Een naam kiezen, wat mag niet van de wet?
Soms hoor je namen voorbijkomen waarvan je hoopt dat ze verboden worden. Zo zijn de namen Anus, Lul en Pornojan niet wettelijk verboden in Nederland, maar heel veel anderen wel. Welke gekke namen kennen we allemaal? Eerder dit jaar wilde een moeder uit Wales haar dochter naar de gifstof ‘Cyanide’ vernoemen. De rechter vond deze naam ongepast en heeft het verzoek geweigerd.
Wat zijn de regels?
In Nederland hebben we geen duidelijke regels wat betreft namen. In het Burgerlijk Wetboek 1 artikel 4 lid 2 staat alleen:
“De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.”
Daar worden we niet veel wijzer van.
Bizarre namen
Je mag een kind geen achternaam als voornaam geven. Namen als Hillinga, Zuidema, Vos, en Goeman zijn al eens geweigerd. Verder mag je volgens de Nederlandse wet geen ongepaste naam geven, maar wanneer is een naam dan ongepast? Als de namen Tietje, Pik, Hol en Befke niet geweigerd worden, hoe gek zijn de namen dan die wél geweigerd zijn?
Een paar geweigerde namen op een rijtje:
- Urine
- TomTom
- Miracle of Love
- Maastricht
- Tsjakkalotte (de dochter van Emile Ratelband)
- Willemszoon
- Dienaar van God
Alle geweigerde namen van Nederland staan op vernoeming.nl.
Facebook, Anus en @
Ook in de rest van de wereld komen gekke namen voorbij. In Zweden werd bijvoorbeeld een jongen uit protest door zijn ouders Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 genoemd. Maar dit is niet de enige gekke naam die ze in Zweden hebben moeten weigeren, ook Anus, Monkey, Pluto, IKEA en Metallic werden aangevraagd en niet toegestaan.
In Italië wilden ouders hun kind Venerdi noemen. Venerdi betekent in het Italiaans vrijdag en zou volgens de rechter daardoor niet door de beugel kunnen.
In de Mexicaanse staat Sonora krijgt de overheid vaak te maken met bizarre namen. Namen als Facebook, Burger King, Hitler en Aliën kwamen al voorbij en werden verboden.
In China wilde ouders hun kind ‘@’ noemen. De rechter besefte zich toen hij het verzoek binnenkreeg dat het kindje het erg lastig zou gaan krijgen in deze digitale tijd en besloot het niet toe te laten.
Stay connected