Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

8x Wat je pas weet als je zelf moeder bent


26 januari 2016


<

MAMA to the max dochter moeder mama liefde love onvoorwaardelijk moederschap

 

Sinds ikzelf moeder ben kom ik erachter wat mijn eigen moeder allemaal heeft moeten doorstaan met mij. Ik denk steeds vaker: “zou mama dit ook allemaal met mij gehad hebben?” Ik weet dan bijna een miljoen procent zeker dat ik die vraag met “JA” kan beantwoorden. Voordat ikzelf moeder was, vond ik eigenlijk alles vanzelfsprekend wat mijn ouders voor me deden. Nooit heb ik erbij stilgestaan dat mijn ouders ook slapeloze nachten hebben gehad….door mij! Nooit heb ik haar laten weten dat ik het enorm fijn vind dat ze mij altijd op de eerste plaats stelde, zelfs nog boven haar eigen geluk, gewoonweg omdat ik er niet bij stilstond. Bij deze wil ik dan ook mijn lieve moeder bedanken voor alle momenten dat ze er voor me was, zonder dat ik daar dankjewel voor heb gezegd. Ook weet ik dat ze nu zegt: “Ach dat is toch niet nodig…dat doen moeders nou eenmaal”. En dat klopt ook, voor mijn dochter doe ik ook alles zonder daar ook maar iets voor terug te willen. Ik geloof dat dat onvoorwaardelijke liefde heet!

Vandaag deel ik 10 momenten die jouw moeder zeker heeft meegemaakt toen je klein was.

1. Je kreeg straf maar van binnen lachte ze

Zeker weten heeft je moeder je wel eens straf gegeven terwijl ze het eigenlijk heel grappig vond wat je gedaan had. Ik had het laatst zelf met Maxime. Ze had de hele commode op haar kamer uitgehaald en zat op de grond te spelen met de crème. Die zat inmiddels al overal, op haar gezicht, op de vloerbedekking en in de gordijnen. Ik kwam binnen en ik zag dat crème-snoetje, terwijl ze zei: “dat was niet de bedoeling mama”. Ik moest natuurlijk boos worden en haar zeggen dat ze dit nooit meer mocht doen, maar ergens vond ik het zo schattig dat ze me vertelde dat het echt niet de bedoeling was.

MAMA to the max peuter opvoeding moederschap kind
2. Jij kwam altijd op de eerste plaats

Je moeder heeft jou altijd boven haar eigen belang geplaatst. Jouw behoeftes werden eest vervuld voordat ze aan de hare toekwam. Moest ze naar de wc maar hij moest ook dan liet ze jou voor gaan terwijl haar blaas op knappen stond. Dat jij lekker kon slapen terwijl zij in een veel te ongemakkelijk houding naast je lag. Ze deed de hele dag leuk dingen met je terwijl ze ’s avonds helemaal kap[ot was om nog iets voor zichzelf te gaan doen. En toch werd ze de dag erna wakker en deed ze het allemaal weer opnieuw.

 

3. Jij at haar koekje bij de koffie

Als jij graag iets at dan genoot je moeder daar nog meer van. Gingen jullie ergens koffie drinken en je moeder kreeg r ene koekje bij? Dat wilde ze zelf eigenlijk wel hele graag opsmikkelen…maar negen van de tien keer stond jij voor haar neus…”mama, mama, ik wil het, ik wil het”. Je moeder gaf altijd toe…jij kreeg het koekje. Met alle liefde zelfs gaf ze jou het koekje. Ze genoot er meer van hoe jij het koekje opsmulde dan dat ze het zelf had opgegeten.

 

4. Ze heeft vaak om jou gehuild (van binnen)

Je moeder huilde waarschijnlijk toen ze hoorde dat ze in verwachting was van jou. Ze huilde in ieder geval zeker toen je geboren werd (sowieso al van de pijn maar waarschijnlijk ook van geluk). Ze huilde (van binnen) als je viel, ze huilde toen je boos op haar werd en ze huilde toen je het huis uit ging. Al deze tranen waren echt moedertranen die bestonden uit pure liefde voor jou. Ook voelde ze jouw pijn en wanneer jij moest huilen dan huilde ze met je mee. Zelfs toen je liefdesverdriet had.

moeder baby MAMA to the max huilen moederschap liefde

 

5. Je hebt haar pijn gedaan

Zeker weten dat je een keertje, omdat je heel boos was, met je handen of je voeten lelijk naar hebt gedaan. Al was het niet hard, voor jou doen wilde je haar echt slaan of schoppen. Dat fysieke deed haar niet zoveel, maar psychisch vond ze het verschrikkelijk. Hoe kon haar lieve kind waar ze alles voor deed en overhad nu zo tegen haar doen…Ook al wist ze dat je niet redelijk was en je het eigenlijk niet meende, ze vond het toch vervelend en hoopte dat je snel weer zou afkoelen.

 

6. Ze was/is altijd bang

De angst dat jou iets overkomt is vanaf het moment dat ze hoorde dat je in haar buik groeide, aanwezig. Nog steeds is ze bang dat jou iets overkomt. Bang dat je een ongeluk krijgt, bang dat je verdriet hebt, bang dat jouw zwangerschap niet goed gaat of nog erger, bang dat jouw kindje (haar kleinkind) iets overkomt. Deze moederbangheid zal nooit meer overgaan en waar je vroeger nog geïrriteerd was omdat je moeder volgens jou overbezorgd was, zo herkenbaar is het gevoel nu omdat je hetzelfde gevoel hebt met jouw kind.

 

7. Ze gaf je ALTIJD complimentjes

Soms was ze gewoon zo trots op je of wilde ze gewoon dat jij je goed voelde en gaf ze je een complimentje. Ze vertelde je hoe mooi je was (terwijl je een lelijke outfit zelf had samengesteld). Ze vertelde je dat jouw tekening de mooiste was van alle kindjes uit de klas, ze gaf je een pluimpje na je eerste sportwedstrijd waar je geëindigd was in de middenmoot. Of zelfs wanneer je tweede was geworden kon ze je nog zo laten voelen dat jij de beste was. Ongelofelijk mooi hoe je dat ook meteen aannam van je moeder. Nu ik zelf moeder ben besef ik pas wat een invloed woorden van een moeder op je kind hebben. Wees dus ook altijd erg voorzichtig met wat je je kind vertelt.

8. Ze maakte wel eens een leugentje om bestwil

Leugentjes om bestwil zijn er niet voor niets. Soms was het fijner, beter en minder hard wanneer je moeder je iets wijs maakte. Dat kusjes van je moeder echt niet de wond genezen hoef je een peuter niet te vertellen. En dat de snoepjes op zijn en de winkels dicht zijn is alleen maar goed voor de tandjes. Uiteindelijk heeft een moeder altijd het beste voor met haar kind, vandaar ook de leugentjes om bestwil.

 

Heb je je moeder al eens gezegd hoeveel je nu pas beseft wat ze allemaal voor je gedaan heeft? En herken je als je zelf al moeder bent wat je zelf nu bij jouw eigen kindje doet? Laat het me weten, leuk!

 

Liefs,

 

 

marjonhandtekening_2.0

 

Bespaar continu

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!