken opvangen in plaats van de 24 weken in Nederland. En zou ik bij het vroegtijdig breken van mijn vliezen bij mijn vriend achterop de motor moeten springen naar het ziekenhuis. Ik zag het al voor me, hobbelend op de motor door de tientallen potholes die de straten van Kathmandu rijk zijn met mijn vroegtijdig gebroken vliezen. Wat een nachtmerrie zou dat zijn!

Buitenlandse mama, Nepal, tweeling, zwanger

Lisette en haar man op de motor in Nepal

Veilig in Nederland

Nee, met 21 weken was ik dan ook veilig in Nederland en stond ik onder behandeling van een Nederlands gynaecoloog in een Nederlands ziekenhuis. Eindelijk had ik het gevoel dat ik de controle kon loslaten en kon vertrouwen op de expertise van de artsen. Wat een verademing was dat! Mij heel goed realiserend hoe bevoorrecht wij zijn dat we deze keuze hebben kunnen maken.

Nu kon ik echt gaan genieten van het bijzondere nieuws en beginnen met het aanschaffen van te schattige babykleertjes en dito uitzet! Prenatal is blij dat ik naar Nederland ben terug gekomen!

Buitenlandse mama, Nepal, tweeling, zwanger

Inmiddels ben ik 34 weken zwanger en verloopt alles vooralsnog zonder complicaties. Het is nu aftellen tot onze 2 meisjes worden geboren! Want nadat we 7 maanden de tijd hebben gehad om te wennen aan het feit dat we een tweeling krijgen, zijn we er nu helemaal klaar voor! Jullie zijn straks meer dan welkom!

Lieve Lisette, bedankt voor je verhaal. Wij wensen je heel veel succes met de laatste loodjes! Nog even en jullie twee kleine meisjes zullen de wereld gaan ontdekken. Blijft het Nederland, wordt het weer Nepal of een ander mooie plekje op aarde? 

300 x 600 IMU Half Page Ad

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!