Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Nederlandse mama in het buitenland: Thailand!


15 juni 2015


<
Vandaag een interview met een Nederlandse mama in Thailand! Patricia woont samen met haar man en 2 jarige dochter in Thailand. Dat de 6 maanden backpacken haar leven zo gigantisch om zou gooien had ze nooit verwacht! Lees je mee?
30
Mijn naam is Patricia, 29 jaar (bijna 30.. aaahhh) en ik woon samen met mijn man Jack en 2 jarige dochter Luna in Thailand. In 2009 ben ik 6 maanden alleen gaan backpacken door Zuidoost Azië. Ik was net afgestuurd aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht in Interieur Architectuur en voordat ik zou gaan werken wilde ik nog even van mijn vrijheid genieten en de wereld in trekken. Dat deze reis mijn leven zo gigantisch om zou gaan gooien had ik nooit verwacht, maar juist als je het niet verwacht. Ik zou 2 weken vrijwilligerswerk gaan doen bij Jack’s organisatie. Nietsvermoedende kwam ik daar aan, ik werd verliefd en bleef 4 maanden hangen. Na die maanden hebben we afscheid genomen met het idee dat we wel zouden zien omdat we een lange-afstandsrelatie allebei niet zagen zitten.

 

De gevoelens bleven, van beide kanten, en groeiden eigenlijk alleen maar. Na 9 maanden in Nederland heb ik weer een ticket geboekt om te kijken of de liefde echt is. Dit soort vakantieliefdes kun je in je hoofd heel mooi maken, maar zou het in het ‘echte leven’ ook nog werken? Daar ben ik na 4 maanden wel achtergekomen. Deze man is het emigreren zeker waard! Na 6 maanden fulltime gewerkt te hebben ben ik januari 2012 definitief vertrokken. Dit klinkt allemaal wel heel erg als een Grenzeloos Verliefd verhaal, toch?! Dat kan wel kloppen want daar zijn wij ook op geweest. Het is inmiddels ruim 3 jaar geleden dat ze gefilmd hebben, maar hier kun je de uitzending terugvinden.

 28
Waar wonen jullie op dit moment?
Wij wonen in het noordoosten van Thailand. Het dorpje waar we wonen ligt aan de Mekong Rivier met aan de andere kant van de rivier Laos. De hoofdstad van Laos ligt maar 60km bij ons vandaan terwijl we 600km van Bangkok vandaan wonen. Het is een rustig dorp met maar 300 inwoners. Dat klinkt erg afgelegen en eenzaam maar dat valt heel erg mee.
Wanneer en waarom zijn jullie verhuisd?
Ik ben begin 2012 definitief naar Thailand verhuisd om bij Jack te gaan wonen. Ik wist dat hem naar Nederland halen heel moeilijk zou zijn en ik heb altijd het idee gehad om een tijdje in het buitenland te gaan wonen. Gek genoeg had ik nooit gedacht dat ik voor de liefde zou emigreren maar eerder voor werk. Ik was totaal niet opzoek naar liefde, ik was gewoon aan het reizen. Juist op zulke momenten, als je het totaal niet verwacht, overvalt het je. Mijn liefde voor Jack kwam totaal onverwachts maar het heeft me zo ontzettend gelukkig gemaakt. Onze liefde is zo sterk en wordt eigenlijk alleen maar sterker.
 27
Was het een moeilijke beslissing?
Nee, uiteindelijk was het geen moeilijke beslissing. Er zijn ook wat jaren overheen gegaan voordat ik de knoop doorhakte. Ik ben geen impulsief persoon en de beslissing om te verhuizen was dan ook een weloverwogen beslissing. Nadat ik hem in 2009 heb ontmoet en verliefd ben geworden, ben ik weer gewoon naar Nederland gegaan. We hebben afscheid genomen en gezegd dat dit het einde is. We zouden wel zien. Heen en weer reizen en veel Skypen hield ons tijdens die maanden op de been. Halverwege 2011 heb ik besloten definitief te gaan verhuizen.
Het afscheid nemen in Nederland was wel heel erg moeilijk maar ik wist ook zeker dat dit is wat ik wilde. Het afscheid is ook niet definitief. Vroeger emigreerden men voor altijd, huis en haard werden achtergelaten en familieleden zagen ze misschien wel nooit meer. Ik heb altijd gezegd dat ik het ging proberen, want het wonen in Thailand is toch wel iets heel anders dan reizen. Ik sloot ook niet uit dat ik misschien weer terug zou komen als het achteraf niet zou werken. Tussen Jack en mij of dat ik me niet kon aarden. Dit alles bleek niet het geval en tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit spijt gehad van mijn beslissing.
00
Wat zijn de voor- en nadelen van het wonen in Thailand?
De voordelen zijn absoluut het weer. Veel mensen denken dat we 365 dagen heet weer hebben maar dat valt best mee. We hebben drie seizoenen, de zomer is absurd heet met 40+ graden (mijn minst favoriete), het regenseizoen met uiteraard veel regen en de winter met temperaturen tussen de 12 en 25 graden. Nu klinkt 12 graden niet zo slecht, maar als je geen verwarming hebt, en het warm water niet zo warm wordt is het best koud. Vooral als je een gemiddelde temperatuur van 30 graden gewend bent. Ondanks de temperatuurswisselingen is het buitenleven zo ontzettend fijn. Altijd buiten eten, lekker fietsen, zwemmen of gewoon een boek lezen in een hangmat in de tuin.
Een ander voordeel is ons huis. We hebben een ruim huis, omgeven door een grote vijver, rijstvelden en we verbouwen ons groenten en fruit. Verse passievruchten en mango’s van de boom, groentes direct uit de grond. Ook de markten staan vol met vers fruit.
De nadelen zijn soms ook de voordelen. Er zijn heel veel dingen in de Thaise cultuur waar ik van houd maar tegelijkertijd zijn er ook veel dingen die me tegenstaan. Zo staan vrouwen nog steeds onder de mannen, iets waar Jack gelukkig niet achter staat. Het verkeer is ontzettend gevaarlijk, zelf bij ons in het dorp. Mensen rijden altijd te hard en kijken nooit uit. De helft van de automobilisten heeft geen rijbewijs en de examenstandaard is een lachertje. Beetje op een circuit rondrijden en je hebt je papiertje.
23
Familie, een voordeel en een nadeel. Jack’s ouders wonen naast ons. Ik heb dus altijd een oppas naast de deur aangezien Jack’s moeder veel thuis is. Dat is toch wel handig als je even snel boodschappen wilt doen, nog veel in huis moet doen of gezellig onverwachts met je man uiteten wilt. Daar kleeft natuurlijk ook meteen het nadeel aan. In Thailand loopt iedereen zo bij je binnen, familie, vrienden of kennissen. Dit geldt natuurlijk bij uitstek voor (schoon-)moeders… Toen Luna net geboren was liep ze te pas en te onpas zo onze slaapkamer in (de enige kamer die we volledig af kunnen sluiten). Dan zat ik rustig Luna te voeden kwam ze binnengestormd. Luna afgeleid, ik in een ongemakkelijke situatie en een baby die vervolgens niet meer wilde drinken. Gelukkig hebben we inmiddels goede afspraken kunnen maken. Meestal houdt ze zich hieraan, soms, vooral als Jack niet thuis is, probeert ze wel weer de grenzen op de zoeken. Of dit echt cultuur gerelateerd is weet ik niet. Jack’s moeder heeft een erg uitgesproken mening en laat zich niet snel vertellen wat ze moet doen, helemaal niet door een schoondochter. Toch trek ik wel duidelijk een grens bij wat wel en niet kan voor Luna. Het is onze dochter en dan moet ze onze regels respecteren. We zullen nooit vriendinnen worden omdat onze karakters te verschillend zijn, maar we accepteren elkaar. Ik zie hoe gek ze is op Luna en hoe ze van haar genieten, daar wil ik ook niet tussen komen.
Wat doe je voor werk daar?
 Samen runnen wij een vrijwilligerswerk organisatie waar de vrijwilligers Engelse les geven op de lokale scholen. Jack neemt de dagelijkse begeleiding van de vrijwilligers op zich terwijl ik vooral de correspondentie en de eerste introductie met de vrijwilligers doe. Ik ben zelf natuurlijk westers en daardoor kan ik ook makkelijker aan de vrijwilligers uitleggen wat wel en niet kan en ik kan makkelijk de vragen beantwoorden. Meer informatie over onze organisatie kun je vinden op onze website: www.isan-survivor.org.
Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop, Nurture Play Love, begonnen waar ik mijn eigen gehaakte babykamer accessoires verkoop. Ik gebruik 100% katoen wat verbouwd, gespannen en geverfd wordt in Thailand. Ik vind het belangrijk om natuurlijke materialen te gebruiken, vooral als het voor baby’s en kinderen is. En het is mooi dat ik er een lokaal bedrijf in Thailand ook mee kan ondersteunen. Het is leuk om weer creatief bezig te kunnen zijn en het is fijn om positieve reacties te horen van mensen via Instagram of Facebook. Met social media lijken de grenzen niet meer te bestaan. Ik ben in contact gekomen met verschillende moeders (uit Amerika, Australië en Canada) die ook een webshop hebben en samen wisselen we regelmatig adviezen uit. Dit is de link naar mijn webshop: nurtureplaylove.etsy.com en op Instagram ben ik te vinden onder de naam: @nurtureplaylove.
20
Denk je dat je ooit nog terugkomt naar Nederland?
 Dat is een vraag die we vaak krijgen. Op dit moment zijn wij nog steeds heel gelukkig in Thailand maar we sluiten ook niks uit. Het onderwijs is ver onder de maat, vooral op het platteland waar wij wonen. Vooralsnog zou onderwijs voor Luna de enige reden om terug te keren naar Nederland, maar we zijn nog wat verschillende opties aan het bekijken. Thailand verlaten zou niet makkelijk zijn. We wonen in een prachtig huis, omgeven door rijstvelden, een grote vijver naast het huis en een tuin vol met groenten en fruit. De ruimte, de vrijheid en het klimaat zouden we zeker gaan missen mochten we ooit toch de stap zetten om naar Nederland te verhuizen.
We komen minimaal eens per jaar naar Nederland en dan vind ik het heerlijk om familie en vrienden weer te zien. Op dit moment ben ik ook even in Nederland voor de bruiloft van een hele goede vriendin. Helaas kon Jack vanwege werk niet mee, dus zijn Luna en ik samen gekomen. Gelukkig komen we eind dit jaar wel met z’n alle en zullen we kerst en Oud & Nieuw ook hier gaan vieren omdat we op dit moment namelijk in verwachting zijn van ons tweede kindje. Half december ben ik uitgerekend en, net als bij Luna, kom ik weer in Nederland bevallen. De gezondheidszorg is niet slecht in Thailand, maar als de doktoren keizersneden boven natuurlijke bevallingen gaan kiezen (als dit medisch niet eens noodzakelijk is), kom ik liever naar Nederland. Hier versta ik iedereen en als er iets mis mocht gaan, dan weet ik dat ik in goede handen ben. Daarnaast is het gewoon heel bijzonder om de geboorte van je kind met directe familie en vrienden te kunnen delen.  Dus dit jaar zijn we erg veel in Nederland te vinden 🙂

 

NEW Babycadeaus 336x280

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!