Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Moedermelk; als borstvoeding geen optie is…


25 januari 2016


L

Laatst zat ik op een verjaardag. Je kent het wel. Op en top Hollands in een kring. Ik zat naast iemand die ik amper ken. En het gesprek ging na wat gepraat over de kinderen verder. ‘Werk je?’ ‘Ja, als verpleegkundige en lactatiekundige in het AMC.’ Stilte.

image21

Er gebeurt iets geks als je vertelt dat je lactatiekundige bent. Na de stilte volgen meestal drie opties:
1. Wat leuk! Ik heb mijn baby x aantal maanden borstvoeding gegeven (vaak meer dan 6 maanden)
2. O, wat interessant… maar borstvoeding is niets voor mij. Ik heb flesvoeding gegeven.
3. O, wat een mooi vak lijkt me dat… Helaas is het bij mij niet gelukt omdat…

Soms ook nog een vierde optie: Lactatiekundige? Wat is dat? Doe je dan iets met melk? (mensen zonder kinderen)

Los van het feit dat ik altijd een beetje verbaasd ben over dit fenomeen (lieve mama met wie ik in gesprek ben: je hoeft aan mij geen verantwoording af te leggen ;-)) word ik wel altijd een beetje verdrietig van optie drie. En dat komt met name door het woordje helaas.

Natuurlijk zijn er moeders die ‘geprobeerd’ hebben om borstvoeding te geven en daar snel mee gestopt zijn. Deze groep is (denk ik) op voorhand al niet heel gemotiveerd voor het geven van borstvoeding en hebben er vrede mee wanneer ze over stappen op de fles kunstvoeding. Dat is niet de groep waar ik verdrietig van word. Als jij tevreden bent, ben ik dat ook!

Maar wat als je wel echt heel graag borstvoeding wilde geven? Als je er alles aan gedaan hebt wat op dat moment binnen jou vermogen lag. Wat als het ondanks al je goede voorbereidingen toch niet lukt? Of als het lot anders beslist en je speciale medicijnen nodig hebt? Als je ooit een operatie aan je borsten hebt gehad? Misschien niet de juiste begeleiding hebt gehad? Als je je kindje zo graag (volledig) zelf had willen voeden, maar het om wat voor reden dan ook niet lukte. Dan mag je daar verdrietig om zijn! En dat kan ik me dan zo goed voorstellen! Mag je je dan ook schuldig voelen? Nee, sorry lieve mama. Dat liever niet. Want je hebt gedaan wat op dat moment binnen jouw vermogen lag! Had je achteraf andere keuzes gemaakt? Misschien wel. Maar achteraf is alles makkelijker.

image2

Toch is er nog een andere optie dan kunstvoeding.

De WHO (World Health Organisation) adviseert exclusief borstvoeding voor een periode van zes maanden. Vanaf dat moment (dus niet eerder) borstvoeding aangevuld met vaste voeding tot de leeftijd van minimaal twee jaar.  Onder borstvoeding verstaan zij het daadwerkelijk drinken aan de borst. Als tweede keus noemen zij de afgekolfde melk van de moeder van het kind. Als derde keus afgekolfde melk van een andere moeder (donormelk) en als vierde keuze pas de kunstvoeding.

Donormelk dus… Het principe is buitengewoon simpel. Wat de ene moeder te kort heeft. Heeft de andere moeder teveel. Breng deze twee met elkaar in contact en alle baby’s krijgen moedermelk! Prachtig toch?

Toch is donormelk in Nederland nog lang geen standaard alternatief voor flesvoeding. Grotendeels veroorzaakt doordat het nog niet algemeen bekend is. Vroeger, toen kunstvoeding nog niet bestond, was het niet meer dan normaal. En ook in delen van de wereld waar kunstvoeding, door gebrek aan financiële middelen en of schoon drinkwater, een minder voor de hand liggende oplossing is, wordt veel melk gedoneerd. In de meeste gevallen door de baby gewoon bij een andere moeder aan te leggen.

Het zou mooi zijn als donormelk meer bekendheid zou krijgen. Dat de verloskundige het als optie zou noemen, dat de mamaglossy er een artikel over schrijft, dat de kraamverzorgster het als tip geeft of dat de kinderarts het adviseert. Niet omdat het verplicht moet worden. Nee, maar omdat je als moeder recht hebt om een keuze te maken. En omdat je om te kiezen wel iets om te kiezen moet hebben.

De meningen over donormelk zijn verdeeld. Als ik in mijn directe omgeving wat reacties peil liegen die er niet om. Oké, eerlijk is eerlijk het is misschien niet echt de doelgroep: ‘Echt iets voor linkse hippies die denken dat ze daarmee de wereld verbeteren,’ aldus mijn 26 jarige, nog studerende, broertje zonder kinderen. ‘Ahh bah! Dat is echt ranzig, dat doe je toch niet?!’ aldus een van zijn vrienden. Ik ben beledigd. En niet zo een beetje ook. Ranzig? Pardon? Melk van een koe die overdag in zijn eigen stront ligt is niet ranzig? En melk uit mijn borst, zorgvuldig opgeborgen in een hippe voedingsbh, wel? Er komt geen reactie terug.

image1

In Nederland en België brengen Moedermelk Netwerk en  Borstvoeding Aardig vraag en aanbod moeders met elkaar in contact. En maken zij het mogelijk om de moedermelk veilig met elkaar te delen. Moeders die teveel melk hebben kunnen zich aanmelden als donor. Zij vullen een vragenlijst in en er wordt bloed bij hen afgenomen om te testen op bepaalde ziekten die via de moedermelk overdraagbaar zijn. De kosten van deze bloedtest worden vergoed door de vraagouders. Er wordt regionaal gematcht, dus je hoeft als vraagouder niet heel Nederland door om de melk op te halen.
De enige kosten die je als vraagouder maakt zijn de kosten van de bloedtest, benzine kosten om de melk op te halen en eventueel de kosten van de flesjes/zakjes waar de melk in bewaard wordt. Al met al zeker niet duurder als kunstvoeding.

Uiteraard kan niet iedereen zomaar melk ‘bestellen’.  Alle aanvragen moeten ondersteund worden door een medewerker uit de gezondheidszorg zoals bijvoorbeeld een huisarts, verloskundige, kinderarts of consultatiebureau arts.

Op de website van Moedermelk Netwerk en Borstvoeding Aardig vind je meer informatie.

Ik vind het in ieder geval heel bijzonder en ontroerend dat er zoveel moeders zijn die hun melk willen delen. En ik vind het prachtig dat steeds meer moeders kiezen voor de optie van donormelk en op die manier hun baby zes maanden exclusief moedermelk kunnen geven.

Dus lieve mama, als borstvoeding geen optie is: moedermelk is het altijd!

 

Fashion_English11_300x250

Aline

Aline Bakker (29) moeder van Sil (3) en Rens (1) werkt als verpleegkundige en lactatiekundige IBCLC binnen het verloscentrum in het AMC in Amsterdam. Je kunt haar volgen op instagram via @alinebakkerdegroot

4 Reacties op “
Moedermelk; als borstvoeding geen optie is…

  1. Mooi! Goed dat je dit onderwerp in de spotlight hebt gezet! Vroeger was het niet anders inderdaad. De kinderen van vrouwen van adel werden altijd gevoed door de “min” . Het is zo jammer dat er tegenwoordig zo vreemd tegen borstvoeding geven (met name wanneer je dit langer doet dan de gemiddelde moeder) wordt aangekeken terwijl de richtlijnen eigenlijk heel duidelijk zijn.

  2. Dit is en blijft een gevoelig onderwerp. Ik weet niet zo goed wat ik van donormelk moet vinden maar a) als we melk van een koe drinken dan is melk van een mens eigenlijk niet zo vreemd. b) waarom is het raar om gebruik te maken van donormelk als we, de mensheid, melk van de fabrikant ook gewoon accepteren.

    Toch kan ik niet hardop zeggen dat als ik zelf geen bv had kunnen geven gebruik had gemaakt van donormelk.

  3. Mooi stuk, voelde me wel een beetje aangesproken toen ik las dat je van reactie 3 verdrietig werd. Maar toen las ik verder… Ik heb drie weken krom gelegen van de pijn met aanleggen (mijn tepels waren enorm voor dat kleine mondje),ook na het inschakelen van een lactatiekundige niet gelukt. Bloedende tepels en veel pijn verder, een voedingsronde van 2 uur en nog een peuter rond te hebben lopen toch besloten te stoppen. En dat voelde goed en gaf een hoop rust in ons gezin.maar als ik toen geweten had van donormelk, had ik daar denk ik zeker voor gekozen.

  4. Ik had nadat onze jongste dochter met 34 weken was geboren,ook heel graag mijn melk willen doneren. Ik had namelijk overproductie, en onze dochter kon dat nog lang niet aan, aangezien ze alles nog via zonde kreeg. Helaas kon ik het niet doneren, omdat ik dan eerst een heel traject door zou moeten, maar vind het wel een mooi idee dat het kan! Ik schreef toevallig ook eens een blogje over ‘Borstvoeden kan niet altijd!’: https://buttydaantje.wordpress.com/2015/08/06/borstvoeden-kan-niet-altijd/

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!