Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

MIJN KRAAMTIJD: een roze wolk met een grijs randje


13 maart 2015


<

Als iemand erover mee kan praten dat ze er blijkbaar totaal niet op voorbereid was wat allemaal ging komen na de bevalling dan ben ik het wel. Wat er na de heftige bevalling allemaal op me af kwam had ik nooit en te nimmer kunnen bedenken.  Ik neem je mee in mijn kraamtijd.

In een serie van vier blogs deel ik mijn kraamtijd met jullie omdat ik door mijn verhaal en de verhalen uit mijn omgeving heb gemerkt dat er een groot verschil kan zitten tussen de verwachting die wij aanstaande moeders hebben versus de realiteit die zich kan voordoen na de bevalling en tijdens de kraamtijd. Jonge moeders kunnen worden overspoeld door gevoelens van twijfel, over-verantwoordelijkheid, onzekerheid, perfectionisme, neerslachtigheid, verdriet en sluiten zich beetje bij beetje af van hun omgeving. Ik wil graag dit onderwerp aansnijden en laten zien dat als dit je ook is overkomen, je niet de enige bent en dat de moeders die nergens last van hebben gehad er zeker zijn en ik op hun erg jaloers ben, maar die helaas maar op een handje te tellen zijn.

Vandaag de eerste blog uit deze vierdelige serie:

Deel I: Totally prepared…Laat de bevalling maar komen!

Ik was door het dolle heen toen ik zwanger bleek te zijn. Vanwege medische redenen (ik heb maar één eierstok en die werkt ook niet optimaal), was het niet zo vanzelfsprekend dat ik via de natuurlijke manier zwanger zou worden. Toen dat eenmaal wel het geval bleek te zijn, voelde het voor ons als een groot wonder. De dag nadat ik wist dat ik zwanger was stond ik al, voordat de boekhandel openging om 09.00 uur, voor de deur. Ik heb geloof ik zes boeken gekocht en ben als een gek gaan lezen…voorbereiden noemde ik dat. Zelfs een boek voor mijn man gekocht “Help, ik word vader”,  zodat we ons er samen tot in de puntjes op konden voorbereiden. Vervolgens heb ik de negen maanden van mijn zwangerschap zowat ieder forum afgestruind naar vragen die in me op bleven komen. Aan het einde was ik er zeker van…ik was totally prepared…! Laat het baby’tje maar komen, deze mama-to-be is zo voorbereid als dat het maar kan. Ik wist alles!

kraamtijd

Klein puntje achteraf misschien was dat ik ‘een box’ van de zorgverzekeraar had gekregen met allemaal nuttige dingen erin. Maar alleen die veeeeel te dikke maandverbanden…die kon ik niet plaatsen…”bah” dacht ik, die zou ik nooit gebruiken, weg ermee…. Geen lampje dat overigens ging branden op dat moment. Blijkbaar zo ervan overtuigd dat ik alles wist wat zou gaan komen. En die maandverbanden…daar had ik nergens iets over gelezen en hadden ze ook niks over gezegd tijdens de zwangerschapscursus, dus zoals gedacht ook gedaan….weggegooid, bah!

Op zaterdag 30 maart zijn in de ochtend mijn vliezen gebroken. Ik bleef heel kalm, volgde alle stappen, zoals het bellen van de verloskundige, koffertje dat meeging nog een keertje gecheckt, snel nog mijn nagels gelakt (ahum) en mijn yoga matje alvast klaargelegd in de huiskamer voor als de weeën heftig zouden worden, dan kon ik daarop rustig gaan liggen.

kraamtijd

 

Ware het niet dat ik ineens een weeënstorm heb gekregen en binnen 45 minuten 6 cm ontsluiting had en ik als een gek naar het ziekenhuis ben gegaan. Ik bespaar jullie alle details over de bevalling, maar hij was heftiger dan heftig… ’s Nachts om 00.32 uur is ze uiteindelijk kerngezond ter wereld gekomen.

kraamtijd

 

Ons prinsesje, Maxime Julie, was een heus Paaskindje. Geboren op zondag 1e paasdag 2013. We waren in de wolken. Ik ben ’s nachts bevallen en omdat ik zo moe was ben ik, vrij snel nadat ze me naar mijn kamer hadden gebracht, in slaap gevallen tot ’s ochtends vroeg. Ik werd wakker, opende mijn ogen en naast me lag een prachtig kindje te slapen…perfect was ze! Ik genoot, ik voelde die moederliefde en ik wilde haar gelijk al aan de borst leggen. Heerlijk heb ik mijn ontbijtje opgegeten en was ik ondersteboven van haar schoonheid en perfectie.

kraamtijd

Op een geven moment kwam de zuster aan mijn bed…”Goedemorgen kersverse mama, hoe maakt u het”? Ik vertelde haar hoe mooi ik Maxime vond en dat het echt een wondertje was. Ze was het (natuurlijk) met me eens. Ze stelde voor eerst Maxime aan te kleden en als ze daar mee klaar was zouden we gaan douchen. Ze vroeg waar Maxime haar eerste pakje lag om aan te doen en ik wees naar mijn koffertje. Ze moest ineens erg lachen… “vakkenschoenen”?? zei ze… “wat ben jij van plan”… nou dacht ik bij mezelf…jij mag er dan wel op van die klompen bijlopen, maar ik ga hier dadelijk naar buiten als trotse en mooie mama. Ik had niet alleen hakkenschoenen bij me…ook mijn nieuwe spijkerbroek en leren jasje had ik ingepakt voor strakjes. Ik verheugde me op dat moment dat we het ziekenhuis uit zouden lopen. Ik moest nog even geduld hebben, over een paar uurtjes als ze de katheter eruit zouden halen, ik zelfstandig kon plassen….ja…dan mocht ik gaan en zouden we naar buiten lopen met z’n drietjes. Mijn man de maxi cosi vast met daarin ons prinsesje en ik als trotse moeder ernaast in mijn mooie outfit en die ik maanden geleden al had uitgekozen inclusief hakkenschoenen en zonnebril op….picture perfect!

kraamtijd

in azm

 

Volgende week deel IIBaby’s eerste pakje en mama’s eerste outfit (definitely met pumps!) waarin ik verder vertel over de grote roze wolk met een grijs randje. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Was jij voor je gevoel ook helemaal voorbereid op de komst van de baby en had je een idee hoe de kraamweek zou verlopen? En als je het een cijfer moest geven…van 1 tot 10… welk cijfer zou je dan geven als ik je vraag hoe dicht je verwachting over de kraamtijd en de werkelijkheid bij elkaar lagen? 1= precies zoals verwacht en 10=mijn verwachtingen lagen heeeeeeeel ver van de werkelijkheid.

Je kunt nu ook al deel 2deel 3 en deel 4 lezen. Laat mij vooral weten hoe jij je eigen kraamtijd hebt ervaren en of je je herkent in mijn verhaal.

Liefs,

handtekening_blogs

 

NEW Babycadeaus 336x280

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

24 Reacties op “
MIJN KRAAMTIJD: een roze wolk met een grijs randje

 1. Pingback: Mijn kraamtijd: roze wolk met een gouden randje ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

 2. Pingback: Mijn eerlijke bevallingsverhaal ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

 3. Pingback: De kraamtijd is voorbij! En nu... ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

 4. Pingback: Mijn tips om zwanger te worden ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

 5. Pingback: MIJN LEVEN ALS MAMA: EEN AVONTUUR VOL MET UITDAGINGEN - MAMA to the max, de lifestyle community voor mama's (to be)!

 6. Pingback: Dé 5 tips wanneer je op kraamvisite gaat - MAMA to the max, de lifestyle community voor mama's (to be)!

 7. Mijn zwangerschap verliep heel goed..voelde me op en top vrouw!
  De bevalling was zeer heftig aangezien mn zoon bijna 9 pond woog en veel bloedverlies had (dan weet je genoeg)
  Mijn kraamtijd geef ik een 10..totaal niet zoals ik het me had voorgesteld..had het veeel romantischer in gedachten..Na 2 dagen en 2 nachten niet geslapen te hebben en daar bovenop een te laag HB was ik echt doodop! De kraamhulp kwam de 2e dag vrolijk binnen en vroeg: nou hoe is het moeders?
  Barste ik in huilen uit, snikte dat ik het niet aan kon en dat alles mislukte.. (baby huilde veel, borstvoeding lukte niet, kloven) Gelukkig had ik een fijne kraamhulp die vroeg aan mn man of hij alle visite voor de morgen af wou bellen zodat ik eerst kon gaan slapen..
  De verdere kraamtijd vond ik heftig omdat de kleine veel huilde door krampen en ik enorm onzeker was (pfff rot hormonen)
  Al met al vind ik het krijgen van een kindje een hele bijzondere gebeurtenis waarin het mij heet doen beseffen dat een heel wonder is als je zwanger mag worden en vervolgens ook van een gezond kindje bevalt..!

 8. Ik dacht dat ik volledig was voorbereid en tot op zekere hoogte was ik dat ook, de bevalling heb ik op me af laten komen alleen inderdaad ontzettend heftig, details bespaar ik! Na 42 uur was ze er en t was onwerkelijk, en had precies dezelfde gevoelens zoals jij ze beschrijft 🙂 ik had een totaal ruptuur dus daar begon de ellende al mee, achteraf was dat nog het minste.
  Een lichtroze wolk met een zwarte rand is het voor mij geweest, mijn dochtertje huilde 22/7 en dat is enorm veel! De verwachting van mijn bevalling was ietsjes anders dus dat geef ik een 3 de verwachting van kraamtijd en de tijd erna een 10, mijn hele voorstelling van die periode als mama is in duigen gevallen! Het is allemaal goedgekomen gelukkig maar ik schaamt er ook niet voor dat ik het ontzettend zwaar heb gehad!

 9. Eigenlijk kan ik hier in z’n geheel niet over meepraten. Tijdens m’n zwangerschap heb ik al vanaf 2 maanden last gehad van nierstuwing aan beide kanten. Met 6 maanden kon ik geen 10 min meer zitten, een hel. Maar toch was ik dit allemaal zó vergeten..
  Met 36 weken kwamen we er binnen 1 dag achter dat de baby niet goed meer groeide en dat mijn moeder ernstig ziek bleek. Wat volgde was anderhalve week stressen of de baby die dag zou komen, of dat m’n moeder dood zou gaan. Na 11 dagen overleed m’n moeder, nog geen anderhalve dag voor de geboorte van mijn eerste kind. Zo ben je moeder en wees tegelijk! Gelukkig mochten we op tijd uit het ziekenhuis voor de begrafenis de dag erna. Een kraamtijd, roze wolk en alles wat erbij hoort is mij vreemd. Geen bezoek, geen hulp, veel regelen en ook veel verdriet. Ik had ervoor getekend om een normale bevalling te hebben maar door de situatie en stress was dit niet mogelijk en heb ik nog last van de keizersnee, alhoewel die pijn in het niet valt bij alles wat er mentaal bij komt kijken..

 10. Poeh wat zal ik zeggen mijn wolk had al snel geen grijs randje meer, binnen 24 uur veranderde hij in een heuse donderwolk.
  Ik werd s’avonds om 20 uur ingeleid met een ballonnetje, het zou een langzame bevalling worden i.v.m. met mijn vorige keizersnede… om 11 uur s’ochtends braken mijn vliezen, vervolgens een weeënstorm (zonder opwekkers) en 2 uur later om 13 uur werd ons zoontje geboren.
  Er was geen tijd meer voor pijnstilling of om een knip te zetten.
  Door het rappe tempo van mijn bevalling heeft mijn man er helaas ook niet bij kunnen zijn, ik perste net het hoofdje eruit toen hij binnenkwam.
  Ons zoontje zou een paar daagjes ter observatie blijven i.v.m. rhesus-antistoffen.
  Een paar daagjes werden bijna 8 weken door een levensbedreigende virusinfectie opgelopen tijdens de bloedwisseltransfusie die nodig was voor deze antistoffen, helaas met als resultaat een trombose in zijn lever met blijvende beschadiging als gevolg van deze infectie, daarnaast eenzijdige doofheid die weer te wijten valt aan de behandeling met de zware antibiotica.
  De eerste weken ging ons zoontje alleen maar zienderogen achteruit, hij hing echt aan een zijden draadje voor men de situatie pas onder controle kreeg en hij langzaam wat voorruit begon te boeken. Na thuiskomst heb ik hem met hulp van thuiszorg zelf nog een aantal weken moeten voorzien van bloedverdunnende spuiten.
  Mijn moeder kon alle stress niet aan en is met spoed opgenomen met hartklachten, ze bleek een openhart-operatie te moeten ondergaan met 5 omleidingen. Toen had ik plotseling mijn 2 dierbaarste personen tegelijk in het ziekenhuis liggen….

  Wat mij niet loslaat is dat ons kindje eigenlijk gewoon gezond had moeten zijn, op wat antistoffen na mankeerde hem helemaal niets….

  Ons zoontje is verleden week 2 jaar geworden en zijn toekomst is medisch gezien helaas nog steeds erg onzeker en waarschijnlijk zal dit met zijn aandoening ook altijd onzeker blijven.

  Ik ben nu 2 jaar later nog steeds bezig met de verwerking van dit alles.

  Cijfer 10

 11. Bij mijn zoontje was de bevalling echt niet overdreven hooguit een 3. Het was vreselijk! Mijn bevalling van mijn dochter was echt een 10. Zo zie je maar geen een bevalling is het zefde.

 12. Hier dacht ik ook volledig te zijn voorbereid. .
  Na 16 uur weeen en persen gingen we over op een keizersnede onder volledige narcose. Mijn zoon is om 3 uur geboren en ik zelf werd om 4 uur stoned wakker.. wat een rare gewaarwording. Ik had het me toch iets anders voorgesteld. Nu wel een prachtige zoon van alweer 9 maanden oud.
  En die roze wolk was ff door alle complicaties een grijze geworden. . Maar als ik dit lees ben niet de enigste

 13. Mijn zwangerschap verliep niet zoals ik had gehoopt.
  En helaas moest de bevalling 8 dagen eerder ingeleid worden. Best heftig maar ik geef het een 6
  Kraamtijd heb ik echt als pittig ervaren. Last van hechtingen en mn zoontje wilde niet aan de borst drinken. En erg over vermoeid door weinig slaap in de zwangerschap..
  Van te voren erg op de Kraamtijd verheugd maar was niet echt een roze wolk 10

 14. Haha dit had zo mijn verhaal kunnen zijn! Alleen dan niet met pumps maar slippers met hakje en strass stenen. Als ik mijn kraamtijd een cijfer zou moeten geven gaf ik m een 8. Geweldig en heerlijk allemaal maar door de hechtingen en kloven van borstvoeding toch ook wat minpunten maar dat hoort er bij.

 15. Jeetje marjon ik zit helemaal in je verhaal. Ik heb het destijds bij jou van dichtbij meegemaakt.. komt nu weer helemaal tot leven. Je was ook zo heerlijk optimistisch met je gelakte nagels en je hakken schoenen. Maar wist jij veel! Ik kijk uit naar deel 2. Liefs

 16. Marjon, ik wilde het al lezen toen ik het voorbij zag komen, maar ik had nu pas tijd. Ik kan met er ZO in herkennen. Alle voorbereiding was getroffen en die bevalling, hoe erg kon het nou zijn? HA! Wat had ik het mis. Altijd fijn om te lezen dat ik echt niet de enige ben waarbij de werkelijkheid niet matchte met de verwachting, dus bedankt voor het delen van je verhaal :).

  – X Marloes

 17. Mijn zwangerschap ging totaal niet zoals ik mij had voorgesteld ..
  Ik kreeg erge pijn in mijn nieren en kon daardoor niet lopen en nauwlijks zitten en bwgon bij week 17 daardoor ook maar kunnen qerken tot week 20 en tot de bwvalling als ik een pijnaanval kreeg moeten liggen pfff was dat was verschrikkelijk constant naar het ziekehuis om te kijken naar mijn nieren..
  De bevalling zelf..ging super!! Thuisbevallen lynn even wat moeite met ademhalen ..maar dsnel ging het goed en genoten van de kraamweek ik geef het een 4

 18. Bij de 1e liep de bevalling prima. Geen complicaties en kern gezond. Ik heb me juist van te voren niet ingelezen. Geen cursus gevolgd. Ik ben meer iemand van struisvogelpolitiek. Kop in het zand en afwachten wat er gaat komen. Ik vond het geweldig om mee te maken. De kraamtijd was een dikke 10. Geen verwachtingen dus ook geen teleurstellingen !

 19. Hoi
  mijn eerste bevalling was een dikke 10! Voorbeeldige zwangerschap wel, maar zelf blij dat ik de bevalling overleefd heb!! Extreem bloedverlies, vaker voorkomend dan men denkt.
  Heftige tijd. 4 dagen erover gedaan, zonder uiteindelijk een keizersnede.
  Mij tweede bevalling daarentegen een heuse meevaller! Weeenstorm en binnen een paar uur geklaard! Zo kan het dus ook. Dus de roze wolk??

 20. Hoi, ik heb 2 dochters 1 van nu bijna 4 en een van 1,5. Mijn eerste bevalling was een vette 1. Was idd ook goed voorbereid. Maar pff wat ze zeggen over op de roze wolk.Daar ben ik gelijk van afgedonderd. Wilde mijn dochter borstvoeding geven, liep voor geen meter. Bloedende kloven…

 21. Bij mij viel de bevalling ook heel erg mee! Wel ben ik toen mijn vliezen gebroken waren een schone broek aan gaan trekken, met de gedachte “Zo, dat is er alvast uit!”
  Ik kwam alsnog drijfnat bij het ziekenhuis aan 🙁 De verwachting over de kraamtijd kwam 1 op 1 overeen, 10 dus! Daarna, toen Ivar een beetje bijgeslapen was van de bevalling, begon de chaos pas.. Ook allemaal goed gekomen hoor!

 22. Mijn bevalling van ons dochtertje geef ik een 10! Dacht van te voren alles gaat vast volgens plan enz. Alles was t tegenovergestelde. Een groot drama!! De bevalling zelf en de kraamtijd. Maar mag van geluk spreken dat ze de bevalling overleefd heeft. Heb wel geluk gehad met de liefste en leukste kraamhulp die ik maar kon wensen..

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!