Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat is er mis met dertig?


6 februari 2016


dertig wijnglas MAMA to the max
<

Dertig. Het was altijd een leeftijd die nog eindeloos ver weg leek. De leeftijd van gesettelde mensen met een goede baan en een serieus leven. Een beetje dichter bij kwam het toen het de leeftijd van m’n zwagers en daarna van mijn zussen werd. Maar zelfs toen mijn eigen man de dertig bereikte, kon ik nog gerust achterover gaan zitten met de wetenschap dat ik nog vijf jaar een twintiger zou zijn.

Maar de tijd haalt me in en over drie weken moet ik er ook aan geloven. Ik word dertig. En dat vind ik een heel gek idee, want voor m’n gevoel was het nog helemaal niet lang geleden dat ik twintig werd. Waarom gaat het zo snel!

Onwillekeurig word ik bij zo’n mijlpaal aan het denken gezet. Over mijn leven tot nu toe en wat er na mijn dertigste nog gaat komen.

De afgelopen tien jaar zagen er samengevat ongeveer zo uit: studeren, op kamers, trouwen, reizen, afstuderen, eerste flat, eerste baan, eerste baby, eigen bedrijf gestart, tweede baby, eerste echte huis.

Als ik daar op terugkijk is het ook niet zo gek dat het lijkt of de tijd gevlogen is. Een heleboel life-events in korte tijd achter elkaar hebben me ongemerkt steeds dichter bij de dertig gebracht.

Dertig dus. Het klinkt in mijn oren écht een stuk ouder dan 29. Het is niet zo dat ik tegen m’n verjaardag opzie of het liever niet wil vieren, maar het idee dat ik vanaf dan als dertiger door het leven ga, geeft me toch een ongemakkelijk gevoel.

Dat ik niet de enige ben die met gemengde gevoelens naar z’n dertigste verjaardag uitkijkt, blijkt uit de vele lijstjes op internet die moeten aantonen dat het allemaal reuze meevalt en dat het eigenlijk heel leuk is om dertig te zijn. Ik spit ze allemaal door in de hoop dat het mijn onrust een beetje weg zal nemen. Van zeven redenen waarom het niet erg is om dertig te worden naar elf redenen waarom dertig worden veel leuker is dan het klinkt. Ik raak er nog niet van overtuigd. Meest verontrustend vond ik deze: 26 dingen die elke vrouw nodig heeft voordat ze dertig wordt. Die heb ik dus nog niet allemaal!

Nee ik heb geen matchende wijnglazen, ik houd nog steeds niet van naar de kapper gaan, heb geen hond. En als ik naar de dertig must do’s voor je dertigste kijk, dan ga ik die bij lange na niet meer redden in de komende drie weken. Echt serieus hoef je die lijstjes niet te nemen dus.

De vraag blijft. Waarom heb ik net als zovelen moeite met deze leeftijd? Voelt het een soort deadline? Een leeftijd waarop je bepaalde dingen echt gedaan moet hebben, omdat het anders niet meer kan? Wat maakt dat ik bij deze leeftijd zo aan het denken wordt gezet over wat ik al bereikt zou willen hebben en wat ik met de rest van m’n leven wil?

Ik weet niet precies wat bij mij de onrust veroorzaakt, maar wat ik wel weet is dat het er van al die lijstjes die ik vind, niet veel beter wordt.

Omdat ik bij deze mijlpaal toch aan het denken ben gezet over de jaren die komen, volgt hier mijn eigen lijstje, waar ik wel blij van word. Want als het goed is heb ik na m’n dertigste nog tijd zat om een heleboel te bereiken en een heleboel mooie dingen te doen.

 

 ballonnen roze pink balloons MAMA to the max

Dertig dingen die ik wil doen ná m’n dertigste:

 1. Genieten van kleine dingen
 2. Veel lachen met m’n meisjes
 3. Meer schrijven
 4. Reizen
 5. Een voorbeeld voor mijn dochters zijn
 6. Met vriendinnen en zussen wijntjes drinken
 7. Veel etentjes en weekendjes weg met mijn leuke man
 8. Veel boeken lezen
 9. Een 10 km wedstrijd hardlopen (Nou moet ik wel!)
 10. Soms even niets
 11. Veel water drinken
 12. Mijn zegeningen tellen
 13. Feestjes vieren
 14. Studeren
 15. Blijven dromen
 16. Meer slapen
 17. Een boek schrijven
 18. Deadlines halen
 19. In een hangmat in mijn tuin liggen
 20. Een bad kopen
 21. M’n studie afbetalen
 22. Delen van wat ik heb
 23. Pasta en wijn in Italië
 24. Met laarzen in de regen springen
 25. Warme broodjes op bed op zaterdagochtend
 26. Veel knuffelen met mijn schatten
 27. Fotoboeken maken
 28. Mooie herinneringen maken
 29. Tijd met familie
 30. Picknicken

 

Ik ben erg benieuwd naar jullie lijstjes! Welke dingen wil jij graag doen na je dertigste die hier nog niet tussen staan? Laat het me weten, wie weet heb ik er nog iets aan!

 

Liefs,

 

Tamara

Kerstwinkel 2017

Tamara

Mijn naam is Tamara Grevers, nog net geen 30. Vrouw van hele leuke man en moeder van twee mooie meiden.(Zoë 4, Femme, 2) Ik werk parttime als zelfstandig webdesigner. Een hele leuke baan. Ik houd van een goed boek, lekker eten met een wijntje, vriendinnendates, series kijken en hardlopen(soms). Schrijven staat hoog op mijn wordikblijvan-lijstje en ik vind het top dat ik deel uit mag maken van het bloggersteam van MAMA to the max.

8 Reacties op “
Wat is er mis met dertig?

 1. Ik word er binnenkort zelfs al 40 (when did that happened??) en ik vond het een stuk moeilijker om 30 te worden besef ik nu. Ik ben mij er nu veel meer van bewust dat we heel erg moeten genieten van kleine dingen,van onze liefsten om ons heen, van een goede gezondheid, enz. Allemaal nogal cliché, maar toch is dat het allerbelangrijkste in het leven vind ik en ben ik elke dag dankbaar met het leven dat ik leiden mag! En dat lijstje van jou: ik help duimen dat je alles kan afvinken! Succes!! Lieve groet, V.

 2. Ik zit nu ‘as we speak’ in Australie voor een lange rondreis! Met vriend, dochter van 1,5 jaar en ikzelf, net 30 jaar. Het leven begint nu pas, joh! Jong genoeg om nog alles te kunnen ondernemen, oud genoeg om serieus genomen te worden. Geniet : )

 3. Lieve Tamara, als net-30-er werd mijn aandacht getrokken naar jouw artikel. Ik dacht; wat moet ik nog doen in mijn 30 jaren of wat heb ik niet gedaan voor mijn 30ste. Maar wat ik te lezen kreeg was een mooi verhaal van een ambitieus persoon waarvan ik herken dat ook ik dacht dat mijn jaren als 20er eeuwig zouden duren. Ik vond het vreselijk om 25 te zijn want dan was ik over de helft. En ook die 5 jaar erna vlogen voorbij. Door studie, stage, samenwonen, toneel spelen, muziek maken en fotograferen. Veel van deze dingen zijn met moeite gedaan, want ik ben chronisch ziek. Ik heb colitis ulcerosa. Hierdoor moet ik rustiger aan doen, kan ik soms niet mee, heb ik vaak pijn en voer ik mijn eigen strijd. Hoe ik ben gaan kijken naar 30 jaar worden is als een prachtige mijlpaal. In deze jaren heb ik zo veel bereikt. Heb ik zo veel gedaan waar ik dubbel zo trots op ben omdat ik weet dat ik nooit heb opgegeven. 30 en trots op mijn leven als dit het was. Maar dit is het nog niet. ‘Es god bleef’ zeggen we in Maastricht, heb ik nog vele mooie jaren voor de boeg. Waarin ik ook wil trouwen, kindjes krijgen, nog meer leren, leuke en inspirerende mensen wil ontmoeten, mijn boek over colitis uit wil brengen, reizen, fotograferen, muziek maken, feesten, leuke dingen doen en ook veel fotoalbums maken waarin ik dit allemaal vastleg. En ik weet dat het zal lukken. Want ik ben sterk dat heb ik mezelf wel bewezen. Maar voor nu kijk ik terug in mijn albums met een lach op mijn gezicht.

  Veel liefs,
  Annika.

  • Lieve Annika,
   Wat een mooie, positieve reactie. Mooi dat je zo sterk in het leven staat, ondanks dat het niet altijd makkelijk is.
   En leuk om jouw plannen te horen voor de komende jaren! Ik hoop dat je er heel erg van kunt gaan genieten.
   Liefs Tamara

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!