Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijn kind is anders? Elk kind is anders!


20 december 2015


<

Het is bijna Kerstmis. Gezellige feestdagen waarin je vaak bewust wat extra aandacht geeft aan de fijne dingen in het leven. Dagen waarin je ook meer tijd hebt om na te denken over van alles en nog wat, maar ook de liefde voor familie extra voelt. De kinderen zijn lekker aan het spelen en met Mariah Carey op de achtergrond flitsen er allerlei gedachten door je hoofd…

Vanaf het moment dat jullie elkaar voor het eerst zagen. Misschien vanaf het moment dat jullie elkaar voelden of heeft het juist moeten groeien? De liefde voor jouw kind. Een eigen persoonlijkheid vanaf dag 1. Vrouwen die meerdere kinderen hebben gekregen zullen beamen dat elk kind anders is. Leuk als je dit herkent. Je weet precies hoe elk kind in bepaalde situaties kan reageren. Als moeder zijnde voel je dit ook feilloos aan. Maar ook als moeder van 1 kindje zie je duidelijk de verschillen met andere kinderen.

Kind

Vergelijken

Het start al vanaf de geboorte. Waar het ene kind ‘lacht’ met 4 weken, lacht het andere kind pas wanneer hij 8 weken oud is. En doorslapen? Ook zo’n leuke vergelijking… 2 weken, 2 maanden of misschien wel pas na 2 jaar! En op het moment dat je dit deelt met vriendinnen had je gelijk moeten afkloppen want tja… De gebroken nachten zijn zo weer terug.

Het zit er een beetje ingebakken. Heus niet om je eigen kind op een voetstuk te zetten. Ik denk dat de behoefte om te vergelijken deels uit onzekerheid is. Onzeker over of je het als ouders wel goed doet, maar met name of jouw kindje het wel goed doet. Kan hij/zij meekomen met de gemiddelde ontwikkeling? Of loopt het er juist op vooruit of achteruit. Deze verschillen zijn niet erg maar juist alleen maar fijn. Het bevestigt het beeld dat ieder persoon uniek is en dat iedereen er mag zijn.

In het onderwijs zie je deze verschillen natuurlijk ook in één groep. Beeld je maar eens 25 mini-mensjes in in een lokaal. Het blijft een kunst om al deze persoonlijkheden in een goed sfeertje te laten ontwikkelen. Het begint met een paar weken stormen na de zomervakantie. Elk kind heeft zijn plekje gevonden en uiteindelijk geeft het een kick om een hechte groep te zien waarin kinderen elkaar leren accepteren. Léren ja.

kind

Accepteren van verschillen

Verschillen in uiterlijk, persoonlijkheid, leerprestaties en gedrag. Natuurlijk botst het wel eens, net zoals het thuis wel eens botst. Over het algemeen merken wij, zeker binnen het Jenaplan-onderwijs, dat kinderen opgroeien in een hechte groep.
De onzekerheid van ouders start dus al vroeg, maar blijft aanwezig. Binnen het basisonderwijs worden verschillen soms groter. Natuurlijk als we het hebben over het werkniveau, maar ook in het gedrag. En wat doe je als je hoort van de juf dat jouw kind anders is, in positieve of negatieve zin? Of misschien valt jou dit zelf wel op en deel je je zorgen met school.

De laatste jaren lijken er steeds meer etiketjes op kinderen te worden geplakt. Sommige mensen ervaren dit als vervelend, anderen vinden het fijn. Fijn dat er duidelijkheid is, duidelijkheid om op te kunnen bouwen. Zoeken naar handvatten voor het kind en de omgeving. Thuis kun je hier veel aan hebben, je loopt ongetwijfeld tegen dingen aan. Op school is dat niet anders, ook zij kunnen deze tips goed gebruiken. Deze kinderen vallen misschien op ten opzichte van andere kinderen maar hé: Elk kind is anders!

Kind

Voor elk kind een gebruiksaanwijzing

Kinderen nemen alles op hun eigen manier waar, voelen en verwerken prikkels anders. Ook wanneer een kind in jouw ogen gewoon lijkt (wat is ‘gewoon’?)  kan het een specifieke aanpak nodig hebben. Zo zal dat thuis zijn en ook op school. Want tja, alle 25 kinderen hebben zo hun eigenaardigheden en worden het liefst behandelt zoals zij dat fijn vinden. En die gebruiksaanwijzing? Die is voor élk kind anders!

Blijf vooral trots op de talenten van jouw kind. Alles wat aandacht geeft groeit! En zijn er dingen die niet lekker lopen? Deel je zorgen met anderen en wissel tips uit, help elkaar want dit maakt alles zoveel makkelijker.

Deel jij de zorgen over je kinderen met anderen? Of houd je alles liever voor jezelf?

 

Liefs,

Kim

 

Kim Landsmeer

Hi allemaal! Ik ben Kim, woonachtig in Dordrecht en mama van Xavi (2013). Naast mama zijn ben ik altijd druk met van alles en nog wat, hobby’s in overvloed! Ik ben ook juf in een bovenbouwgroep op een Jenaplanschool. Samen met mijn collega en vriendin Babette ben ik in september 2015 een lifestyle-mamablog gestart: www.xazoe.nl . Op Xazoe schrijven we over verschillende mama/kind onderwerpen maar ook het onderwijs komt regelmatig aan bod. Op Mama to the max ga ik dan ook bloggen over, met name, het onderwijs. Mijn kennis en ervaringen deel ik hier graag met jullie. Veel leesplezier en liefs!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!