Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

7x niet zeggen tegen iemand met een miskraam


21 maart 2016


Registratie doodgeboren kindje
<

Het krijgen van een miskraam is het ergste wat een zwangere vrouw (en partner) kan overkomen. Helaas hebben veel vrouw zo een miskraam al een keer mee gemaakt. Mensen in hun omgeving weten hier nooit goed op te reageren en maken tactloze opmerkingen. En dit doet gewoon pijn. 

Vaak bedoelen deze mensen het goed. Maar ze weten gewoon niet hoe ze moeten omgaan met het verdriet. Als moeder zit je hier gewoon niet op te wachten. Je wilt gewoon jezelf omringen met mensen waarbij je terecht kan met al je verdriet. En zit niet te wachten op tactloze uitspraken.

7x wat je niet moet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad.

 1. “Maar het was nog maar een wormpje”
  Ook al is dit misschien wel zo, het is en blijft jouw kindje. Je hebt je leven al aangepast aan de komst van het kind. Deze opmerking  komt net zo hard aan als dat iemand zo zeggen: “gelukkig is het in het beginstadium gebeurd”. Ze zouden eens moeten weten.
 2. “Gelukkig heb je al een kind”
  Dit maakt het verdriet er niet minder om. Vaak is een tweede kind een hele logische vervolg stap en deel je je leven hier ook naar in.
 3. “Ligt het aan jou of aan hem”
  Wat zou dit moeten uit maken? Bij een miskraam gaat het er niet om wiens schuld het is. Sowieso raar trouwens, het gebeurd nu eenmaal daar heb je vaak zelf weinig invloed op.
 4. “Er zijn nog genoeg kansen”
  Natuurlijk is dat ook zo. Maar het wil niet betekenen dat het ook gebeurd. Het is namelijk niet zo van zelfsprekerd om zwanger te geraken.
 5. “Nu heb je wel een rede om extra veel te oefenen ;)”
  Sorry! Dit zeg je toch niet. Waarschijnlijk bedoelen deze mensen het goed, maar erg tactisch is het niet.
 6. “Nou, je bent in ieder geval van alle kwaaltjes af”
  Die kwaaltjes en de misselijkheid had je er allemaal voor over gehad. Als iemand het zegt is dit verre van positief. En het zal je waarschijnlijk meer pijn doen.
 7. “Je kunt er niks aan doen”
  Dat zal ook wel zo zijn. Het zal je schuldgevoel niet weg nemen. (bron: Ze.nl)

Heb je zelf al een keer te maken gehad met een van deze uitspraken? En hoe heb je toen gereageerd?

Wil je lezen hoe je positief kan blijven tijdens moeilijke tijden? Lees dan eens deze blog van Patricia.

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

8 Reacties op “
7x niet zeggen tegen iemand met een miskraam

 1. Misschien maar beter zo, want je hebt het al zo druk met 4 kinderen waarvan 3 extra zorg nodig hebben
  Dit kreeg ik te horen 2 dagen na de mk.

 2. Oei, of een opmerking over natuurlijke selectie en dat het misschien dus maar beter is. Het is natuurlijk ook heel moeilijk om iets ‘goeds’ te kunnen zeggen in zo’n situatie, dat begrijp je denk ik pas als je het zelf hebt meegemaakt.

  • Het is zeker moeilijk om iets goed te zeggen. Maar ze zouden er ook voor kunnen kiezen om alleen medeleven te tonen, niet te veel poes pas. Maar het klopt, ik denk dat je zelf in de schoenen van diegene hebt moeten staan. Liefs Marjon

 3. ‘ Er was gewoon iets mis met het kindje en beter nu dan straks ‘ Wat een onzin!!! Daar werd ik echt heel boos en verdrietig van. En nog steeds doen dat soort opmerkingen pijn.

  Na het zien van een hartje, bewijs van leven, ben je mama ( vind ik ) wat andere mensen ook zeggen. Ze moesten eens weten hoe groot het verdriet is, en het verlangen.

  Gelukkig ben ik inmiddels met wat hulp van medicatie, nu 27 weken zwanger.

 4. Nog een: had je wel postief getest? Een collega durfde dit tegen mij te zeggen bij mijn vierde miskraam. Ik heb alleen maar: “ja natuurlijk” gezegd of iets in die trant. Ik was werkelijk lam geslagen.

 5. Dit soort opmerkingen heb ik gelukkig nooit gehad. Wat ik wel heel vervelend vond om te horen was dat ik tenminste zwanger kon worden en het had toch geen kans op leven gehad. Ook die opmerkingen maken het niet veel makkelijker.

 6. Hier iemand die na 10 min zei: nou, ik ga weer. Misschien krijg ik bij de buren wél koffie! (Tja sorry… ik had even andere dingen aan mijn hoofd dan de perfecte gastvrouw uithangen…) 🙁

 7. Ja, helaas wel. En dan met name; Ach, het komt heus nog wel. Dat is inderdaad niet van zelfsprekend. Als je al 18 maanden ‘bezig’ bent na een sterilisatie ben je zó blij dat dit lukte en dan zoiets moeten mee maken.. Ik gun het niemand!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!