Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat je echt moet weten bij de eerste loopschoentjes


23 januari 2018


Bardossa mamatothemax loopschoentjes
<

Het moment van de eerste stapjes is aangebroken! Lilou oefent al flink met haar eerste stapjes achter de loopwagen. Het ziet er ook zo onwijs schattig uit als ze even omkijkt of wij wel opletten. Tijd om goede loopschoentjes aan te schaffen, maar waar moet je op letten? Bardossa geeft ons vandaag álle tips omtrent de aanschaf van de eerste loopschoentjes!

Bardossa mamatothemax loopschoentjes

DE EERSTE LOOPSCHOENTJES

De eerste stapjes van je kind zijn altijd een bijzonder moment, dan begint voor vele peuters het grote avontuur. De vraag wanneer die eerste stapjes gezet gaan worden is moeilijk in te schatten en bij ieder kind weer anders.

Ruim genomen begint een kind met lopen tussen de 10 en 16 maanden. Als een kind geboren wordt zijn de voetjes heel flexibel, zacht en buigzaam omdat ze voornamelijk uit kraakbeen bestaan. De botstructuren vormen zich pas echt in het eerste levensjaar.

De voetjes worden beschermt door een laagje babyvet waardoor ze er bol en rond uitzien. Pas op latere leeftijd vormt zich de voetboog en verdwijnt de platte voetvorm vanzelf.

OP ONTDEKKINGSTOCHT

Trappelen, spelen en kruipen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de spieren. Pas als de spieren stevig genoeg zijn om het lichaamsgewicht te kunnen dragen zal een kindje in staat zijn om de eerste stapjes te gaan zetten. Eerst trekken ze zich aan alles omhoog, en houden zich nog vast, maar geleidelijk groeit het zelfvertrouwen en zullen er stapjes worden gemaakt.

Binnenshuis kun je kinderen prima laten rond stappen op blote voetjes of slofjes met een antislip zool. Maar kindervoetjes hebben buitenshuis bescherming nodig tegen verwondingen, kou en nattigheid. Daarvoor heb je goede eerste loopschoentjes nodig met een hele flexibele zool.

Bardossa mamatothemax loopschoentjes

Wat is belangrijk bij de aanschaf van de eerste loopschoentjes.

De zool moet:

  • flexibel zijn, zowel in de lengte als in de breedte
  • grip geven
  • niet te zwaar zijn

Het voetbed moet: 

  • zacht en comfortabel zijn
  • ondersteuning geven maar niet teveel gevormd zijn

De schoen moet:

  • steun geven bij de hiel
  • aansluiten om de voet door veters of klittenband
  • gemaakt zijn van leer om transpiratie te kunnen reguleren
  • makkelijk instapbaar zijn

Bardossa mamatothemax loopschoentjes

WELKE MAAT?

Schoentjes koop je altijd met groeiruimte, maar overdrijf niet. Het kan het zelfvertrouwen en het loopgedrag van een peuter beïnvloeden als de schoenen te ruim zitten. Meestal koop je nieuwe schoentjes met de mogelijkheid om nog één maat te kunnen groeien.

Een maat is circa 6,5 mm. Schoentjes die je een maat groter koopt zijn niet alleen langer, maar ook weer breder. Heeft een kindje nog veel babyvet op de wreef, dan is het makkelijker om een groter maatje voor de groei te nemen, omdat het schoentje de voet nog steeds goed zal omsluiten.

Maar zijn de voetjes heel smal, let dan goed op of de extra maat nog wel stevigheid geeft. Dan is het beter om wat minder groot te kopen en vaker te checken of de maat nog goed is.

Bardossa mamatothemax loopschoentjes

Nog een tip bij het aantrekken van kinderschoenen:

Laat de peuter staan bij het aantrekken van de schoentjes niet zitten maar zelf staan. Zo voorkom je dat een voetje “slap” of “bol” gehouden wordt en je zelf staat te duwen. Het lijkt dan al snel of de schoen niet past. Door een kind te laten staan zal het eigen gewicht van het kindje in je voordeel werken om de voet op de juiste manier in de schoen te krijgen.

Wat waren de eerste loopschoentjes van jouw kindje(s)? Waar lette jij vooral op tijdens de aanschaf?

Fashion_English11_300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

2 Reacties op “
Wat je echt moet weten bij de eerste loopschoentjes

  1. Beide meiden waren rond de 13 maanden toen ze gingen lopen en voor beide hebben we toen schoentjes gekocht van het merk Shoesme. Erg fijn merk vind ik.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!