Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijn leven als mama: een avontuur vol met uitdagingen


29 mei 2015


V

Vandaag de dag ben ik best wel trots dat ik geheel op eigen kracht en op mijn eigen manier weer op mijn oude gewicht ben gekomen van het gewicht van voor de zwangerschap. Zoals ik al eerder vertelde in de blog over mijn kraamtijd was ik na de bevalling en zelfs na tien dagen kraamtijd redelijk in shock….17 kg zwaarder….oeps! Ik had het totaal niet zien aankomen als kersverse mama en heb tien jaar lang hetzelfde gewicht gehad dus ik was echt redelijk van de kaart (nog zacht uitgedrukt). Gelukkig vond ik wel vrij snel de drive om weer in shape te komen. Ik meldde me aan bij de sportschool en volgde de klassieke Billen-Benen-Buik klasjes. Het deed me erg goed om een uurtje mijn hoofd helemaal leeg te maken. En na een aantal weken zag ik echt al effect. Dat motiveerde me om nog meer mijn best te gaan doen. De eerste twee maanden (in mijn borstvoedingsperiode) vond ik mezelf nog steeds een beetje zielig na die heftige bevalling en dan troostte ik mezelf maar al te graag met lekker eten. Ook las ik overal dat je extra moest eten als je borstvoeding gaf en daar gaf ik me dan ook helemaal aan over. ’s Middags heerlijke warme harde broodjes van de bakker met kip kerrie salade of eiersalade…..jammie! Ik besefte dat ik daarmee moest gaan ophouden wilde ik heel wat kilo’s kwijt raken. Ook de avondmaaltijden moesten drastisch veranderen. Iedere dag heerlijk pasta (JP kan die zo lekker maken) of rozemarijn aardappeltjes met een goed stuk vlees moesten plaats gaan maken voor eten met minder calorieën vond ik.

 

Helpppp, welk dieet?

Ik las veel op internet over verschillende diëten en afvalmethodes, maar eigenlijk was er niks waar ik echt achter stond. Ik vind de voorgestelde maaltijden altijd veel te ingewikkeld. Al die ingrediënten die je moet kopen en dan nog niet gesproken over de lange bereidingstijd, ook al staat er vaak bij: “een snelle maaltijd”.

Ik bedacht dat ik 1 maaltijd moest gaan vervangen voor een sobere maaltijd. Omdat mijn logica me niet in de steek liet kwam ik al snel tot de conclusie dat als ik de avondmaaltijd zou kiezen dit de meeste winst qua calorieën zou gaan opleveren. Maar wat zou ik dan moeten gaan eten? Ik wilde toch groente binnen krijgen en een gezonde maaltijd naar binnen werken. Daarnaast mocht ik geen honger lijden en dus niet gaan leven op bijvoorbeeld een cracker, want dan zou ik het nooit lang gaan volhouden. Heel wat eisen dus… Al snel vond ik voor mijn gevoel de oplossing….SOEP! Ik had drie opties;

1. een kant-en-klare soep uit een pakje uit de supermarkt

2. zelf soep maken (iedere dag) of

3. zelfgemaakte soep kopen bij een speciaalzaak of slager.

De eerste optie viel gelijk af. Ik weet dat er veel zout in kant-en-klare producten zit en vond het iets te ‘ongezond’. Ook optie twee zou ik waarschijnlijk niet langer dan twee weken vol gaan houden. Eerlijk is eerlijk, ik ben geen keukenprinses, en na een dag gewerkt te hebben zou het te makkelijk zijn om gewoon mee te eten met wat JP voor hem en Maxime gekookt zou hebben. Ik koos dus voor optie 3: zelfgemaakte soep kopen en in mijn geval is dat bij een geweldige traiteurzaak in Maastricht: Saveurs. Ze hebben er een hele koeling vol met ingevroren soepen.

 

IMG_7678

Ik koop iedere twee of drie weken genoeg soep voor om ’s avonds te eten. Iedere dag een andere soep. Hartstikke snel klaargemaakt. Drie minuutjes in een pannetje opwarmen en ik kan meteen aanvallen als ik thuiskom, zodat ik ook niet in de verleiding kom te gaan snoepen. Mijn favoriete soepen zijn bretonse vissoep, aspergesoep en in de winter erwtensoep, maar ik eet ook graag de kreeftensoep, kippensoep, tomatengroentesoep of de kervelsoep. Ik weet nog dat ik de eerste twee weken psychisch wat moeite had ermee dat ik ‘alleen’ maar soep at. Ik nam er dan nog een boterhammetje of een crackertje bij. Na twee weken echter was die gedachte helemaal weg en nu eet ik gewoon een hele bak soep gevuld met verse groenten op.

 

Mijn geheim?

Ik eet van maandag tot en met donderdag als avondmaaltijd een heerlijke, best wel grote, kop soep. En nu komt de grote oplossing waarom ik het al bijna twee jaar volhoud…. ik kan op vrijdag, zaterdag en zondag eten wat ik wil!

Ik leef er echt naar toe en verheug me dan ook extra wanneer het vrijdag is om een heerlijke pizza of pasta te eten. Ik hoef in het weekend dus ook helemaal nergens op te letten. ik eet waar ik zin in heb en houd geen rekening met de calorieën. op maandag gaat de knop weer om en weet ik dat ik weer vier dagen aan de soep ga. en daar heb ik helemaal geen problemen mee want er is genoeg afwisseling.
IMG_7681

 

Ik kan wel zeggen dat eigen bedachte dieet wel geslaagd is en waarom? Omdat ik het juist zelf ‘op maat gemaakt’ heb. Ik heb niet gekeken naar alle diëten die er zijn, maar ben zelf gaan nadenken wat bij mij zou passen én misschien het meest belangrijke, wat ik het makkelijkst zou kunnen volhouden. Ik kan normaal ontbijten en lunchen, kan in het weekend lekker eten wat ik wil, voor mij zijn dat de factoren om het goed vol te houden. Voor mij voelt het nu ook helemaal niet meer als diëten maar het is echt een way of life geworden. Ik zou me niet meer kunnen indenken om niet van maandag tot en met donderdag verse soep te eten. Heerlijk vind ik het zelfs. Een bijkomend positief effect is dat mijn maag ook een stuk kleiner is geworden en dat ik merk dat als ik in het weekend veel wil eten dat niet meer lukt. Ik heb al veel sneller genoeg. Kortom, ik ben erg blij met mijn soepjes en ik zou niet meer zonder kunnen.

Natuurlijk ben ik de 17 kg niet kwijt geraakt door alleen de avondmaaltijden te vervangen door soep. Ik ben ook intensief gaan sporten zoals ik al eerder vertelde en ben ook gaan letten op de alcoholische drankjes en tussendoortjes. Hier vertel ik later nog een keertje meer over.

Vandaag is het vrijdag en mag ik vanavond weer eten waar ik zin in heb. Ik denk dat het frietjes worden 😉

 

Zou je dit ook eens willen proberen na mijn verhaal gelezen te hebben? Of heb je zelf ook een eetgewoonte waar je veel mee bent afgevallen en nu nog steeds de kilootjes eraf weet te houden? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

Liefs,

leesblog

 

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!